Ez a lelki háttere, amiért vagyonokat költünk sikertelen fogyókúrákra

Mielőtt belevágna egy újabb diétába, jó, ha tudja, hogy ilyenkor krízisállapotba kerül, és extrém módon befolyásolható.

Az evési gondokkal küzdők általában azt kívánják, hogy egy szaktekintély írja elő, miből mennyit egyenek. Aki elvárja, hogy pontosan előírják neki, mit tegyen, az nem a saját igényei, szükségletei alapján választ ételt, mozgásprogramot. Az egyénre szabott életmódprogram hiányában azonban garantált a kudarc, ami erősíti a tehetetlenségérzést és azt a tendenciát, hogy az egyén mástól várja a segítséget.

Az előre legyártott, dobozokba csomagolt menüsorok azt sugallják, hogy minden ember egyforma, ugyanazok a problémái, szükségletei. Miért költenek az emberek havonta tízezreket újabb és újabb fogyókúrás szerekre? Miért örvendenek töretlen népszerűségnek a gyors fogyást hirdető diétás porok, ha már bebizonyosodott, hogy kizárólag az életmódváltás lassú, következetes, az egyéni szükségleteket és lehetőségeket szem előtt tartó programja vezethet tartós eredményre? – teszi fel a kérdést Lukács Liza fogyókúrával, evészavarokkal foglalkozó szakpszichológus a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában megjelent A diéta mint üzlet című cikkében.

A beszűkültség állapota

© Shutterstock

Ennek egyik oka, hogy az emberek jelentős részének a befolyásolhatósága a diétázás hatására növekszik. A befolyásolhatóság előfeltétele a beszűkültség állapota: ilyenkor az egyetlen szempontú gondolkodás kerül előtérbe, a személy figyelme azokra az információkra koncentrál, amelyek mielőbb csökkentik a benne keletkezett stresszt. Érzelmi szempontból tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzi magát. Fél a kudarctól, de sokat gondol rá.

Az evészavarok hátterét vizsgáló kutatások megállapították, hogy a korlátozó evés feltételei mellett (ilyen a legtöbb klasszikus diéta) az emberek önértékelése csökken, és nagyon sokat gondolnak evésre, ételekre. Ha a diétázó személy életében az evéssel, étellel, testedzéssel, külső testi megjelenéssel kapcsolatos tartalmak kitüntetett jelentőséget kapnak, az fokozza a beszűkülés lehetőségét, s ez által a krízis kialakulását.

A krízisbe került személy talajvesztetté, kétségbeesetté, ezek hatására különösen befolyásolhatóvá válik. Úgy érzi, hogy az eddig kontroll alatt tartott dolgai kicsúsznak a kezéből, tehetetlen. Ebben az állapotban, amikor úgy érzi, hogy önmaga kevés, különösen jól jön a „segítség”. Például egy drága, de garantált, gyors fogyást ígérő szer vagy módszer formájában, amelyet már „számtalan ember alkalmazott a világ minden táján”.

Ha érdekli az ördögi kör, melybe a diétázók kerülhetnek, és a sikeres fogyókúra feltételei, olvassa el Lukács Liza cikkét: teljes terjedelmében a HVGExtra Pszichológia legfrissebb számában található, mely az egymásra hatással, befolyásolással, manipulálással foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Hogyan küzdjünk meg az élet nehézségeivel? című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

FACEBOOK    http://hvg.hu/pszichologiamagazin/20160928_Ez_a_lelki_hattere_amiert_vagyonokat_koltunk_sikertelen_fogyokurakra

2016. szeptember. 29. 14:15  PSZICHOLÓGIA MAGAZIN

HVG Extra Pszichológia

Mondja el a véleményét!