Miért fájnak az ízületeink?

Bár a Csont és Ízület Évtizedének utolsó esztendejében járunk, a mozgásszervi megbetegedések száma nem csökkent. Hiába vagyunk tisztában a különféle megelőzési lehetőségekkel, ha az életmódunk nem változik, nem számíthatunk kedvezőbb statisztikára.

Felsorolni sem lenne egyszerű, mi minden fájhat, sajoghat, okozhat kellemetlenséget, esetleg maradandó, az életminőséget is rontó károsodást a csontok, izmok, ízületek, szalagok, porcok kapcsán. A mozgás korlátozottsága az egyik legkevésbé elviselhető állapot, pedig sajnos szinte elkerülhetetlen, hogy éveink számának szaporodásával ne szembesüljünk valamilyen mozgásszervi betegséggel. Ahogy Boros Szilvia sportorvos mondja, éppen az életkor a legjelentősebb kockázati tényezője az ízületek elfajulásával járó megbetegedésnek, az artrózisnak. „Ez a degeneratív ízületi kór a hatvan éves kor után 70-80 százalékban érinti az embereket, de a porckopás – ami az artrózis lényege – már negyven éves kor környékén lassan, de fokozatosan megkezdődik.  A porc, ez a kemény, mégis rugalmas kötőszövet – többek között kollagénből és elasztinból épül fel – a testünk több pontján is megtalálható: a csontokban, az ízületekben, a hörgőkben, a fülben, az orrban, a gégében” – magyarázza a szakember. Az, hogy a porcok kopnak, természetes folyamat: ez alól senki sem mentesül, de késleltetni, a kedvezőbb állapotot fenntartani mindenkinek érdekében áll.

 

Ahogy Boros mondja, az artrózis főleg a kéz, a láb, a gerinc, a térd és a csípő ízületeit érinti. A fájdalom eleinte enyhébben jelentkezik és nem is állandó, ám az állapot romlásával egyre intenzívebbé válik, és szinte mindig kínozza a beteget. „Ha a gyakoribb ízületi sérüléseket nézzük, akkor az azokban található szalagok megnyúlása tekinthető a legáltalánosabbnak. Hogy egy teljesen hétköznapi esetet említsünk: ez történik, amikor a bokánk kibicsaklik. Szakadás az esetek többségében nem történik, a szalagok viszont megnyúlnak – minél többször történik ilyen baleset, annál jobban –, eredeti állapotukba teljesen már nem állíthatók vissza: ám az fontos, hogy sokat pihentessük a lábunkat, mert a gyógyulás hosszú folyamat. Lényeges, hogy a regeneráció után erősítsük a bokatartó és a boka körüli izomzatot, hogy minél jobban tehermentesítsük az ízületet. A keresztszalag-szakadás viszont a térdízület jellemző károsodása: akkor fordul elő gyakran, ha egy ugrás után rosszul érkezünk a földre. A labdajátékok esetén nem ritka ez a fajta baleset: ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, aki eldönti, mi a következő lépés. A gyógyuláshoz itt is hozzátartozik az erősítés: a comb feszítő izmait kell teherbíróbbá tenni, hogy jobban mentesítsék a ránehezedő súlytól a térdet”- magyarázza a sportorvos, aki azt is hozzáteszi, hogy például a vízben végzett gyaloglás nagyon jó izomerősítő gyakorlat.

Míg a rándulások, a ficamok, a zúzódások az ízületek akut sérülései közé tartoznak, addig a már említett porckárosodás maradandó állapot. „Ahogy öregszünk, lassul a porcszövet anyagcseréje, zsugorodnak a porcot felépítő rostok, csökken a rugalmasság. A porcok egyre nehezebben viselik a terhelést: a fájdalmon kívül egyre gyakrabban hallunk jellegzetes, roppanó hangot, ha letérdelünk, vagy éppen behajlítjuk a karunkat. Súlyosabb esetben deformitás is kialakulhat: az O vagy az X láb ennek jele” – hívja fel a figyelmet a sportorvos. A kérdésre, hogy mivel tudjuk késleltetni a porcok állapotának romlását, a szakember a következőket mondja: „A mozgás nagyon fontos: az ülő foglalkozások abnormális megterhelést jelentenek a gerincnek. Ilyenkor az utolsó ágyéki porckorong ötször akkora terhelést kap, mint járás, vagy állás esetén. A rendszeres mozgás hiányában az izmok is ernyedtté válnak, nem tudják megfelelően stabilizálni az adott területeket. A mostanában egyre elterjedtebbé váló nordic walking – északi gyaloglás néven is ismerjük – igen jó hatású és bármely életkorban űzhető testedzés, mivel a két bot tehermentesíti a lábak ízületeit és így a porcokat is jobban kíméli” – ad gyakorlati tanácsot Boros, azt is hangsúlyozva, hogy a testmozgás, vagy éppen a fizikai munka után a pihenés, a regeneráció is fontos.

A gyümölcsökben, zöldségekben, ásványi anyagokban gazdag táplálkozás is porcvédő lehet: a cukros és fűszeres ételek kerülése a mozgásszervi kórok miatt sem elhanyagolható. A porc egészségét támogató készítmények szedését is javasolja a szakember, mert ezek is sokat segíthetnek, hogy elkerülhető legyen például egy porcműtét. Ez abban az esetben jöhet szóba, ha már a mozgást is gátolja a fájdalom és a porcok erős károsodása.

   TEST&LÉLEK   |     Máger Judit

hvg.hu

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?