Az agyműködést is befolyásolja a joghurt?

Tavaly, az Egyesült Államokban a bírósága felszólította egy speciális probiotikummal dúsított joghurt gyártóját, hogy reklámjaiban ne hivatkozzon a termék átlagon felüli egészségügyi előnyeire. Most azt állítják kutatók, hogy a termék mégis tud valamit.

A Proceedings of the National Academy of Science című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a Lactobacillus rhamnosus nevű probiotikum hatására a kezelt egereknél csökkent a szorongás, a depresszió és a stresszhormonok szintje.

Javier Bravo és munkatársai, a Cork Egyetemről arra a nemrégiben tett felfedezésre építettek, hogy sokkal erőteljesebb összefüggés lehet a bélrendszer és az agyműködés között, mint eddig gondolták (például a szorongás és a depresszió is visszavezethető a bélproblémákra). Elhatározták, hogy vizsgálatnak vetik alá a probiotikumokat, és a hangulatra gyakorolt lehetséges hatásukat. A Lactobacillus rhamnosust választották ki, amely normális esetben a bélflóra részét képezi, továbbá megtalálható több fajta joghurtban és más tejtermékben is.

imageFotó: Aréna 2000

Hogy kiderüljön, az L. rhamnosusnak valóban van-e valami plusz hatása a normál tápértéke mellett, a csapat egérkísérletekbe kezdett. A rágcsálók felének a baktériummal alaposan feldúsított tápot adtak, a többinek pedig ugyanazt a táplálékot, csak a probiotikum nélkül. Ezek után megvizsgálták, történt-e változás a viselkedésükben. A probiotikumos táppal etetett egerek nem mutattak annyi szorongásos és depresszív tünetet, vérükben csökkent a stresszhormonok szintje is. A további bizonyítékok érdekében átvágták a tesztállatok bolygóidegét, melytől a viselkedésük és a hormonszintjük visszaállt az eredeti állapotába. A bolygóideg közvetíti a bélrendszerből és más szervekből érkező információkat az agyba.

Az is kiderült továbbá, hogy az agy neurotranszmitterének szintje szintén megváltozott a probiotikummal kezelt egerek esetében. A depresszióval kapcsolatos agyi területeken felszaporodott, a szorongással összefüggő részeken pedig lecsökkent a szintje. Mindent egybevéve a csapat biztosra veszi, hogy tiszta összefüggést találtak a probiotikumok, valamint a hangulati és viselkedésbeli változások között az egerek esetében. Következő lépésként természetesen azt is megnézik, az emberekre is igaz-e ugyanez.

2011. szeptember 08
Szerző: Medipress

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?