Mellrák és D-vitamin

D-vitamin hiányt találtak  mellrákos nőknél

Kutatók nemrég jelentettek meg egy cikket az American Journal ofStudy finds high incidence of vitamin D insufficiency in breast cancer survivors  Clinical Nutrition című neves szaklapban, melyben saját kutatásaik eredményeit összegzik.

Ezek az eredmények röviden összefoglalva azt mutatják, hogy a mellrákon átesett nők nagy többsége D-vitamin hiánytól szenved.

790 nő vett részt abban a tudományos vizsgálatban, mely ezt az eredményt adta. (HEAL Study)

Vérminták alapján elemezték a vér D-vitamin szintjét, illetve a résztvevők egy részletes kérdőívet is kitöltöttek étkezési, és vitaminszedési szokásaikról.

Csak nagyon kevés nő D-vitamin vérszintje érte el a megfelelő kategória alsó határát.

75,6%-nál D-vitamin hiányt mutattak ki.

Minél súlyosabb volt a rákos megbetegedés, annál alacsonyabb D-vitamin ellátottságot lehetett kimutatni az adott betegnél.

A résztvevők csak mintegy negyede szedett étrend-kiegészítőket.

A kutatók kiemelik, hogy összefüggés van egyes rosszindulatú daganatok, és a szervezet D-vitamin szintje között.

A D-vitamin ugyanis szabályozza a sejtek növekedését, elősegíti a programozott sejthalált, mely a rákos sejtekre nem jellemző, valamint fokozza az immunrendszer működését az egész szervezetben.

A D-vitamin különösen fontos a kemoterápiával kezelt betegeknél,  a kezelés mellékhatásai, és a csökkent immunfunkció miatt.

Mint említettem az olyan betegeknél, akiknél a daganat már szétterjedt, alacsonyabb D-vitamin szinteket találtak, mint azoknál, akiknél a rákos sejtek nem törtek be a szervezetbe, és úgynevezett „in situ” karcinómában szenvedtek.

A tudósok ebből arra következtettek, hogy a megfelelő D-vitamin bevitel főleg a rákbetegség korai stádiumában, vagy annak kialakulása előtt a leghatékonyabb,éppen a D-vitamin, a sejtek proliferációját, és a daganat áttétképződését gátló tulajdonságai miatt.

A D-vitamin terápia használható, költséghatékony kezelési módot jelenthet a mellrákban szenvedő betegnek. Az orvosoknak el kellene végezniük mellrákosoknál a megfelelő D-vitaminszint vizsgálatot, és megfelelő javaslatot kellene tenniük a betegek D-vitamin pótlásával kapcsolatban”….szögezik le a cikk szerzői.

Forrás: American Journal of Clinical Nutrition

Közli: http://www.drmineral.hu/dvitaminmellrak

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?