Élet, erő, egészség és profit

Nemcsak a húsiparnak van meg a maga saját, költségcsökkentő fehér taknya, hanem a tejiparnak is. Permeátumnak hívják, és ugyan egy fokkal talán kevésbé undorító, kikerülni éppen olyan nehéz.

A permeátum meghatározásáért először is érdemes felütni a Magyar Élelmiszerkönyvet. Eszerint ez nem más, mint „a membránszűrés során a membránnyílásokon átmenő tejalkotórészeket tartalmazó folyadék”.

A membránszűrést úgy kell elképzelni, mint egy nagyon finom lyukú szűrőt. Olyan pici lyukakkal, hogy azok már nem is nevezhetőek lyukaknak, hanem membránt képeznek. De ez a membrán úgy viselkedik, mint egy szűrő: a kisebb molekulákat átengedi, ez lesz a permeátum, a valamivel nagyobbakat meg visszatartja, ez lesz a koncentrátum (a másik szép neve a retentátum). Fontosabb membránszűrési eljárások a hiperszűrés (reverzozmózis), nanoszűrés (ultraozmózis), ultraszűrés, mikroszűrés.

Ultraszűrés fogalma a Magyar Élelmiszerkönyvben

A tejiparban leginkább alkalmazott membránszeparációs eljárás, amellyel a különböző méretű részecskéket tartalmazó oldatot két frakcióra választjuk szét, a pórusméretnél kisebb részecskék frakciójára (permeátumra) és a pórusméretnél nagyobb részecskék frakciójára (koncentrátumra).
Az ultraszűrőmembrán visszatartja a zsírt, a fehérjéket, a B12-vitamint és a folsavat, részben a fehérjéhez kötött kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat és cinket.

Ebben permeátum van

Forrás: Táfelspicc
A permeátum nem laktózmentes
Az általában sajt- és túrókészítéskor keletkező permeátum laktózt, vitaminokat és némi ásványi anyagot tartalmaz. A vitaminok miatt szép, zöldes színe van, állaga a vízhez hasonlít. Túl sok tápértéke nincsen: az egyetlen tápanyag, amit tartalmaz, az a laktóz, azaz a tejcukor.

Hopp, egy permeátum!

Forrás: Táfelspicc
Tej = tej, tej =/= tejital, tejtartalmú ital, milk drink, tejes ital, kannás friss ital…
A tejiparban a permeátumot egyfelől a tehéntej beállítására használják – hazánkban nem, tudtuk meg a Tej Terméktanácstól –, másfelől pedig egy külön termékcsoport alapját képezi. A reggeli italokról van szó, melyek a tejtermékek készítésének melléktermékeiből, íróból, savóból, permeátumból állnak össze. Ebben a ligában két további csoportot találunk: az egyik a tejalapú italok, a másik pedig a „Savó-, író- és permeátumalapú italok”. A két csoport közötti különbség, hogy a tejalapú italban a tejhányad 50–70 százalék között van, az utóbbinál pedig az 50 százalékot sem éri el.
Itthon hivatalosan tilos tejet felütni vele, máshol már csaltak vele
A permeátumot az itthon érvényes szabályozás szerint tilos visszakeverni a tejbe – sőt, tejnek nevezni sem szabad semmiféle olyan italt, amelyből a zsírt leszámítva bármit elvettek vagy hozzátettek.

A tengerentúlon a helyzet már nem ilyen szigorú: 2008-ban Ausztráliában komoly botrány lett abból, hogy a tejesgazdák megvádolták a nagybani felvásárlókat és ipari felhasználókat. A vád szerint az ipari szereplők a tejet 12 százalékban permeátummal hígították, hogy tovább növeljék a profitjukat. Az akkor kiszivárgott belső dokumentumok szerint például a Natural Foods (Ausztrália legnagyobb ellátója) 16,43 százalékban tett permeátumot a tejhez. A hígításnak köszönhetően 23 000 dollárral többet (kb. 5,5 millió forint) nyertek 350 000 liter teljes tejen.
Persze a tejnek már amúgy is mindegy
A permeátum miatt fölösleges kongatni a vészharangot: a dolog undorító egy kicsit, de ha nem ülünk fel a „tápanyagban gazdag” bullshitnek, akkor nem lesz semmi bajunk, főleg, mivel mire a bolti tejek az asztalunkra kerülnek, már több olyan folyamaton is keresztülmennek, amelyek bizonyos szempontból az ital megerőszakolásának számítanak.

A homogenizálásról, a tejzsír elválasztásáról és a pasztörizálásról korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

tutajos5 2014-08-14 09:56:12

Csak az nem érthető számomra,hogy ha nem tej akkor miért engedik ez alatt a név alatt forgalmazni.Ha egészségtelen , akkor pedig szándékos népirtás van törvényesen?Dr Süth Miklós úr mi a véleménye?

(0) Válaszolok
Judgement Day 2014-08-13 23:20:04

Aki ismer, tudja hogy csak a napi két kávémban iszom tejet. Jó két hete vettem egy palack teljes tejet abból a márkából, amelyik tulajdonosának azonos nevű lánya egy ismert dalversenyen indult nemrég. Először fordult elő hogy hamarabb elfogyott nálam a tej mint hogy megsavanyodott volna. A második hét végén már-már gyanakodva szagoltam a „palackbukét” de a tej teljesen kifogástalan volt még két két után is, mire el nem fogyott. Nem tudom hogy ez a gyártási tisztaságnak vagy más trükknek köszönhető-e?

(0) Válaszolok
Válaszoló 2014-08-13 23:04:24

Nem, egészséges állapotban az anyatej nem tartalmaz mikrobákat, ezt az anyai immunrendszer kiszűri. Az anyatej összetétele maximálisan igazodik az újszülött, csecsemő tápanyag igényéhez, számtalan olyan anyagot tartalmaz ami a megfelelő fejlődéshez kell, többek között olyan molekulákat amik a gyermek még fejletlen immunrendszerét segítik az érésben. Ugyanakkor meg kell azt is jegyezni, hogy a tej nem obligát tápláléka az embernek, ez egy evolúciós előny lett a számára, hogy képes meginni a tejét egy állatnak. Világszinten azonban számtalan heves vitát vált ki tudományos körökben, hogy a tej egészséges-e vagy sem, mindkét állásponton temérdek kutatási eredmény lát napvilágot, ami egyik nap megjelenik, a következőn megcáfolják. Amennyiben belegondolunk abba, hogy a világban számos helyen hatalmas arányban fordulnak elő tejcukor érzékeny emberek, sőt, a Föld lakosságának közel 75%-át érinti ez a jelenség, úgy felmerül a kérdés, hogy lehet-e az az oka, hogy az embernek nem te
rmészetes tápláléka a tej (és Ázsiában pont ezért, és sok egyéb okból nem fogyasztják). Sok esetben összefüggést véltek felfedezni számos allergia kialakulása, illetve merészebb kijelentések akár különböző daganatokkal kapcsolatban is, de erről nem született a mai napig megállapodás, melyik is lehet a „Végső igazság”. Másik oldalról a Ca2+ bevitel és felszívódás, D-vitamin, csontanyagcsere egészég, esetleg fehérje útvonalon kampányolnak a tej mellett. Én személy szerint iszom tejet, nem vagyok tejcukor érzékeny, de mindenképpen mérsékelten fogyasztom, mert ami a boltok polcain manapság van, az nem feltétlenül bizalomgerjesztő. Itt még lehetne sorolni a különböző tőgygyulladásokat, amelyeknek hála, ha nem megfelelő a kezelés, gennyes, véres, fertőzött tejet is leszívhatnak az amúgy is iszonyatos körülmények között lévő állatokból. Ez is megérne egy hosszabb misét, hogy olyan állatok, amik a „természetben”(szabadon tartottakat is ide értve) mondjuk 20-nél is többet élnek, azokat 2-3 év alatt olyan szinten leamortizálják, hogy megy a vágóba, mert nem képes már hozni az elvárt standard tejmennyiséget. Nagyon összetett ez a téma, sok mindenen lehetne vitatkozni, mindenki a saját véleménye alapján döntse el, mire van szüksége, mit szeret, csak mint az élet legtöbb területén, ha az ember teheti persze, érdemes az érem mindkét oldalát látni, nem csak a negatívat vagy a pozitívat 🙂 Ahogy itt már sokan írták, legjobb a házi, faluról, persze ha szakszerű állatorvosi kontroll alatt áll a tehén! 🙂

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?