Az igazság a Red Bullról?

A fenti címen fut az a körlevél, amely az egyik leghíresebb energiaital fogyasztásától próbál minket elrettenteni. Nézzük, mit lehet összegyűjteni a témáról.
Először lássuk a levelet:
“Akkor ennyit a Vodka-Red Bullról…

IGAZSÁG A “RED BULL” ENERGIA ITALRÓL

Ezt az italt országunk minden szupermarketjében árusítják, mégpedig szabadon, s mivel divatban van, bármelyikünk fogyaszthatja és megkóstolhatja, még ha csak kíváncsiságból is..pedig akár halálos is lehet.

A RED BULL-t azért készítették el, hogy a nagy fizikai terhelésnek alávetett személyek agyát serkentse, de semmiképpen nem arra, hogy egy ártalmatlan vagy üdítő italként fogyasszák.

A RED BULL-t világszerte forgalmazzák a következő szlogennel: “;Növeli a fizikai állóképességet, élénkíti a koncentráló képességet és a reakcióidőt, energíát ad és javítja a lelkiállapotot”;. Mindez megtalálható (kapzsi tulajdonosai szerint) az évezred energiaitala, a RED BULL dobozán.

RED BULL a világ majdnem 100 országába eljutott.

A Vörös Bika márka legfőbb fogyasztói fiatalok és sportolók,akik rabul estek az ital által kiváltott hatásnak.

A TÖRTÉNET a következő: Az italt Dietrich Mateschitz készítette el, egy osztrák származású üzletkötő, aki egy HONG KONG-i üzleti útja során fedezte fel, amikor egy fogkefét gyártó cégnek dolgozott. Ennek, a kofeint és taurint tartalmazó recept alapján elkészített folyadéknak abban az országban bomba sikere volt, s ekkor fordult meg a fejében, hogy milyen hatalmas sikert aratna ez az ital Európában, ahol még ez a termék ismeretlen volt, nem beszélve az igazi vállalkozóvá válás lehetőségéről.

ENNEK AZ ITALNAK AZ IGAZSÁGA AZONBAN MÁS!

Franciaországban és Dániában éppen most tiltották be, mint a halál koktélját, a GLÜKURONSAV LAKTON-nal kevert vitamin összetevői miatt. GLÜKURONSAV LAKTON egy rendkívül veszélyes vegyület, melyet a hatvanas években az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma fejlesztett ki a VIETNAM-ban állomásozó haderők harci szellemének a fokozására, s amely a háborús stresszt oldó hallucinogén kábítószerként hatott. A szervezetben azonban romboló utóhatást váltott ki, ezért idővel megszüntették, mivel az ezt fogyasztó katonák soraiban nagy számban fordult elő migrén, agydaganat és májbetegség. Ennek ellenére, a RED BULL doboz összetevői között olvasható: GLÜKURONSAV LAKTON, mely serkentő gyógyszerként van kategorizálva.

NEM SZEREPELNEK a RED BULL dobozán az ital fogyasztásának azon következményei, amelyek megkövetelnék, hogy tüntessék fel rajtuk az alábbiakat:

FIGYELMEZTETÉSEK

1. Fogyasztása veszélyes, ha utána nem végzel fizikai gyakorlatokat, mivel energizáló hatása felgyorsítja a szív ritmusát és ez egy GYORS LEFOLYÁSÚ INFARKTUST okozhat.

2. AGYVÉRZÉSNEK vagy kitéve, mivel a RED BULL vérhígító összetevőket tartalmaz, hogy a szívnek könnyebb legyen a vért pumpálnia, és ezáltal kisebb fáradtsággal lehessen egy adott fizikai terhelést elvégezni.

3. Tilos a RED BULL-t ALKOHOLLAL keverni, mert ez a keverék az italt olyan “halálos bombává” változtatja, amely KÖZVETLENÜL A MÁJAT TÁMADJA MEG, melynek következményeként az érintett terület soha többé nem regenerálódik.

4. A RED BULL rendszeres fogyasztása olyan visszafordíthatatlan ideggyógyászati betegségek megjelenését idézheti elő, melyekből nem lehet felépülni.

VÉGKÖVETKEZTETÉS:

Ez egy olyan ital, amelyet az egész világon be kellene tiltani. Venezuela, a Dominikai köztársaság, Puerto Rico és más Karib-tengeri országok folyamatosan riasztják a többi nemzetet, mivel ennek az italnak alkohollal történő keverése az emberi szervezetben időzített bombát hoz létre főleg a serdülőkorúak és a tájékozatlan felnőttek körében, az ismeretek hiánya miatt.

MIVEL FONTOS EGÉSZSÉGÜGYI TÉMÁRÓL VAN SZÓ, KÜLDJÉK EL EZT AZ E-MAILT MINDEN KAPCSOLATUKNAK, FIAIKNAK ÉS LEÁNYAIKNAK, ÉS KÉSZÍTSENEK MÁSOLATOKAT, HOGY MEGMUTATHASSÁK MINDAZOKNAK, AKIKET ISMERNEK.

Ezt az italt az ország szupermarketjeiben és üzleteiben árusítják, és bármelyikünk, bármely barátunk vagy gyermekünk megkóstolásra elfogyaszthatja… a reklámokat követve, ..pedig akár halálos is lehet.”

A Red Bull körüli szóbeszédekkel már a Legendavadászatban is foglalkoztam. Az egyik legismertebb legenda szerint az ital egyik legfontosabb összetevőjét, a taurint bikaheréből állítják elő. Valójában azonban a misztikus nevű taurin bikaspermával való párosítása helytelen. A szóbeszéd eredete valószínűleg abban a tényben rejlik, hogy az 1824-ben felfedezett savat kezdetben ökörepéből nyerték ki. Ma már azonban semmilyen állati eredetű összetevő nincs benne, teljes mértékben szintetikus úton állítják elő.

Vissza a kezdetekhez
„Eddig egyetlen új termék sem bukott ekkorát ezen a teszten” – idézi az Eltérített márkák című könyv a Red Bull fogyasztói tesztelésével megbízott piackutató cég szakvéleményét. A kezdeti eredmények igen lehangolóak voltak, ám termék atyja, Dietrich Mateschitz akkor már túl volt azon a ponton, ahonnan még vissza lehetett volna fordulni. Feladta biztos állását, hogy az Ázsiában népszerű energiaitalok mintájára létrehozza a Red Bullt.

És számítása bevált, amit nem kis részben a termék köré tudatosan épített suttogó propagandának köszönhetett – olvasható a könyvben. Mielőtt a cég egyetlen terméket eladott volna, minden piaci célország élelmiszer-hatóságával engedélyeztetni kellett az összetevőket. Ez a fent említett, akkor még ismeretlen taurin miatt lassan ment csak, a termék egyes országokban többéves várólistára került. Mateschitznek öt évet kellett várnia például a Németországba irányuló export jóváhagyására, ez idő alatt azonban elindult valami, aminek később – kis túlzással – a termék a világhírét köszönhette.

Amíg ugyanis a német hatóságok azt mérlegelték, engedélyezzék-e a Red Bull behozatalát, az osztrák–német határvidéken már jelen volt a termék. Az emberek itták az energiaitalt, és találgatták, vajon miért nem lehet ezt legálisan is kapni az országban. Igaz talán, hogy valamiféle titkos drog van benne? – tanakodtak.

A cég nem sietett cáfolni a híreszteléseket, sőt, még a honlapjára is felrakta a szóbeszéd különböző verzióit. A Red Bull értékesítői a szórakozóhelyeken elszórt üres italos dobozokkal erősítettek rá a találgatásokra, emellett a droggyanú és a szülői ellenzés egyre népszerűbbé tette az italt a fiatalok körében.

A cég továbbra is csak akkor cáfolta a legkülönbözőbb híreszteléseket, amikor azok már úgy eldurvultak, hogy muszáj volt cáfolni őket. Minél több pletyka keringett arról, hogy a Red Bull veszélyes, annál nagyobb mennyiséget vásároltak a fogyasztók. Ugyan a kezdeti időkben több olyan híresztelés jelent meg, hogy a Red Bull fiatalok halálát okozta, a legendavadász Snopes.com szerint 2004 novemberéig nem jelent meg olyan vizsgálati eredmény, mely összefüggést mutatott volna ki az energiaital fogyasztása és a halálesetek között.

Magyar-ügy: üdítő vagy energiaital?
A Red Bullal kapcsolatos nemzetközi gyanakvást idehaza felerősítheti a termék 1997 és 2000 közötti, magyarországi betiltása körüli sajtómizéria is. Amikor ugyanis a Red Bull három évre megadott magyarországi forgalmazási engedélye 1997 novemberében lejárt, a hatóságok nem akarták meghosszabbítani, arra hivatkozva, hogy az ital kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint amennyit a magyar élelmiszertörvény engedélyez az üdítőitalokban (de nem többet, mint egy csésze feketekávé – érvelt a gyártó akkoriban).

A probléma a cég képviselői szerint az volt, hogy a magyar élelmiszertörvény akkoriban csupán üdítőitalokat ismert, és nem volt külön szabályozás az energiaitalokra. Az ügy kapcsán az ÁNTSZ írásban elismerte, hogy az ital ellen nem érkezett egészségügyi kifogás és a laboratóriumi vizsgálatok sem találtak egészségre káros anyagot a termékben – olvasható az MTI archívumában.
A terméket ennek ellenére betiltották, és csak azután kezdték újra legálisan árusítani, miután a tisztiorvosi hivatal új eljárás lefolytatására kötelezte fővárosi intézetét. A felülvizsgálat eredményeként 2000. április 20-án kiadott miniszteri határozat egyértelműen leszögezte, hogy a Red Bull “közegészségügyi szempontból megfelelő”.

A konkrét vádakról
A fent idézett körlevél glükuronos részének a Snopes járt utána, a szerkesztő azonban egyik általa átkutatott élelmiszerbiztonsági adatbázisban sem találta meg a glükurolaktont veszélyes anyagként. A legendavadász oldal szerint a levél 2000 környékén kezdett keringeni a neten.
Mint az a termék weboldalán is olvasható, a glükuronolakton egy szénhidrátfajta, mely az emberi testben és az élelmiszerekben (gabonafélék, vörösbor) is előfordul. A méregtelenítési folyamatban vesz részt, és segíti a szervezetet a méreganyagok kiürítésében.

Grósz Andor (Szegedi Tudományegyetem) és Szatmári Ákos (Radó György Honvéd-egészségügyi Központ) Az energiaitalok története és hatása az emberi szervezetre (Orvosi Hetilap, 2008. november 11.) című tanulmányukban elemzik az energiaitalok fő összetevőinek élettani hatásait. Részletes felsorolásukban megemlékeznek az L-taurinról (egyetlen tanulmány sem utal arra, hogy tartós fogyasztásának egészségkárosító hatása lenne), az L-karnitinről (2000 mg/nap alatti dózisban nem káros), a ginszengről, a guaranáról, a koffeinről és a cukorról, a glükuronról azonban szót sem ejtenek. Illetve egy másik táblázatban szerepel a glükuronolakton is, de csupán ennyit írnak róla: “egyszerű cukor”, illetve “glükózból készülő anyagcsere-melléktermék, a kötőszövetekben található nagyobb mennyiségben, részt vesz a glikogénképzésben is”.

Tanulmányukban a szerzők felidéznek néhány nagy vihart kavart energiaitalos tragédiát. Szólnak Ross Cooney kosárlabdázó haláláról, aki sportolás előtt Red Bullt ivott, s esete után Franciaország betiltotta az italt. Idéznek olyan amerikai eseteket, ahol az energiaitalok hányingert és szívritmuszavart okoztak, valamint megemlítik, hogy az ital nagy mennyiségű fogyasztása bizonyos esetekben epilepsziás rohamokhoz vezetett. E rohamok azonban nem a fenti levélben említett, “rejtélyes” glükuronnal, hanem a más termékekben is megtalálható koffeinnel, illetve az ital taurin- és guaranatartalmával voltak összefüggésben, és a fogyasztás felhagyása után a tünetek is megszűntek.

Az energiaitalok alkohollal való keverése kapcsán szólnak a három svéd fiatal red bull-vodkázás utáni haláláról, amely esetről a Snopes szerint – mint már fent is írtam – később sem sikerült egyértelműen megállapítani a Red Bull szerepét. Megemlítenek egy amerikai tanulmányt is, mely szerint nem volt kimutatható pozitív hatással sem a szondatesztre, sem a motoros koordinációs képességekre, sem a reakcióidőre az, amikor az alkoholfogyasztó az ital mellé energiaitalt ivott. Egy harmadik amerikai tanulmány csúnyán elveri a port az ördögi nedűn, amikor az alkohol és az energiaital együttes fogyasztását a felelőtlen szexszel, diszkóbalesetekkel, fizikai károkozással és sérüléssel köti össze.

Összefoglalva: a kutatók az általuk megvizsgált szakirodalom alapján úgy vélik, hogy az energiaitalok átmenetileg jelentősen javítják a pszichomotoros teljesítményt (reakcióidő, koncentrálás, memória), a szubjektív figyelmet és a fizikai teljesítményt; ennek oka a koffein. Ez a kedvező hatás azonban csak az első 90 percben tapasztalható, ezután erősödő fáradtság következik.
A kutatók emellett felhívják a figyelmet arra: nem mindegyik energiaital-összetevő ismert részletesen, és csak kevésnek vizsgálták meg az emberi szervezetre kifejtett hatásait, egyéb anyagokkal való kölcsönhatásait. S mivel az emberek fogékonysága e vegyületekkel szemben eltérő, az energiaitalok rendszeres, teljesítménynövelésre történő fogyasztása nem megengedhető – vélik.

Urbanlegends 2011. márc. 13. marinov

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?