Jóval több víz felhasználása szükséges a húsfogyasztás igényeinek kielégítéséhez, mint a növényi alapú ételek előteremtéséhez. Ezt már régóta tudjuk, de néhány összehasonlító kép viszonylag megdöbbentően hat.
A Guardian által idézett számsort a litván Eglė Plytnikaitė öntötte grafikákba.
1 kg csokoládé előállításához 17 ezer liter vízre van szükség – ez megtöltene egy nagyobb házi medencét
Fotó: Eglė Plytnikaitė / Behance
Ahhoz, hogy 1 kg marhahús az asztalra kerüljön, 15 ezer liter vízre van szükség – ebből 250 alkalommal vehet egy pihentető fürdőt
Fotó: Eglė Plytnikaitė / Behance
Az 1 kg sertéshúshoz szükséges 6 ezer liter vízből 188-szor lehet lezuhanyozni
Fotó: Eglė Plytnikaitė / Behance
Egyetlen tojás 196 liter víz elhasználása után kerülhet az asztalra – ez 784 pohár víz
Fotó: Eglė Plytnikaitė / Behance
Ehhez képest 1 kg kukorica 1200 liter vízből megvan, 1 kg liszthez pedig 1892 liter szükséges
Fotó: Eglė Plytnikaitė / Behance
1 kg banán megtermelése során 790 liter vizet használnak el, 1 kg zöldbabhoz pedig 586 litert
Fotó: Eglė Plytnikaitė / Behance
1 kg paradicsomhoz csak 214 liter víz fogy, 1 kg krumplihoz pedig csak 287 liter
Fotó: Eglė Plytnikaitė / Behance
És íme sok népszerű élelmiszer összesítése egy angol nyelvű táblázatban. Az adott élelmiszer neve után a mennyisége szerepel, a harmadik oszlopban pedig az előállításához szükséges vízmennyiség, literben.
Fotó: IME Szerző: hvg.hu
http://hvg.hu/instant_tudomany/20151208_es_on_mennyi_vizet_evett_meg_ma