Mérgező gyümölcsök

„Magyarországon évente mintegy 20 ezer tonna növényvédő szert használnak fel, azaz egy lakosra kimages (9)ét kiló vegyszer jut” – hangzott el a Levegő Munkacsoport sajtótájékoztatóján. Ennek egy része elkerülhetetlenül bekerül a fogyasztók szervezetébe, a mérgek némelyike ugyanis nem lemosható.

A legnagyobb, 90 százalékos arányban a déligyümölcsök tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat, nagyobbrészt a héjukban. A zöldségeknél a nagy felületű primőrök, így a káposzta vagy a fejes saláta érintettek, a salátán található a legtöbb lemoshatatlan vegyszer. Legbiztonságosabbak a cseresznye, a meggy, a szilva és a dinnyefélék. (hetek)

Hát most akkor mit együnk ? Ha már a gyümölcsök is mérgezettek, a zöldségeknél pedig kizárólag a lelkiismeretes (bio?)termelő által előállított termékben bízhatunk? JAVASLATOM: ne azonnal együk meg amit vettünk, a hűtőben adunk időt a mérgek LEBOMLÁSÁRA.

Ha a kivárási időt a termelő (pl a marokkói paprika… stb) nem adta meg, akkor mi adjuk meg. Egyetlen hét is nagy előny lehet, amit pl a húsételeknél nem tudunk biztosítani, mert ott a leölés pillanatában meglévő – előzőleg felhalmozott – méreganyagok nem távoznak el az idő múlásával sem olyan biztonsággal, mint a növényekből. A növények alapos lemosásáról nem beszélek, ez természetes.images (8)

Szervezetünk MÉREGTELENÍTŐ apparátusának jó karban tartása egy másik téma,de nagyon érdemes foglalkozni vele. Az EGÉSZSÉGTUDAT vagy működik, vagy csak sodródás, utánzás, örökölt hagyományok, minták viszik előre az életben maradás napi harcát, amiről nem tudunk, vagy – a többség – nem akar tudni. (Dénes Ottó)

fruits

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?