Az EU fokozza a gyógyszerrezisztens baktériumok elleni küzdelmet

1999-ben jelent meg a könyvpiacon nagyon blikkfangos címmel Leon Chaitow könyve: AZ ANTIBIOTIKUMOK ALKONYA címmel. Ebből idézek
“Dr John Mc Kenna  Az antibiotikumok alternatívái  című könyvében arról számol be, hogy a pennicillin használatának kezdetén a felfedezője, Alexander Fleming óva intette az emberiséget, hogy ha nem megfelelő módon használja fel az antibiotikumokat, a baktériumtörzsek mutációkat fognak létrehozni, hogy ellenállóvá válhassanak a gyógyszerekkel szemben. … “
Sok hatásos és izgalmas részletet lehetne idézni az említett könyvből, de akinek módja van beleolvasni, nagyon hasznos lesz számára.

Az a felismerés, amit már jó 13 évvel előbb behozott a közforgalomba a szerző, mára már annyira beleivódott a gyógyszereket használók tudatába, hogy csak üdvözölni lehet az EU mostani kezdeményezését az EURÓPAI  ANTIBIOTIKUM NAP nevű kampány(?)  kezdetét. Kíváncsian várjuk a folytatást. (D.O.)

https://hirkozpont.magyarorszag.hu/sajtokozlemenyek/ebe20131118.html

2013. évi európai antibiotikum-nap: Az EU fokozza a gyógyszerrezisztens baktériumok elleni küzdelmet
Létrehozva: 2013. november 18.
Forrás: Európai Bizottság
2013. évi európai antibiotikum-nap,

Európai Bizottság,
EB
Egy, az Európai Bizottság által ma közzétett felmérés szerint 2009 óta az emberek egyre kevesebb antibiotikumot használnak, és egyre inkább tudatában vannak annak, hogy az antibiotikumok a vírusokat nem pusztítják el. Ezt a kedvező hírt azonban beárnyékolják az ezzel egy időben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által közzétett adatok, melyek szerint Európában jelentősen emelkedik az – egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kezelésére használt utolsó vonalbeli antibiotikumok közé tartozó – karbapenémeknek ellenálló multirezisztens Gram-negatív baktériumok száma. A Bizottság ezért 15 új kutatási projekt finanszírozásával (MEMO/13/996), valamint az állatokkal és élelmiszerekkel összefüggő antimikrobiális rezisztenciára (AMR) vonatkozó adatgyűjtés harmonizált szabályainak megállapítása (MEMO/13/994) révén fokozza az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet.

Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségpolitikai biztosa a következőket nyilatkozta:„Rendkívül aggasztónak tartom, hogy az antibiotikumok, amelyek lehetővé teszik, hogy korábban halálos bakteriális fertőzéseket kezeljünk, és számos életet megmentsünk, manapság egyre kevésbé hatékonyak. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a Bizottság mennyire komolyan veszi az antimikrobiális szerekkel szembeni rezisztencia problémáját. A Bizottság továbbra is teljes mértékben elkötelezett azon cselekvési terve mellett, amely arra irányul, hogy összehangolt megoldást találjon az emberekben és az állatokban kialakuló antimikrobiális rezisztenciára”.

Máire Geoghegan-Quinn, az Európai Bizottság kutatásügyért és innovációért felelős biztosa a következőket mondta: „A kutatás és az innováció alapvetően fontos ahhoz, hogy megfordítsuk az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatos folyamatot. Ezek az új projektek kiegészítik az új gyógyszerek és kezelések kifejlesztése érdekében folyó kiváló munkát. Különösen örülök annak, hogy ennyi kisvállalkozás válik partnerré ezekben a projektekben – azt szeretném, ha az EU új kutatási keretprogramjában, a „Horizont 2020” keretprogramban is így volna.”

Cselekvési terv: a jelenlegi helyzet

A Bizottságnak az antimikrobiális szerekkel szembeni rezisztencia további terjedésének megakadályozására irányuló 2011. novemberi cselekvési terve hét kulcsfontosságú területet határoz meg, ahol a legszükségesebb intézkedéseket hozni: 1) annak biztosítása, hogy az antimikrobás szereket emberek és állatok esetében egyaránt megfelelően használják; 2) a mikrobiális fertőzések és elterjedésük megelőzése; 3) új hatékony antimikrobás szerek vagy alternatív kezelési módok kifejlesztése; 4) együttműködés a nemzetközi partnerekkel az AMR kockázatának csökkentése érdekében; 5) az embereknek és az állatoknak szánt gyógyszerek nyomon követésének és ellenőrzésének javítása; 6) kutatás és innováció; valamint 7) kommunikáció, oktatás és képzés. Az ötéves terv kezdete után két évvel a legtöbb területen már jelentős előrelépések történtek, nevezetesen:

Kutatás és innováció: Az EU mintegy 800 millió eurót ruházott be az antimikrobiális rezisztenciával összefüggő kutatásba, többek között az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés (IMI) révén. A Bizottság a mai napon 15 új kutatási projekt elindítását jelenti be, amelyek költségvetéséhez az EU összesen 91 millió euróval járul hozzá. A projektek, amelyekben mintegy 44 kis- és középvállalkozás, valamint egyetemek és más kutatóintézetek vesznek részt, új antimikrobiális készítményeket vagy alternatívákat, például fágokat és vakcinákat fejlesztenek ki. Az élelmiszerláncban kialakuló antibiotikum-rezisztenciával is foglalkoznak majd, valamint megvizsgálják a nanotechnológiákat, melyekkel esetleg antimikrobás gyógyszereket lehet előállítani.

A nyomon követés és ellenőrzés javítása: Már eddig is sok energiát fordítottak az állat-egészségügyi ágazatban az antimikrobás szerek felhasználását és az antimikrobiális rezisztenciát felügyelő rendszerek megerősítésére és egységesítésére. Egy e héten közzétett bizottsági határozat megállapítja az állatokkal és élelmiszerekkel összefüggő antimikrobás rezisztenciára vonatkozó harmonizált adatgyűjtési szabályokat. Ez lényeges ahhoz, hogy mind a humán-, mind az állat-egészségügyi ágazatban összehasonlíthatóak legyenek a tagállamok adatai, valamint értékelni lehessen a meghozott intézkedéseket.

Az antibiotikumok helyes alkalmazása mind az emberek, mind az állatok esetében: Az egészségügyi program keretében finanszírozott számos projekt foglalkozik például az antimikrobás szerek humán gyógyászatban való helytelen alkalmazásával, az érintett felek – az orvosok, a mezőgazdasági termelők, a gyógyszerészek és a betegek – tudatosságával, valamint az antimikrobás készítmények vény nélkül történő értékesítésével. Ezenfelül a Bizottság az állatgyógyászati készítményekre és gyógyszeres takarmányokra vonatkozó, e területeken az antimikrobás szerekkel szembeni rezisztenciával is foglalkozó jogi eszközök felülvizsgálatának utolsó szakaszába érkezett.

A mikrobiális fertőzések és elterjedésük megelőzése: Ez év májusában a Bizottság egy olyan egységes, átfogó állat-egészségügyi jogszabályra irányuló javaslatot fogadott el, amelynek középpontjában a betegségek megelőzése áll, és amely ezáltal csökkentené az antibiotikumok iránti igényt.
Ami az emberi egészséget illeti, az egészségügyi program által társfinanszírozott, folyamatban lévő projektek és fellépések támogatják a betegbiztonságról szóló tanácsi ajánlás végrehajtását és azon belül az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzését és ellenőrzését is.

Az antimikrobiális rezisztencia elleni cselekvési terv megvalósítására vonatkozó további információkért lásd az AMR ütemtervet.

Háttér

Antimikrobás szerek az antibiotikumok, amelyek az emberek és az állatok számára egyaránt alapvető fontosságú gyógyszerek, valamint a fertőtlenítő szerek, az antiszeptikumok és egyéb higiéniai termékek. Ezek a termékek jelentősen csökkentik a fertőző betegségek terjedésének kockázatát. Az antibiotikumok elengedhetetlen eszközök az orvostudományban. Olyan eljárásokban is alkalmazzák őket, mint a szervátültetés vagy a kemoterápia.

Az évek múltával azonban egyes baktériumok ellenállóvá váltak az antibiotikumokkal szemben. Az ellenállás kórházi fertőzések, légúti fertőzések, agyhártyagyulladás, hasmenéses megbetegedések és nemi úton terjedő fertőzések formájában mutatkozik meg. Az ellenálló baktériumok az élelmiszerlánc vagy közvetlen érintkezés útján állatról emberre is átjuthatnak.

A 90-es évek óta, amikor felismerték, hogy az AMR komoly közegészségügyi veszélyt jelent, a Bizottság több kezdeményezést is elindított, és számos ágazatban hozott intézkedést, pl. a humán és állatorvos-tudományban, az élelmiszer- és a takarmányiparban, valamint a tudományos kutatás terén. A 2011-es cselekvési terv a Bizottság legutóbbi intézkedése az AMR leküzdésére.

További információk:

http://ec.europa.eu/health/antimicrobial_resistance/policy/index_hu.htm

http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/antimicrobial_resistance/index_en.htm

http://ec.europa.eu/research/health/infectious-diseases/antimicrobial-drug-resistance/index_en.html

http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/amr.htm

http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/antimicrobial_resistance/Pages/index.aspx

Eurobarométer tematikus felmérés az antimikrobiális rezisztenciáról

A Bizottság „Cselekvési terv az antimikrobiális rezisztenciából származó növekvő kockázatok megakadályozására” című közleménye (COM(2011) 748)

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?