EZÉKIEL kenyere (Bionatura blogol)

„…Végy gabonát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt, tedd egy edénybe, és csinálj belőlük kenyeret. ….”  (Ezékiel 4:9)Mint azt fentebb is olvashatjátok már Ezékiel próféta is iránymutatást adott a fehérje komplettálásról egy étkezésen belül. Bár gyanítom Ezékiel célja nem az volt, hogy egészségtudatos kinyilatkoztatást tegyen – mert maga ez a mondat egy más történeten belül jelenik meg – de a Biblia ezen részében kimondottan a húsmentes táplálkozás és a gabonák szerepe megjelenik egyértelműen.
Hát no…izgatott lettem…és Ezékiel kenyeret akartam sütni:-))

A kenyér alapreceptje azért kicsit bonyolultabb, mint azt a Biblia írja, de a lényeg benne van. Venni kell gabona- és hüvelyesliszteket és azok keverékéből némi élesztő, olaj és víz hozzáadásával kenyeret kell gyúrni.

Jelzem: Kezdőknek nem ajánlom (nem azért mert azt hiszem, hogy nem sikerülne nekik, hanem, mert képtelenség leírni a pontos receptet)
A recept egyébként roppant egyszerű(nek tűnik):
Hozzávalók:
500 g Ezékiel kenyérliszt (a Bionatura boltban lehet venni)
2 kiskanál só
0,7-1 dl olívaolaj
3 dkg igazi élesztő (nem por)
langyos víz
pici méz (cukor, rizsszirup- mindegy csak édes legyen)

A lisztet tálba szitálom és a közepén egy lyukat gyártok. Ebbe belemorzsolom az élesztőt és ráöntök langyos vizet (hmmm….mennyit??- nem tudom, szemre megy). Meleg helyre teszem, konyharuhával lefedem a lábost és várok kb. negyed órát (eddigre illik megindulnia az élesztőnek – kvázi habzik a teteje). Beleteszem a sót és úgy 0,3 dl olajat majd elkezdem gyúrni (kb. 10 percig kellene gyúrni – én 5 percnél mindig feladom:-). Gombóccá gyúrom és megszórom a tetejét egy pici teljes liszttel. Visszateszem a lábosába, rá a konyharuha megint és pihenés negyed-fél óra újra. Akkor szépen elkezd kelni és megint az előbbi folyamat – átgyúrás, megszórás a tetején és egy olajozott kenyérsütő formába helyezzük (amibe sütni fogjuk) egy kicsit igazgatjuk, hogy az egész formát kitöltse és rátesszük a tetejére a konyharuhát (kelesztjük újabb kb. 20 percet).
A végén bekenjük a tetejét olívaolajjal és tehetjük a sütőbe 170C-ra kb.50 percre (lehet akár egy óra is). Tűpróbával lehet nézni, hogy jó-e már.

Az Ezékiel kenyér azért érdekes, mert tartalmazza a komplett fehérjét (mivel gabona- és hüvelyeslisztet tartalmaz) vagyis teljes táplálékhoz jutunk általa és ami szerintem ennél is fontosabb: a gyerekeim megették pirítósként elkészítve!

Azért aki élelemadó anyuka, azt tudja, hogy ez mekkora siker, az óvodai zacskós szeletelt CB..-s kenyér után.

De a pirítást mindenképp ajánlom, mert egyébként nagyon nehéz (mármint a gyerekeknek), de ha lehet ropogtatni, akkor könnyebben megy . Ők lekvárral és vajjal ették, mi pedig vörös lencsepástétommal és gombakrémmel. Ezek a receptek is jönnek hamarosan….

Dénes Ottó  kiegészítése. Mindig csodálom és tisztelettel szemlélem azokat a kezdeményezéseket, amikkel különböző megközelítésből, de végül is az egészséges táplálkozás felé terelgetik aranyos háziasszonyok, derék boltosok és még sokan mások az olvasókat.  Az Ezékiel lepénykenyér, valamint a különböző alapanyagokból készült lepények,  mint alapvető élelem   az ókorban általában a megszokott módszerrel készült. Részletesen foglalkozok a témával a „Hamuban sült pogácsa…” c. blogbejegyzésekben, egymást követő 7 folytatásban. Természetesen attól még, hogy a lepény lenne az eredeti koncepció, minden további nélkül élesztővel is sütni lehet  a keverékből  „púpos” kenyeret, hiszen az legalább -hűtőben- néhány napig eláll. A lepény viszont jobbára frissen, vagy aznap ehető.

Mondja el a véleményét!

One thought to “EZÉKIEL kenyere (Bionatura blogol)”

Vélemény, hozzászólás?