Meglepő felfedezés a cukorbetegségről

A Washington Egyetem (St. Louis, Egyesült Államok) munkatársai meglepő felfedezést tettek a cukorbetegség eredetét illetően: megállapították, hogy a vércukorszint szabályozásának zavara a bélben kezdődhet.

A vércukorszint csökkenését okozó inzulin nevű hormon a hasnyálmirigyben termelődik, míg a cukor a májban a raktározódik. A legtöbb tudós e két szervet tette felelőssé a cukorbetegség kialakulásáért, ám a Cell Host & Microbe című szaklap legutóbbi számában meglepő felfedezés látott napvilágot. Clay F. Semenkovich és munkatársai olyan kísérleti egereket tanulmányoztak, amelyek bélsejtjei képtelenek voltak előállítani a zsírsavtermelésért felelős enzimet. A zsírsav-szintáz (FAS) működését az inzulin szabályozza, és az enzimtermelés cukorbetegekben zavart szenved. Az állatokban krónikus gyulladás jött létre, ami komoly előjele a cukorbetegségnek.
A számos, különböző tudományos irányultságú kutató bevonásával végzett vizsgálat fő következtetése, hogy az anyagcserezavar a bélben kezdődik. Az enzimhiányos egerek első körben súlyt veszítettek és hasmenésük lett, vagyis bélgyulladásra utaló tüneteket mutattak anélkül, hogy bélflórájuk összetételében változás állt volna be. Vagyis a bélfertőzést ki lehetett zárni, a gyulladást a bélnyálkahártya állapotára lehetett visszavezetni.
HVG.HU EGÉSZSÉG

2012. február 21., Szerző: Medipress

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?