Egészségőrző rostok

Fotó/illusztráció: Shutterstock

Annak ellenére, hogy a rostok legnagyobbrészt emésztetlenül haladnak át a bélrendszeren, döntő szerepük van az egészség megőrzésében. A rostok növelik a béltartalom mennyiségét, és meggyorsítják annak áthaladását a beleken.

A hetvenes évek elején az orvosok felfedezték, hogy az afrikai vidéki falvak lakosai alig szenvedtek azoktól az emésztőszervi bajoktól, melyek a nyugati világban oly elterjedtek. A székrekedés, aranyér, béldaganatok és a divertikulitisz (mely a vastagbél falán lévő tágulatok gyulladása) szinte ismeretlen arrafelé.

Megfigyelték, hogy a tipikus afrikai étrend, mely főként feldolgozatlan élelmiszerekből állt, körülbelül négyszer annyi élelmi rostot tartalmazott, mint a jellemző brit étrend. Ennek következményeként az ételek átlagosan sokkal rövidebb idő alatt és sokkal könnyebben áthaladnak a bélrendszeren.

Következtetésük szerint ez volt a fő oka annak, hogy különbözött a betegségek előfordulási gyakorisága a két csoportban. Azóta más kutatók is megerősítették, hogy a sok rostot fogyasztó embereknél kisebb a vastagbéldaganatok kockázata.

Durvább és finomabbAz élelmi rost többféle, a növények sejtfalában megtalálható összetevőt takar. Két fajtája van: a vízben oldható és nem oldható. Legtöbb növényi eredetű táplálékunk mindkettőt tartalmazza változó arányban.
A vízben nem oldható rostok gyorsítják a felesleges salakanyagok áthaladását a szervezeten. Ennek vélhetően fontos szerepe van a bélrák megelőzésében: főként azért, mert így csökken az az idő, amit a rákkeltő anyagok az emésztőrendszerben töltenek. A hántolatlan gabonák, búzakorpa, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, tészták és lisztek, a barna rizs, különféle magvak, valamint az olyan zöldségek, mint az articsóka, bab, pasztinák (paszternák), brokkoli és hüvelyesek mind remek oldhatatlan rostforrás.

Az oldható rostok hatékonyan képesek csökkenteni a vér koleszterinszintjét. Az oldható rostok megkötik a bélben a koleszterint, így lehetővé teszik, hogy az a széklettel távozzon, és ne szívódjon fel a vérbe. A zab és zabkorpa, bab és más hüvelyesek, alma, körte, karfiol, sárgarépa, burgonya, édesburgonya, árpa és rozs különösen gazdag oldható rostokban.

Védő tápanyagokMa már megfelelően bizonyított tény, hogy azoknál, akik rendszeresen és bőséggel fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, sokkal kisebb eséllyel alakul ki vastagbéldaganat. A növényi táplálékok egészségvédő hatása felbecsülhetetlen. Ezt nemcsak magas rosttartalmuknak, hanem másféle hasznos vegyületeknek is köszönhetik. Ha zöldségeket és gyümölcsöket eszünk, az többszörösen is előnyös az egészségre nézve.

Előtérben a gyümölcsökHa az élelmi rostokról hall, a legtöbb embernek azonnal a lencse és a bab jut eszébe. De nem szabad megfeledkezni a gyümölcsökről sem, melyek szintén értékes rostforrások, ráadásul számos fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthatunk általuk.
Miért épp a gyümölcsök? Először is, minden részük tartalmaz rostokat (a héjuk és a magjuk is), emellett sokkal könnyebb ételek, mint a hüvelyesek és a bab. A nap bármely szakában fogyaszthatók – étkezés alatt vagy közben, nyersen és főzve is.

A gyümölcsök emellett élénkítik az emésztőnedvek termelődését, így különösen jó választásnak bizonyulnak előételként: kezdheti az étkezést valami frissítővel, például sárgadinnyével vagy grapefruittal.

Az aszalt gyümölcsök pedig kifejezetten gazdagok oldható rostokban. Kezdje velük a napját!
Friss desszertA gyümölcsök csemegeként is fantasztikusak, különösen ha egy egzotikus összeállítással, például egy tál trópusi finomsággal: mangóval, ananásszal és kivivel kényezteti magát. Itt van egy példa, illetve itt is.

Kapcsolódó cikkek
  • Ezeket nem érdemes vásárolni
  • Fantasztikus fokhagyma
  • Gránátalma: 21. századi csoda
Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?