Magas vérnyomás: százmillió téves diagnózis

Az Egyesült Államokban 100 millió olyan magas vérnyomásos beteget tartanak számon, akiknél nem nagyobb a korai halálozás kockázata, mint a normál, 120/80 Hgmm alatti értékkel bíróknál – állítják Brent Taylor és a Minnesotai Egyetem munkatársai.

Sziv_ekg_erendszer A Journal of General Internal Medicine oldalain megjelent tanulmány a vérnyomás alsó (diasztolés) és felső (szisztolés) értékének hatását vizsgálta a halálozásra, valamint az eredményeket a normális tartományba eső egyének adataival hasonlították össze. Ehhez egy 1971 és 1976 között zajló felmérés adatait vették alapul, mely 13 792 amerikai, magasvérnyomás-betegségben szenvedő egyénre terjedt ki.

Az elemzés előnye, hogy a felmérés óta eltelt mintegy két évtizedes követési periódus alatti egészségügyi, valamint a hosszútávú halálozási adatok is elérhetők. Az eredményeket egy korábbi, 1959 és 1962 között végzett felmérésben résztvett, vérnyomás-kezelésben nem részesült egyének adataival hasonlították össze, amely 6672 amerikait foglalt magába.

A kutatók megállapították, hogy az 50 év felettieknél a 140 feletti szisztolés érték, függetlenül a diasztolé nagyságától, statisztikailag jelentősen fokozza a korai halálozás kockázatát. Ezzel szemben az 50 év alattiaknál inkább a diasztolé meghatározó, a 100 feletti érték jár megnövekedett halálozási kockázattal. Vagyis a kutatók új határértékeket javasolnak a magas vérnyomás meghatározására.

A tanulmány azt a kérdést veti fel, hogy milyen jogon tartjuk magas vérnyomásnak a 120/80 Hgmm feletti értéket, amennyiben mintegy húszéves követési periódusban az az újradefiniált értékek alatt semmilyen hátránnyal nem jár. Ily módon kezelésben is csak azokat kellene részesíteni, akiknél tényleges kockázat tapasztalható.

HVG.HU EGÉSZSÉG

2011. március 25. Szerző: Medipress
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

AJÁNLJUK MÉG

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?