Egyszerre csak az egyik szemünkkel látunk

Annak ellenére, hogy a világban látható dolgok egyszerre mindig csupán az egyik szemünkön keresztül jutnak el hozzánk, agyunk képes azonnal megalkotni egy koherens képet, ezért érezzük úgy, hogy mindkét szemünkkel látunk.

Egy friss tanulmány szerint, amely a Psychological Science című szaklap következő számában lesz olvasható, az agy azzal is tisztában van, mikor melyik szemünk fogadja az információt, és így képes az adott szemet keményebb munkára fogni.

Peng Zhang, a tanulmány vezetője, a Minnesota Egyetemen dolgozó kutatók közreműködésével elsőként támasztotta alá tudományosan a tényt, hogy egy szemmel is képesek vagyunk figyelni, még akkor is, ha fogalmunk sincs, honnan fog érkezni az inger, továbbá, hogy minél keményebben dolgozik a szemünk, annál hatékonyabban képes ellátni a feladatát.

Egyszerre csak az egyik szemünkkel látunk
Fotó: © Horváth Szabolcs

A szakemberek két – 20 és 29 év közöttiek részvételével végzett – kísérlet segítségével támasztották alá megfigyeléseiket, amelyek során a kísérleti alanyok egy speciális készülék segítségével – képes volt az egyes szemeket ért ingereket elkülöníteni egymástól – nézték a kapott képeket. Zhang arról számolt be, hogy a vizsgálatok izgalmas dolgokat árultak el az emberi látórendszerről, miszerint könnyen meglehet, hogy az agyban olyan binokuláris neuronok találhatók, amelyek mindkét szemből befogadják az információkat, majd egybevetik azokat, és még azt is felismerik, melyik szemből érkezett egy adott információ, és így azt a szemet ösztönzik keményebb munkára.

Összefoglalva, könnyen lehet, hogy a vizuális érzékelés működése, és a szem, illetve agy közötti kommunikáció sokkal rugalmasabb és erőteljesebb, mint ahogy azt a tudósok eddig hitték.
HVG.hu  2011. október 26.

Szerző: Medipress

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?