Tényleg beteg állatokból származó húst ennél?

Most már nyugodtak lehetünk a vágóhidakkal kapcsolatban? Ez ugye csak egy véletlen eset, ami nem jellemző az állatok leölésének modern technikájára? A kíméletes kiirtás – ami a halálát érző állatban nem hoz létre irreálisan magas stressz-szintet – a fogyasztót védi az ebből fakadóan nagyon káros mérgeződésektől.  Ha tehát az ölés szabályait betartanák, ahogyan az a kóser technikában, és az ezt részben átvevő élelmiszeriparban ma már kötelező lenne, talán kevesebb lenne a húsokból eredő egészségkárosodás?! (Dénes Ottó)

Brutális állatkínzást vettek videóra a McDonald’s egyik beszállítójánál

Farkuknál fogva vonszolt és brutálisan megfojtott marhák láthatók azon a videófelvételen, amely a McDonald’s egyik beszállítójának vágóhídján készült. A gyorsétteremlánc közölte, nem rendel több húst innen. Kznsges szarvasmarha (Bos primigenius taurus)


Kép a Wikipédiából
Sokkoló videót közölt egy vágóhídról a Compassion over Killing nevű állatvédő szervezet. A kaliforniai Central Valley Meat Company nevű húsfeldolgozóban forgatott felvételen számtalan részlet látható arról, hogy az alkalmazottak milyen bestiálisan bánnak a magatehetetlen, halálra ítélt állatokkal. Látszik az állatok haláltusája, valamint az is, ahogyan a még agonizáló marhákat a lábuknál, farkuknál fogva vonszolják. Egy videórészlet pedig azt mutatja, ahogyan a személyzet egyik tagja egy még lélegző állat fejére áll, hogy így fojtsa meg. (A felkavaró filmet a Corriere.it is lehozta, megtekintése csak erős idegzetűeknek javasolt.)

A vágóhidat az amerikai mezőgazdasági minisztérium bezáratta állatkínzás miatt és további állategészségügyi vizsgálatokat kezdeményeztek az állatoknál, amelyek jobbára a tejiparból származó tehenek.

A cég a McDonald’s egyik beszállítója volt, a videó közzétételét követően azonban az étteremlánc közölte, hogy felfüggeszti a húsrendeléseit erről a vágóhídról, miután elfogadhatatlannak tartják az ottani gyakorlatot. A húsipari cégnek az amerikai kormány is a megrendelője volt, 2001-ben 21 millió tonna húst vettek iskolai menzák számára.

Cikkében a Corriere.it emlékeztet rá, hogy 2008-ban ugyancsak Kaliforniában robbant ki hasonló vágóhídi videóbotrány, akkor a Hallmark Meat Packing Company 65 millió tonna, nem megfelelő körülmények között tartott, ezért potenciálisan beteg állatokból származó húst hívott vissza a piacról.

2012. augusztus 23   Szerző: hvg.hu

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?