Jóval több víz felhasználása szükséges a húsfogyasztás igényeinek kielégítéséhez, mint a növényi alapú ételek előteremtéséhez. Ezt már régóta tudjuk, de néhány összehasonlító kép viszonylag megdöbbentően hat. A Guardian által idézett számsort a litván Eglė Plytnikaitė öntötte grafikákba.
Ahhoz, hogy 1 kg marhahús az asztalra kerüljön, 15 ezer liter vízre van szükség – ebből 250 alkalommal vehet egy pihentető fürdőt Fotó: Eglė Plytnikaitė / Behance
Egyetlen tojás 196 liter víz elhasználása után kerülhet az asztalra – ez 784 pohár víz Fotó: Eglė Plytnikaitė / Behance
Ehhez képest 1 kg kukorica 1200 liter vízből megvan, 1 kg liszthez pedig 1892 liter szükséges Fotó: Eglė Plytnikaitė / Behance
1 kg banán megtermelése során 790 liter vizet használnak el, 1 kg zöldbabhoz pedig 586 litert Fotó: Eglė Plytnikaitė / Behance
1 kg paradicsomhoz csak 214 liter víz fogy, 1 kg krumplihoz pedig csak 287 liter Fotó: Eglė Plytnikaitė / Behance
És íme sok népszerű élelmiszer összesítése egy angol nyelvű táblázatban. Az adott élelmiszer neve után a mennyisége szerepel, a harmadik oszlopban pedig az előállításáhozükséges vízmennyiség, literben: