Így betegít meg a fűtési szezon

Vannak, akiknek az allergiaszezon nem ér véget az ősszel. Pedig az egész éven át tartó allergiás tüneteket meg is lehet előzni.

A fűtési szezonban sokan szembesülhetnek azzal, hogy az ablakon gyöngyöző pára jelenik meg, majd az esetleges szigetelési hibákból adódóan a ház sarkaiban penészedés által okozott elszíneződés látható. A magas páratartalom – a levegő ideális páratartalma 40-60 százalék – nem csak esztétikailag zavaró, de számos komoly betegség forrása is lehet. A lakások száraz levegőjétől a légutak kiszáradhatnak, megnő a légúti fertőzések kockázata, de köhögés is gyakran kísérheti. A túl magas páratartalom kedvez a penészgomba megjelenésének és hozzájárul a háziporatka elszaporodásához. Mivel manapság a zárt térben eltöltött időarány elérheti a 95 százalékot is, így különösen fontos, hogy jó levegőt lélegezzünk be – szögezte le Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa.

A penészgomba-allergiát a gombák által termelt spórák váltják ki. Belégzésekor a tünetek szénanátha és asztma formájában jelentkezhetnek, míg a közvetlen érintkezésnél bőrtünetek hívhatják fel a figyelmet az allergiás érzékenységre. A nedvesebb, párásabb közeg segíti növekedésüket, erre lakásunkban a legmegfelelőbb helyet a fürdőszobában, a konyhában, a pincében vagy a mosóhelyiségben találják meg. Ezen kívül számos más pont is gombatenyészet helye lehet: a hőhidak – olyan falelemek, amelyek a környezetüknél hidegebbek, általában helytelenül megválasztott szigetelési technológia miatt –, nem fűtött helyiségek, de mindenhol, ahol a mikroklíma kicsit párásabb és hidegebb a kelleténél.

Így betegít meg a fűtési szezon
Fotó: Túry Gergely

A páraképződést nehéz megakadályozni, a lélegzetvétel, a főzés, a teregetés, mosogatás során folyamatosan növeljük a lakásban lévő pára mennyiségét. Természetesen korábban sem volt ez másként, a magas páratartalom nagy részben a modern építészeti megoldások következménye. A régi rosszabb minőségű, szelelő ablakok folyamatosan biztosították a lakás megfelelő szellőzését. A jól záródó, egyre jobb hőszigetelésű ablakok mellett elterjedt a házak külső szigetelése is, így a belső levegő cseréjét rendszeres szellőztetéssel, vagy egy automatikusan működő szellőzési rendszer segítségével oldhatjuk meg.

A páratartalom csökkentésére az időnkénti szellőztetés csak átmeneti megoldást nyújt, az ajtók, ablakok bezárása után a párásodás még intenzívebben jelentkezik, ráadásul a fűtési költségek is magasabbak lehetnek. A lakás túlzott párásodása ellen a legjobb egy olyan szellőztetési rendszer kiépítése, amely a belső páratartalom folyamatos érzékelésével, a helyiségekben automatikusan szabályozza a légcserét.

A lakás megfelelő szigetelésén túl a penész megjelenésének esélyét csökkenthetjük, ha megfelelő szellőztetéssel törekszünk a levegő páratartalmát optimális szinten tartani. Penészgombákkal a lakáson kívül is találkozhatunk, amelyek a cipőnkön és a ruházatunkon megtapadva a lakás levegőjébe is könnyen bejuthatnak. A lábbelit ezért célszerű a lakás többi helyiségétől elzártan tárolnunk.

A lakást lehetőleg ne zsúfoljuk túl növényekkel, a nedves virágföld ugyanis kiváló táptalaj a penészgombának. Rendszeresen vizsgáljuk át a rejtett zugokat is, ahol a penész megjelenhet. A külső, különösen az északi falakra helyezett ágyak, beépített szekrények, falvédők és képek mögötti területek is sok esetben penészgombák telepeit rejtik. Ha nem tudjuk, hogy valójában mi okozza a penészedést, vagy a tisztítás ellenére a probléma kiújulásával találkozunk, célszerű szakszerű segítséget kérnünk. A penész tartós jelenléte a belterekben egyértelmű rizikó gyermekkori-serdülőkori allergiás náthára és asztmára.

HVG.HU EGÉSZSÉG

2011. október 26.
Szerző: hvg.hu

Ez is érdekelheti: Egyszerre csak az egyik szemünkkel látunk – HVG.hu

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?