Mérgező gombából előállított vegyület segíthet a daganatok elleni harcban

Egy vadon növő, Délnyugat-Kína erdeiből származó mérgező gombából előállított vegyület segítheti a daganatsejtek pusztítását – állítják a Georgiai Egészségtudományi Egyetem munkatársai.

 

Mérgező gombából előállított vegyület

 

Ismert, hogy a daganatsejtekben sérül a programozott sejthalál (apoptózis) folyamata, ami a hibás sejtek túlélését vonja maga után. A programozott sejthalál klasszikus útvonalán egy sejtfelszínhez kötődő anyag (például a TRAIL) indítja be a folyamatot. Dr. Kebin Liu és munkatársai a gombából előállított verticillin A nevű hatóanyagot használták, mely meggátolta, hogy a sejtekben ellenálló képesség alakuljon ki a TRAIL molekulával szemben. A gyógyszer-rezisztencia kialakulása felelős a hatástalan kezelések 90 %-ért, a kutatók szerint amennyiben ez gátolható, a betegek tovább fognak élni.

A daganatsejtek valamilyen módon képesek szert tenni arra a tulajdonságra, hogy a TRAIL-re nem reagálnak, ezáltal a sejthalál elmarad. A verticillin A, melyet kínai kutatók állítottak elő, a Georgiai Egészségtudományi Egyetem munkatársainak vizsgálata szerint egérkísérletekben elpusztította a daganatsejteket, azonban az állatokra is igen súlyos terhelést jelentett. Azonban a szer dózisát TRAIL-lel együtt adagolva oly mértékben le lehetett csökkenteni, hogy azt az egerek jól tolerálták – és a kívánt hatás is megmaradt. Ráadásul az anyag a hagyományos daganatellenes szerek (például etopozid, ciszplatin) hatásfokát is képes volt növelni.

Úgy tűnik, a verticillin A a BN1P3 gén aktiválásán keresztül hat, mely elengedhetetlen a sejthalál programjában. A daganatsejtek kémiai módosítással, metilációval kapcsolják ki a kérdéses gént, a verticillin A ezt a hatást semlegesíti. A tanulmány során több, különböző szövetből származó daganatos sejttenyészetet (vastagbélrák, tüdőrák, emlőrák) használtak, melyek mindegyike rezisztenciát mutatott a hagyományos szerekkel szemben. A verticillin A kedvező hatását mind laboratóriumi, mind állatkísérletes körülmények között sikerült igazolni. A jövőben a bőr rosszindulatú festéksejtes daganatával (melanómával), illetve hasnyálmirigyrákkal kívánnak foglalkozni.

 

2011.10.18. 15:10 Orosz Viktória

 

Ajánlott bejegyzések:

Új fehérje a tüdőrák-diagnosztikában
Beültetett mikrochippel követhető a daganatok növekedése
Nem növelik a rák kockázatát a sztatinok!
Miért hajlamosabbak a férfiak a májrákra?

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?