D-vitamin. Mennyi az annyi?

Egy vitamin-boltban vettem kétféle D-vitaminnak nevezett készítményt. A címkefelirataik szerint az RDA adagoknál is megjelölik az ajánlott napi bevitel mennyiségét. Ma tehát az az előírás (RDA szerint), hogy a felnőtteknek naponta ajánlott un. D-vitamin bevitel napi 1000 NE legyen. Azonban azt is feltünteti a felirat, hogy ez a mennyiség már 500 %-ot tesz ki. A tájékozatlan vásárló most tehát választani kénytelen. Vagy beveszi és gondolkodóba esik, hogy minek írnak rá 500%-ot, ha egyszer ez már 5 x annyi, mint a 100%.
Nem egyértelmű a címke. Ha a másik gyártó hasonló termékét nézem, ott 400 NE a napi ajánlás, amit nem szabad túllépni.
Nincsen egyértelmű címkefelirat két termék közötti összehasonlításban sem, hát még, ha egy bolti választék egészét nézném, miként döntsek?
Egyénileg azt fogom tenni, hogy a kicsiknek a 200%-os adagot adom/ajánlom. Magamnak meg AZ 500%-osat. Remélve, hogy ha lesz némi napocska is a közeljövőben, ad valamit öreg csontjaimhoz. Részben tapasztalatom, de olvasmányok is mondják, hogy mindez akkor hatásos, ha MOZGÁSSAL van kiegészítve.Az ugyanis azt parancsolja a vázrendszeremnek, hogy még szükség van rá, tehát építsem, építsem. Mert ha eltunyulok, azzal viszont azt adom tudtul, hogy nincsen szükség rá és leépül, elfogy.(Dénes Ottó)
A magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképpen született meg az a szakmai ajánlás, amely a jelenleg ajánlott D-vitamin-mennyiség közel tízszeresének bevitelét ajánlja felnőtt ember számára a novembertől márciusig terjedő időszakban.P1100801

„Valójában a D-vitamin nem is vitamin, semmi köze a vitaminokhoz, szerencsétlen az elnevezése. Ez egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben” – mondta az I. D-vitamin Napon dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense. A rendezvénymegszervezéséhez 12 orvosi szakmai társaság fogott össze, hogy ráirányítsa a figyelmet a D-vitamin-bevitel fontosságára. Ez példátlan összefogásnak számít a magyar orvostársadalomban -mondta dr. Szekeres László, az oszteoporózis társaság elnöke.A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma (ezért nem alkalmas a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium a D-vitamin pótlására). Mivel azonban itthon késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, hiányállapot lép fel, ami számos betegség kockázatát növeli (lásd keretes írásunkat).

Új számok jönnek
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet hivatalosan még mindig napi 200 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét ajánlja. A szakmai társaságok által most megfogalmazott állásfoglalás azonban 1500-2000 nemzetközi egység bevitelét fogja javasolni táplálék-kiegészítő formájában felnőtt embernek a téli hónapokban.
P1100802
Túlsúlyosak esetében ez az érték még magasabb, akár 3-4000 egység D-vitamin is indokolt lehet. (A hivatalos ajánlást a 12 társaság egy hónapon belül teszi közzé.)
Mivel magzati korban a D-vitamin-ellátottság az anya vitaminszintjével arányos,a várandósság alatt különösen fontos a megfelelő pótlása. Az új hazai szakmai ajánlás szerint a várandósság alatt az ideális D-vitamin-szint fenntartásához legalább napi 2000 egységnyi vitamin bevitele szükséges.
Itthon szinte mindenki D-vitamin-hiányos
Jelenleg a háziorvosnak nincs joga a D-vitamin-szintet mérőlabor vizsgálatot felírnia. A D-vitamin szintjét a vérből mérik (a 25(OH)D3 szintjének meghatározásával). Bár a szakemberek szerint itthon a lakosság legalább 70 százaléka biztosan vitaminhiányos, ha valaki erről tényszerűen is meg szeretne győződni, ezzel foglalkozó laboratóriumokban jelenleg 4-7 ezer forint közötti összegért méretheti meg D-vitamin-szintjét. A hamarosan megjelenő konszenzusos ajánlás javasolni fogja a meghatározott rizikócsoportok egészségbiztosítás által támogatott szűrését is.
„A magyar lakosság 25(OH)D3-vitamin-szintje átlagban 15-20 nmol/liter körül mozog, miközben a normál tartomány 30-60 nmol/liter. Ha tízmillió magyar D-vitamin-szintjét csak a normál tartomány alsó küszöbére szeretnénk felhozni, akkor ehhez egy évben körülbelül 15 milliárd forintra lenne szükség. Cserébe viszont körülbelül 200-250 milliárd forint lenne a különböző betegségek gyógykezelésén megspórolható összeg az amerikai és nyugat-európai modellek szerint” – mondta dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának endokrinológusa.
P1100803P1100804P1100805

A D-vitamin pótlása
A hagyományos magyar konyhát követők maximum 80 egységnyi D-vitamint fogyasztanak naponta. A vitamin nagy mennyiségben található meg a tengeri halakban, a csukamájolajban, kis mennyiségben pedig a tojásban, májban fordul elő. Kapható már D-vitaminnal dúsított joghurt is, illetve többféle táp
lálék kiegészítő, amelyhez recept nélkül is hozzá lehet jutni.
P1100806
Nagy dózisú D-vitamin-készítmények viszont csak receptre válthatók ki. Míg a D-vitamin-hiány megelőzése mindenkinek a saját felelőssége, a kialakult hiánybetegség kezelése már az orvos dolga.
Rengeteg betegség kialakulásában szerepe van a D-vitamin-hiánynak
A D-vitamin-hiány csontvesztéshez, csontritkuláshoz vezet, súlyos hiány esetén pedig csontlágyulás is felléphet. D-vitamin-hiányosoknál megnő a csonttörések kockázata, a csontritkulásra szedett készítmények hatásossága csökken.
Az autoimmunbetegségek közül az alacsony D-vitamin-szint növeli a reumás ízületi gyulladások, az inzulinfüggő cukorbetegség és a sclerosis multiplex kialakulásának esélyét.
A kutatások szerint a D-vitamin hiánya hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához, megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát.
Vesebetegségek esetén a D-vitamin-hiány kockázata fokozott, ezért a megfelelő D-vitamin-pótlás kiemelt jelentőségű.
Emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából a D-vitamin-hiány bizonyítottan rizikótényező.
A D-vitamin-hiány nagy valószínűséggel kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést.
A policisztás ovárium szindróma esetén a D-vitamin-szint normalizálása feltétlenül javasolt.
Magzati és csecsemő-, illetve kisgyerekkori D-vitamin-hiányban az 1-es típusú cukorbetegség kockázata fokozódik.
Felnőttkorban a D-vitamin-hiány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
A máj- és epeúti betegségek fokozzák a D-vitamin-hiány kockázatát.

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?