Hét jel, amely 2-es típusú cukorbetegségre utalhat

 

 A 2-es típusú cukorbetegek száma folyamatosan nő a felnőttek és a gyerekek körében is. Akinek van érintett családtagja, vagy észreveszi magán a felsorolt jeleket, jól teszi, ha kivizsgáltatja magát.

Már 5-7 felesleges kilogramm is veszélyt jelenthet. Túlsúlyos gyermeknél kérjük meg a gyermekorvost, vizsgálja ki őt, hiszen a 2-es típusú cukorbetegség a gyermekeket is érintheti. Jó hír, hogy az amerikai megelőzési program szakemberei szerint már 5-7 százalékos fogyással is jelentősen csökkenthetjük a kockázatot. A vizsgálat során rendszerint a vércukorszintet mérik. Ha ez túl magasnak bizonyul, felmerül az 1-es vagy a 2-es típusú diabétesz gyanúja. Az életkor és a tünetek alapján állapítja meg az orvos, hogy melyik esettel állunk szemben, néha azonban endokrinológusra is szükség lehet a pontos diagnózishoz.
A gyakori vizelési inger is a betegség egyik tünete lehet. Ha a szervezet nem termel elegendő inzulint – azt a hormont, amely lehetővé teszi, hogy a sejtek glükózt vegyenek fel a vérből, így töltve fel azokat energiával –, a cukor bekerül a véráramba, és a vizelettel távozik. Ez mindkét típusú cukorbetegség jele lehet. A sok vizelés miatt az érintett szomjasabb lesz, és a szokásosnál jóval többet iszik.
A homályos látásra is van magyarázat. A magas vércukorszint következtében kicsapódik a glükóz a szemben, így elhomályosodik a látás. Ez is jellemző tünete mindkét típusú cukorbetegségnek.
Az ok nélküli fogyásnál gyanakodhatunk.Ez főleg az 1-es típusú diabétesz jele, de olykor a 2-es típusnál is előfordul. Amikor a szervezet nem termel inzulint, a sejtek nem tudnak feltöltődni energiával illetve elraktározni az inzulint. Emellett a zsír is elkezd lebomlani, tovább folytatva a fogyást.
Sötét gyűrű a nyak körül. A 2-es típusú cukorbetegség gyakori velejárója, hogy a test túl sok inzulint kezd elválasztani, aminek a fokozottabb pigmenttermelés lehet a következménye.
A visszatérő gombás fertőzések is árulkodó jelek lehetnek. Ez is lehet úgy az 1-es, mint a 2-es típus tünete, mivel a glükóz felhalmozódása kedvez a gombák megtelepedésének. Jele lehet a viszkető hüvely és a sűrű gennyképződés. A kisgyerekek esetében gyakran pelenkakiütések, a kisfiúknál pedig húgycsőgyulladás képében jelentkeznek a tünetek.
A 45 évnél idősebb életkor is kockázat. Mivel a 2-es típusú cukorbaj kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, az Amerikai Diabétesz Szövetség azt javasolja, hogy 45 év felett évente vizsgáltassuk ki magunkat.

A ROVAT HÍREIBŐL
Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?