Nagy ötletek a nagyvilágnak

Hódít a Fidesz ötlete: globális csipszadót akar az ENSZ

Lelki szemeink előtt már látjuk, ahogy a Fidesz vezetői elmondják: annyira sikeres a magyarországi csipszadó, hogy az ötletet átveszi az ENSZ, mely globális különadó bevezetését javasolja az egészségtelen élelmiszerekre.

Olivier de Schutter, a világszervezet táplálkozásügyi különmegbízottja jelentésében hangsúlyozta: az élelmiszertermelés globális rendszere „mélyen diszfunkcionális”, a szegényeknek kevés, a gazdagoknak pedig egészségtelen élelmet biztosít – írja az MTI. A jelenlegi agrártámogatási rendszer az egészségtelen élelmiszerek legfőbb alapanyagát jelentő cukor, szója, olaj és hús nagyipari termelését ösztönzi, mindenekelőtt a zöldség és a gyümölcs rovására, az egészséges élelmiszer így aránytalanul drága – állapította meg de Schutter.

De Schutter szerint az ösztönzők és szabályozók alapvető átalakítására van szükség. Először is különadót kellene kivetni a csipszekre, kólára és valamennyi más, magas cukor- só- vagy zsírtartalmú termékre, és nagyobb mértékben kell támogatni a friss zöldség és gyümölcs fogyasztását. Ugyanakkor változtatni szükséges az élelmiszerek marketingjére vonatkozó szabályokon.

Az úgynevezett gyorséttermi ételek gyerekeket célzó reklámját kifejezetten tiltani kell, a felnőtteket célzó reklámokat pedig korlátozni kell. Végül át kell alakítani az agrártámogatási rendszert is, azzal a céllal, hogy a szubvenciók az egészséges táplálkozást segítsék elő – áll a Genfben bemutatott jelentésben, amelyről előzetesen a Die Welt című német lap is beszámolt.
Azért szólni kéne nekik, hogy a kávét kihagyták.  Rákkeltő a színezék a Pepsi és a Coca-Colákban? »

ecoline.hu 2012.03.06., 17:09

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?