Energiaital és alkohol. Érdekes kapcsolat.

Olyan emberek szokásait vizsgálták kutatók, akik alkoholt és energiaitalokat is fogyasztanak. A következtetés: az utóbbiak használata jelentősen növelte a szeszfogyasztás intenzitását.2010 RAB 024_thumb

Sean Barrett pszichológiaprofesszor hetven olyan diákkal készített interjút, akik mindkét italtípust rendszeresen fogyasztották. „Azt tapasztaltuk, hogy az energiaitalok kétszeresére növelték az elfogyasztott alkohol mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy aki négy adag alkoholos italt iszik egy átlagos héten, az várhatóan nyolcat fog akkor, ha energiaitalt is fogyaszt. Ez jelentős növekedés, különösen, ha figyelembe vesszük egy korábbi kutatásunkat, amelyben azt tapasztaltuk, hogy bizonyos szerek – például a dohány – alkohollal való párosítása hasonló eredményre vezet” – magyarázta a szakember. Majd hozzátette: a felmérés még kezdeti stádiumában tart, így az eredmények magyarázatát még nem tudják pontosan. Egy elmélet szerint egyszerű társadalmi viselkedésről van szó: aki jól szórakozik, mindenből többet fogyaszt.

Egy másik, érdekesebb ötlet a neurológiára épül: ezek az italok dopamint szabadítanak fel az agyban, amely jó hangulatot és a véralkoholszint növekedését okozza, miközben visszatartják a nyugodt érzéseket. A cigaretta vagy a kokain is hasonló hatásmechanizmusra épül. „Most azt kell kiderítenünk, hogy a koffein, vagy a taurin nevű aminosav felelős ezért a folyamatért. Ugyanakkor tudjuk, hogy ha ezekkel az italokkal párosítják az alkoholt, az emberek józanabbnak érzik magukat annak ellenére, hogy az ittasság tüneteit mutatják” – mondta Barrett. Az energiaitalok által okozott megnövekedett szeszfogyasztás könnyen vezethet alkoholmérgezéshez, vagy hosszabb távon függőséghez.   A kutatási eredmények a Drug and Alcohol Review című folyóiratban jelentek meg.

   2010.12.24.    Medipress

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?