Nem mindenkinek ajánlott az alma fogyasztása

Napi egy alma az orvost távol tartja – állítja az ismert közmondás.

De mi történik akkor, ha éppen az alma fogyasztása következtében kell orvoshoz fordulnunk?

Milyen tüneteket okozhat és hogyan kezelhetők a keresztallergia tünetei?

Bizonyos anyagok képesek más anyagokat helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti – ez a keresztallergia. A két anyag kémiai szerkezete közötti különbség olyan kicsi, hogy sok szervezet, különösen ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. A keresztallergiáknaknál a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel először az allergiás válasz. Fontos ismertetőjele, hogy a szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek.

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen-allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot. A nyírfapollen-allergiások esetében az almán kívül a következő ételek fogyasztása okozhat panaszokat: mogyoró, dió, mandula, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokádó.

 

Nem mindenkinek ajánlott az alma
Fotó: sxc.hu

10-15 éve a fapollen-allergiák jóval ritkábban fordultak elő, ennek oka pedig összetett lehet – magyarázza Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. A fák pollenjei különösen érzékenyek a levegőszennyezésre, megváltoztatják a felszíni tulajdonságaikat, ezáltal pedig allergiát kiváltó jellemzőik is fokozódnak. Az időjárás is felelős: a régebben januárban, februárban elvirágzó éger és mogyoró virágzása a későbbi időszakra, márciusra, áprilisra tolódik ki, egyszerre jelentkezik a légkörben a különösen erősen allergén nyírfával, és így a nagy pollenkoncentráció még jobban hajlamosít a túlérzékenység kialakulására. A légúti panaszok mellett a nyírfapollen nagyon gyakran vált ki keresztallergiát, és bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia tünetei egész évben kínozzák a beteget.

A nyírfapollen-allergia okozta keresztallergia tünetei ellen nem feltétlenül a felsorolt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kerülése jelenti a megoldást. Az allergén immunterápia német vizsgálatok szerint a betegek 80 százalékában már az első évben csökkenti a légúti panaszok mellett a keresztallergia tüneteit is. „A saját praxisomban kezelt betegek körében is hasonló tapasztalatokról számolhatok be” – mondta el a főorvosnő. Nyírfapollen-allergiások esetében az immunterápiás kezelés novemberben kezdődik, és hatására a keresztallergia tünetei sokszor gyorsabban is csökkennek, mint a légúti panaszok.

HVG.HU EGÉSZSÉG  2011. október 24.

Szerző: hvg.hu

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?