Az antioxidánsok az egészség őrei!

Antioxidánsok szerepe, avagy miért fogyasztok NAPONTA LEGALÁBB 1000 (EZER) milligramm ASZKORBINSAVAT ? (Dénes Ottó)

Az antioxidáns egy olyan anyag, amely megvédi szervezetünket és más dolgokat attól a folyamattól, amelyet oxidációnak hívunk.

A legjobb példa erre a folyamatra, amikor a vas rozsdásodik, vagy a vaj megavasodik. Az oxigén, amely alapvetően szükséges az élethez, egy nagyon reaktív elem. A vassal tehát reakciója során rozsdát képez, és amikor a vajban lévő zsírt oxidálja, az megavasodik. Hasonló folyamat játszódik le szervezetünkben is. És minél idősebbek vagyunk, annál inkább hajlamosabbakká válunk az oxidációra – bizonyos értelemben testünk is rozsdásodni kezd. Minden, ami megelőzi vagy lassítja az oxidációs folyamatokat, antioxidánsnak minősül. Az antioxidáns alapvetően más vegyületeket véd az oxigénnel szemben.

Hogyan védenek az antioxidáns anyagok a stressztől?

Amikor szervezetünk stresszhatásnak van kitéve, testünk fokozza az adrenalinhormon termelődését. Sajnos azonban az adrenalin hatására a vérlemezkék nagyobb hajlandósággal csomósodnak össze, vérrögöket alkotva. Bár a pycnogenol nem tudja oldani a stresszt, hatékony abban, hogy vérünk „síkos” maradjon, lecsökkentve ezzel a szívroham vagy a sztrók bekövetkeztének esélyét.

Hogyan védenek az antioxidánsok a rák ellen?
Az antioxidánsok háromféleképpen nyújtanak védelmek a rákkal szemben: azzal, hogy elpusztítják a rákot okozó szabad gyököket, fokozzák az immunrendszer működését, így az még azelőtt megsemmisíti a mutáns sejteket, mielőtt elrákosodhatnának, és végül csökkenti a ráksejtek hajlandóságát arra, hogy a szövetekhez, illetve mirigyekhez tapadjanak.

A kutatások bebizonyították, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrenddel sok rákfajta gyengíthető. Sok kutató azért tartja a zöldségeket és a gyümölcsöket jótékony hatásúnak, mert antioxidánsokban, különösen C-vitaminban és bioflavonoidokban gazdagok.

Egy jól ellenőrzött klinikai tanulmány – amelyet Larry Clark, a tucsoni University of Arizona professzora vezetett – megállapította, hogy napi 200 mcg szelén szedése felére csökkenti a rákos megbetegedés és az ebből fakadó elhalálozás esélyét, ezen kívül növeli az életkilátásokat. Egy 1998-as klinikai tanulmány pedig kimutatta, hogy az E-vitamin szedése 32 százalékkal csökkenti a prosztatarák előfordulásának kockázatát.

Mi történik az emberekkel, amikor megöregednek?

Az öregedés folyamatában csökken a szervezetben az egészséges sejtek száma, ezzel arányosan pedig nő a beteg sejtek aránya. A különböző szervek mindenkinél különböző mértékben öregednek az idő múlásával. Amikor a beteg sejtek száma egy bizonyos százalék fölé növekszik, a szerv működése veszélybe kerül. A legtöbb embernél először a szív mondja fel a szolgálatot; másoknál az immunrendszer vagy az agy.

A legnagyobb kockázati tényezőt az jelenti, hogy az öregedés folyamatában a test tartalékai teljesen kimerülnek a szervek egészséges sejtszámának csökkenése miatt. Jó néhány évvel egy tanulmányában Linus Pauling és Jim Enstrom professzor szellemileg ép, idősödő kaliforniai emberek halálozását vizsgálta.. A megfigyelés azt mutatta, hogy azoknak a halálozási rátája, akik antioxidánsokat szedtek, alacsonyabb volt.

A férfiaknál a halálozási esély 22 százalékkal csökkent, a nőknél 46 százalékkal. Később Enstrom és kollégái arról számoltak be, hogy a napi 250 mg feletti C-vitamin-kiegészítés 35 százalékkal csökkentette a férfiaknál a halálozási arányszámot, és hat évvel hosszabbította meg a kísérleti alanyok életét.

Egy nemrég végzett kutatás, amelyről a Journal of the American Geriatrics Societyben számoltak be, hogy a száz év körüli vagy afeletti emberek vérében lényegesen magasabb az antioxidánsok szintje, és alacsonyabb a szabad gyököké, összehasonlítva a hetven és kilencvenkilenc éve közöttiekkel. Az ilyen emberek relatíve nagy mennyiségben fogyasztanak antioxidánsban gazdag gyümölcsöt és zöldséget.
Forrás:antioxidans.lapunk.hu
ingyen honlap

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?