Tirolban, Solden községben 238 hat-tizenöt év közötti kisdiáknak mérték vérük koleszterintartalmát. Ez az első – nagyobb számú kisdiákra kiterjedő – ilyen tárgyú ausztriai vizsgálat azzal a riasztó eredménnyel zárult, hogy a megvizsgált gyermekek 77,5 százalékában a koleszterin mennyisége meghaladta a húsz éven aluliakban még egészségesnek tekintett deciliterenkénti 160 milligrammot. A fiúk vérében a koleszterin mennyisége […]
Kategória: Ételreformer
A „falu rossza” (avagy egy tehén okozhat-e …???)
A cikket anno a Közös Piac utóda az Európai Unió megalakulása előtti évek valamelyikében tettem félre. Az olvasható megállapítások – sajnos – nem sokat változtak.A látszólag szigorú szabályok ellenére is létezik a “FALU ROSSZA”, az a tehén, aminek a közösbe zúdított teje beszennyezi az egész begyűjtött mennyiséget. A szennyezés fogalmának mibenlétét tárgyalja a cikk. (Dénes […]
Döbbenetes statisztikai adatok
Nem tudom, hogy melyik magyar újságban olvastam és vágtam ki mostanában, de érdemes lenne elgondolkodni és a következtetéseket levonni belőle. Megcáfolni – sajnos – nem hiszem, hogy egyhamar sikerülne. Mindenesetre jó lenne ETEL és ELET reformon gondolkozni. Blogjaimnak ilyesféle indíttatásai vannak. Visszajelzések nélkül is írogatok. Olvasóim látogatási száma – a Google Analitycs szerint – emelkedő […]
A zabpehely dícsérete
A szív- és érrendszeri betegségekből ered ma már a világ legtöbb országában a halálozások mintegy fele. De sok területen ez már csökken, ahol a megelőzési elveket a gyakorlatban is igyekeznek érvényesíteni: például a dohányzás szigorú tiltását, az egészséges táplálkozást, a túlsúly, a magas vércukor és a magas vérnyomás normális szintre csökkentését, a rendszeres mozgást. A […]
Ismét gyakori a köszvény
Az Ezékiel téma egyik oldalági hajtása a HÚSÉTELEK kérdése.Ebbe illeszthető bele ez a cikk, amelyben a szerző egy majdnem kizárólag a hús fogyasztásához köthető témát dolgoz fel. A köszvény (Arthritis urica) már régóta ismert anyagcsere-betegség. Tulajdonképpen nem gyógyítható, sőt halálos kimenetelű is lehet. Kifejlődésében valószínűleg az öröklés is szerepet játszik. Ezt már Hippokratész is állította. Az […]
Kovásztalan kenyerek
Néhány szó a témához. Az EZÉKIEL lepénykenyeréről írogatott topicokhoz kitűnően illeszkedik a HVG.HU alábbi bejegyzése. A kovásztalan kenyerek bibliai eredetű témasorozata néhány klippel fog kiegészülni hamarosan, addig is próbáljuk megvalósítani az alábbi egyszerű recepteket. (Dénes Ottó) A kenyér nálunk főleg kelt tésztából készül, pedig őseink kezdetben a kovász nélküli, vízből és lisztből sült kenyeret ismerték […]
A fokhagyma gyógyhatásai
A fokhagymát táplálékként és gyógyszerként már évezredek óta használják. Azoknál a népeknél, melyek a fokhagymát nagy mennyiségben fogyasztják, viszonylag több az egészséges és az idős ember. Az oroszok és a bolgárok nagy fokhagyma- és vöröshagymaevők, de »fokhagymamérgezésről« sohasem számoltak be. A Szovjetunióban élő százesztendősök kitűnő egészségüket és hosszú életüket a fokhagyma és vöröshagymaevésnek tulajdonítják. Az […]
Vita a só és az egészség viszonyáról
Rengeteg egymásnak ellentmondó közlés, tudományosnak látszó cikk, fontoskodó okoskodás után/mellett jó lesz, ha egy kicsit elmélyedünk a só valódi fontosságának és élettani szerepének egy ősrégi tanulmány gondolataiban megjelenő értékében.A cikket az Élet és Egészség folyóirat jelentette meg, anno 1988-ban. Az éltető só A tengervíz tartalmazza azokat az ásványi anyagokat, melyek szervezetünk működéséhez elengedhetetlenek. A tengervízben […]
A Gerson (Dániel) diéta és hatásai
A május 02-én kelt bejegyzésem témája az elmúlt két hónap diétájának és okainak felvázolása volt.Akkor már az egyik alapételem – a Hippokratesz leves – részletes ismertetése és az akkori észleléseim voltak a bejegyzés fő irányai.Most a VEGÁN étrend tényleges „gyógyító” hatásait részletezem. Az első nagyobb eredmény a mérhető TESTSÚLYCSÖKKENÉS 84 kg-ról 75.6 kg-ra. Ez a […]
Zöldségek gyógyhatásai II.
Burgonya Emésztőrendszeri hatása A krumpli tartalmaz rostanyagokat, bár ezeket nem szokták a legértékesebbek közé sorolni. Azonban a vizsgálatok kimutatták, hogy a burgonyarosttal dúsított ételek jelentősen csökkentik az étkezés utáni koleszterinszintet, valamint megkönnyítik a székletképződést és ürítést. Annak ellenére tehát, hogy a krumpli rostanyagainál vannak értékesebb és hatásosabb növényi rostok, mégsem kell őket lebecsülni, mert […]
Zöldségek gyógyhatásai I.
A HIPPOKRATESZ-leves és az egész méregtelenítő/testsúlycsökkentő diétám lényegének megértése könnyebb lesz, ha az alkotórészek hatását áttekintjük. Ebben nagy segítségem egy barátom honlapja. Doktor Gáspár Róbert, egyetemi docens (SzTE) a maga nem csekély ismeretanyagával – bibliai szóval: talentumaival – szolgálja az egészségmegőrzés/helyreállítás nemes ügyét.Két hozzáférést is közlök: http://ferfivilag.freeblog.hu — vagy — http://okoriegeszseg.shp.hu/dr gaspar robert. Az alábbi […]
Az elhízás és a szívbetegség együtt jár
Leptin: Az elhízás és a szívbetegség együtt jár (Természet Világa 134. évfolyam 3. szám 2003. március) Angol tudósok egy lépéssel közelebb jutottak ahhoz, hogy pontosan megfejtsék, miért alakul ki gyakrabban szív- és érrendszeri betegség kövéreknél. A kóros túlsúlyosság és az érelmeszesedés közötti kapcsolatot már korábban is ismertük, de a tényleges élettani mechanizmust ez idáig nem […]
A gyógyító vöröshagyma
A gyógyító vöröshagyma (Élet és Egészség c. folyóirat XV. Évfolyam 1987.) Az Allium-családba sorolt növényeket éterikus olajtartalmuk jellemzi, melyeknek szénhidrátja ként tartalmaz. Ezektől az illóolajoktól van a hagymának csípős íze, melyet sokan nem tudnak elviselni. A fokhagymát (Allium sativum) és a vöröshagymát (Allium cepa) ételízesítőnek használják. A vöröshagyma az egyik legősibb termesztett fűszer- és zöldségnövény. […]
Az is baj, ha tovább élünk ?
A korai elhalálozás gazdaságos a társadalombiztosítás, és nem utolsó sorban a magánnyugdíjpénztárak számára is. Kutatások azt vizsgálták, mekkora költséget jelent a társadalomnak, ha az emberek tovább élnek. A dohányzás megrövidíti az életet és növeli az egészségügyi ellátás költségeit. Ám a nem dohányosok is pénzbe kerülnek a társadalom számára, ők ugyanis tovább élnek. Ezek a megállapítások […]
Limlom ételekkel elárasztott konyhák
A modern táplálkozás alapvető gondja a rostszegénység, a rágás, a nyers alapanyagok hiánya, valamint a vitamin- és ásványi anyag-szükségletről történő teljes megfeledkezés. A nálunk is elterjedt amerikai mintájú étrendek és ételek nagy része nem egészséges. A táplálékok meghatározásai közé új fogalom került az elmúlt években. „Junk food”-nak azaz ócska ételnek, vacak élelmiszernek, hulladéknak, limlomnak nevezik […]
Több a mellrák az éjszakai műszakban
Újabb bizonyítékok támasztják alá, hogy azok a nők, akik éjszakai műszakban is kénytelenek dolgozni, nagyobb eséllyel kapják meg a mellrákot. A rosszindulatú daganat szétterjed az emlő szöveteiben (a Tudomány c. lap 1986 évi különkiadásából fotózva ) A felmérés során 763 nő munkavégzésének történetét dolgozták fel, akik mellrákban betegedtek meg, és 741 olyan nőét, akik egészségesek […]
Sosem késő elkezdeni
Sosem késő elkezdeni? Bizonyos életkor után mindenki tapasztalhatja, ahogy öregszünk, úgy lassulunk, úgy csökken a fizikai teljesítőképességünk. Első nekifutásra ez azzal magyarázható, hogy testünk lassan elhasználódik, kifárad. Ha azonban mélyebbre ásunk, kiderül, hogy e kérdéskör kutatói is csak a kezdetén vannak annak a munkának, melynek célja azt megérteni, milyen arányban tehető felelőssé a visszafordíthatatlan leépülés […]
Paracetamol, amikor nem gyógyít.
Halálhoz vezethet az elsokallt paracetamol (Baranyai Tükör) A fővárosi Erzsébet Kórház adatai szerint megötszöröződött a paracetamol-mérgezett betegek száma az év eddig eltelt időszakában. Három esetben aktív szénkapszulán keresztül kellett a súlyosan mérgezett betegek vérét megszűrni a szervezet méregtelenítése érdekében. A mérgezés a túladagolás következtében lép fel, melyet részben elősegít az is, hogy a vény nélkül […]
Kalcium tejérzékenyeknek
Sokan szenvednek tejérzékenységben. Nekik le kell mondaniuk a tejfogyasztásról. Azonban számukra is léteznek természetes kalciumforrások.Szervezetünk számára rendkívül fontos ásványi elem a kalcium. Kalcium kell gyermekkorban, hogy megfelelő tömegű csontozat alakuljon ki. Terhesség alatt a szervezet kalciumigénye megnövekedik, mert a magzati csontképzéshez szükség van rá. Ugyancsak fontos a megfelelő kalciumbevitel a negyvenes, ötvenes évek után, hiszen […]
Az emberi testet legyőzi a XXI. század
Sok baj és betegség okait a helytelen táplálkozásban és az elsatnyulásban kell keresni – túlélési receptek A kevés mozgás, a mértéktelen fogyasztás és a modern kor más velejárói komolyan veszélyeztetik az emberi fajt. Az ember és környezetének egyensúlya felborult, és a legtöbb mai betegség felbukkanása mögött ez a jelenség áll – véli egy amerikai kutató […]