Gyógygombákkal a rák ellen

Gyógygombákkal a rák ellen – szkeptikus onkológusok

Ezután nem csak ételként találkozhatunk például a shii-take gombával: egy magyar rákkutató étrend-kiegészítőt készített belőle, megfejelve más gyógygombákból kinyert hatóanyagokkal. Noha az orvostársadalom zöme fenntartásokkal fogadja az újabbnál újabb készítményeket, a betegek hajlamosak hinni ezekben a szerekben, és a hit is segítheti a gyógyulást.

Fachet József rákkutató és immunológus két étrendkiegészítőt mutatott be, amelynek hatóanyagait – elmondása szerint – több évtizedes nemzetközi kutatássorozat eredményeként találta meg kutatótársával, Goro Chihara professzorral, a tokiói National Cancer Institute főmunkatársával.

Fotó: hvg.hu
Az étrend-kiegészítőket Japánban regisztrált gyógyszerként alkalmazzák a rákkezeléseknél, leginkább azért, mert erősítik az immunrendszert. Hatóanyagaikat pedig érdekes nevű – bokros-, mandula-, pecsétviasz-, shii-take – gombákból vonták ki. A másik, szintén szájon át szedhető bogyókban acerola- (kiemelkedő antioxidáns tartalmú táplálékforrás) kivonatból származó C-vitamin, illetve a vörösbor egyik csodás alkotóelemeként emlegetett rezveratrol taláható. A C-vitaminról tudjuk, hogy sejtvédő, antioxidáns hatású, jót tesz az immun- és az idegrendszer működésének. Persze hangsúlyozza a rákkutató is, hogy ezek a szerek kizárólag a kemo- vagy sugárterápia mellett szedhetők, sokszor azok mellékhatásainak mérséklése miatt.
„Rájöttünk két alapvető összefüggésre. Nem létezik egyetlen speciális hatóanyag, amely az immunrendszer minden sejttípusát, hatóanyagát és reakcióját egyedül képes mozgósítani és aktiválni, amelyek a daganatsejtek ellen hatásosak. Illetve nincs olyan egyetlen immunreakció, amely egyedül minden típusú daganatot képes elpusztítani és az áttétképződést megállítani” – mondta el Fachet József rákkutató, immunológus. Mint mondja, ezért fontos minden olyan immunreakciót aktiválni, amely sikerrel részt vállalhat a különböző daganattípusok elleni küzdelemben. Ezek az immunreakciók egymást erősítve képesek a daganat megtámadására, növekedésének és áttétképződésének gátlására.
Az, hogy mennyire lesznek népszerűek ezek a termékek, csak ezután derül ki. Egy biztos, étrend-kiegészítőkből nincs hiány, és az onkológusok tapasztalatai szerint van is igény rájuk.

Fotó: hvg.hu
Nem árt, de ki tudja, használ-e
„Nehezen fog olyan onkológust találni, aki jó szívvel ajánlaná a különféle étrend-kiegészítőket a betegeinek” – mondta el megkeresésünkre egy név nélkül nyilatkozó onkológus-háziorvos. E termékekkel szemben ugyanis csupán csak annyi az elvárás az engedélyezésnél, hogy ne legyen káros hatásuk. Nyilvánvalóan közel sincsenek mögöttük olyan tudományos bizonyítékok, kísérletek, tesztek, mint egy engedélyezett gyógyszernél.
A már idézett onkológus szerint most amúgy is divatos lett a gyógyító gombákban hinni, ami önmagában nem gond. Ha a beteg hisz valamiben, az csak jól jöhet a gyógyulás szempontjából. „Magam is azt szoktam mondani a betegeimnek, ha mindenképpen akar szedni valamilyen étrend-kiegészítőt, válasszon ki egyet, de legfeljebb kettőt – de ne erre költse el a fél vagyonát, mert nem ezektől fog meggyógyulni.” Egy rákos betegnél az első lépés a gyógyulás felé a gyökeres életmódváltás: odafigyel, hogyan táplálkozik, mennyit mozog, leteszi a cigarettát és elfelejti a borospoharat.

2011. szeptember 28 Szerző: hvg.hu

5 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:

2011. szeptember 29., 15:11 Biga néni
„De miért olyan hihetetlen,hogy van a természetben olyan anyag,aminek gyógyító hatása van?”
Nem ez hihetetlen. Hanem az, hogy azoknak nincs mellékhatása. Mert ugyanúgy van.
Számos – régen használatos – gyógyszer indult úgy, hogy különböző növényekből izolálták, pl. az aszpirin is ilyen. Ha valaki kicsit utánanéz a témának, talál olyan növényeket is, melyekkel daganatos betegségeket lehet gyógyítani – de azoknak ugyanúgy megvan a mellékhatásuk is. Mert ez, a hatás és a mellékhatás, a kettő _együtt_ a _hatóanyag_ jellemzője, annak a tulajdonsága. Nem pedig a „gyógyszeré”, amit gyárban, szintetikusan állítanak elő, és hatóanyag van a növényekben/gombákban is.
2011. szeptember 28., 21:56 zsuzsuasszony
Nálam spéci a kés lett volna a más alternatíva,mert a csomó ideget nyomott,amitől fájdalmaim illetve néha zsibbadás volt a
lábamban.Évekig ott volt,a gomba szedése után felére csökkent a
daganat.Nem érdekel,hogy mitől,nem fáj és ez a lényeg.
De miért olyan hihetetlen,hogy van a természetben olyan anyag,aminek gyógyító hatása van?A sarlatánságot én is gyűlölöm,
de ne öntsük ki a fürdővizet a gyerekkel együtt.
2011. szeptember 28., 20:25 vividgirl
A név nélkül nyilatkozó onkológusnak üzenem, hogy Fachet prof. a nevével és 30(!!!) éves kutatói háttérrel bizonyította a világon elsőként a polisacharidok hatásmechanizmusát. Nem szégyen ha valaki nem ért hozzá, ugyanis a „mezei” orvosok nem tudhatják, nincs benne az orvosi tankönyvekben, éppen ezért utána kéne néznie, mielőtt ilyet állít, hogy: „Nyilvánvalóan közel sincsenek mögöttük olyan tudományos bizonyítékok, kísérletek, tesztek, mint egy engedélyezett gyógyszernél”- ja igen, valóban Japán tudományosan kicsit előbbre van mint a magyar onkológia. Ott 25 éve hivatalosan is gyógyszer Fachet proffal való közös kutatásaik alapján, de a japán állam nyilván ‘kuruzsló’.
2011. szeptember 28., 18:50 bokormenyet
Es mia a bizonyitek, hogy a csodagombaktol? A hit, ami a csodaszerek mogott van (de az orvosi beavatkozasok mogott is lehet) erosebb lehet, mint a kuruzslas. Nagyon sokan koltotte
k fel vagy teljes vagyonukat ilyen sarlatansagokra es reg meghaltak mar. Masreszrol, mindig vannak divatos csodaszerek. Ha valamelyik kozuluk valoban hatekony lett volna, akkor nem ment volna ki a divatbol. El kellene fogadni, hogy nem lehet mindent meggyogyitani es az orvostudomany is veges. Szamtalan „hires” „professzor” leplezodott mar le mint kuruzslo. Amig igeny van a varazslasra, addig lesznek varazslok.
2011. szeptember 28., 18:28 zsuzsuasszony
Az orvosok mindennel és mindenkivel szemben szkeptikusok,mert csak abban hisznek,amit az egyetemen,meg konferenciákon tanulnak.
A többit a vajákolás kategóriájába teszik.Csakhogy az ő tudásuk véges és néha már nem nyújt reményt.Plusz a rengeteg gyógyszernek mellékhatása van.El sem tudják képzelni,hogy Rózsika néni a harmadikról,akire ők már keresztet vetettek,meggyógyuljon egy gyógyszeripar által nem elismert terméktől.Mellesleg nekem csomók tűntek el a karomból és a combomból egy gyógygombától.

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?