A vadrózsa pozitív hatásai az egészségre

A vadrózsa pozitív hatásai az egészségre

A vadrózsa kivonata csökkenti a koleszterint, a vérnyomást és a szív-és keringési betegségek kialakulásának veszélyét. A svédországi Lund egyetem kutatóinak jelent meg erről egy cikkük az European Journal of Clinical Nutritionban. A vadrózsa piros bogyói (csipkebogyó, más néven hecsedli) arról ismertek, hogy rendkívül sok bennük a C-vitamin: 500-szor annyi van bennük, mint a déli gyümölcsben, ezenkívül antioxidánsokat és gyulladáscsökkentőket is tartalmaznak. (Aiolus News)
A svéd kutatók kísérletükhöz a szántott bogyók por alakú változatát használták fel 31 túlsúlyos férfiből és nőből álló csoportnál. Negyven grammot kellett hat héten keresztül naponta folyadékban meginniuk. A kutatók főként arra kerestek választ, hogy a bogyóknak milyen hatásuk van a 2.tipusu diabéteszre és a szívbetegségek kialakulási veszélyének csökkentésére.

A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a kúra után a résztvevőknek 3,4 %-al csökkent a vérnyomásuk, 5 %-al a koleszterin szintjük ezen belül a rossz LDL-é 6 %-al.
Ez jó eredmény, annál is inkább, mivel a vérnyomás és az LDL ekkora csökkenése együtt 17 %-al csökkenti a szívbetegségek kockázatát – mondják a kutatók, akik az eredményeik további megerősítését várva javasolják, hogy a vadrózsa kivonatát alkalmazzák természetes alternatívaként a sztatinok helyett azoknál, akik ezeket a mellékhatásaik miatt nem tudják szedni. A sztatinok, ugyanis, egyeseknél izomfájdalmakat, a májban és az izmokban az enzimek felszaporodását okozzák.

A vadrózsa kivonatát azoknál is jó alternatívának tartják, akiknél fennáll a diabétesz kialakulásának veszélye, mert a sztatinokról nemrég kimutatták, hogy növeli ennek a betegségnek a kockázatát.
Forrás: http://www.energiacentrum.com/

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?