Aflatoxin volt, van, lesz??

Így kérhetnek támogatást a gazdák az aflatoxin kiszűréséhez

Milyen bölcsek a tehenek, kiürítik a mérget! Aztán utána(m) a vízözön, vagy a városi emberek, akik még isznak tejet.(Dénes Ottó)

A tej aflatoxin-tartalmának vizsgálatához és az aflatoxinnal szennyezett tej ártalmatlanításához kaphatnak csekély összegű támogatást a tejtermelők, a tejtermelői csoportok és tejfeldolgozók – derül ki a vidékfejlesztési miniszter rendeletéből, amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetésében 250 millió forintot különítettek el a támogatásra. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell benyújtani az MVH honlapján közzétett nyomtatványon június 17-ig.

A tejtermelők vagy -feldolgozók a kukoricát vagy az abból származó terméket alapanyagként tartalmazó takarmány, illetve az élelmiszeripari célú felhasználásra szánt tej aflatoxin kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálatával kapcsolatos költségek részleges fedezésére, emellett az aflatoxinnal szennyezett tej ártalmatlanításával kapcsolatos költségek részleges fedezésére és az aflatoxinnal szennyezett tej ártalmatlanítása miatt bekövetkezett kár részbeni kompenzálására vehetnek igénybe támogatást.

A rendelet alapján vissza nem térítendő általános csekély összegű támogatást vehetnek igénybe a tejfeldolgozók az élelmiszeripari célú felhasználásra szánt tej aflatoxin kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálatával kapcsolatos költségek részleges fedezésére is.

Korábbi tájékoztatás szerint Magyarországon naponta 4-4,5 millió liter tejet termelnek, és ebből a mennyiségből a becslések szerint januárban és februárban összesen körülbelül 1,2 millió litert kellett megsemmisíteni a határértéket meghaladó aflatoxin-szennyezettség miatt.

Az aflatoxin nevű gombamérget a takarmány, például a kukorica, a penésszel fertőzött széna hordozhatja, ennek közvetítésével jut az állatokba, így a kérődzőkbe is. A tehenek pedig a tejjel együtt ürítik az aflatoxint, amely a határértéket meghaladó mennyiségben káros lehet az emberre.

2013. május 14., kedd, 21:50 Szerző: MTI

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?