Energiagyógyászat a sejtben

A mitochondriális medicina, vagyis sejtszintű energiagyógyászat mára egyre több betegség gyógyításának középpontjába került. A betegségek többségének oka a sejtek energiatermelő központjában, a mitochondriumokban az energianyerő folyamat kisiklása – ennek okairól, megelőzéséről, csökkentéséről, akár a daganatos betegségek kivédéséről szól cikkünk… A mitochondriális medicina, vagyis sejtszintű energiagyógyászat mára egyre több betegség gyógyításának középpontjába került. A betegségek többségének oka a sejtek energiatermelő központjában, a mitochondriumokban az energianyerő folyamat kisiklása – ennek okairól, megelőzéséről, csökkentéséről, akár a daganatos betegségek kivédéséről szól cikkünk…

A daganat is energiahiánnyal kezdődik!


„A legtöbb betegség – így a daganat is – azon a napon kezdődik  amikor a szervezetnek több energiára lenne szüksége, mint amennyihez hozzájutni képes.”

Dr. Reams
Dr. Carey Reams, fiatal amerikai biofizikus az 50-es évek elején egyik reggel így beszélgetett mesterével, Albert Einsteinnel:
„Mi az Ön híres képletének (E = m x c2) a fordítottja? Ez ugyanis csak az anyag széteséséről/megmaradásáról szól. De mitől épül fel az anyag?”
a kérdést követően híres hintaszékében mintegy 2 órán át Einstein töprengett a válaszon, majd egyszer csak így szólt: „Nos, ifjú kolléga, a választ Önnek kell megoldania!” – s ezzel Reams híres mesterétől megkapta kutatásának és életének fő feladatát. Ettől kezdve egész életét annak szentelte, hogy kiderítse, hogyan tudná leírni azokat az energetikai folyamatokat, melyek az anyag, még inkább egy élő sejt keletkezéséhez vezetnek.

A TESTÜNKET ÉLTETŐ ELEM?

A testben zajló folyamatokhoz szükséges energia keletkezését és fenntartását az elektromágneses tér biztosítja. Ám mi hordozza ezt az elektromos energiát a testben? Ma már tudjuk: az ionok. Testünk szöveteiben és a benne keringő folyadékokban minden anyag anionokra és kationokra bomlik le. Ezek elektronjai ellentétes mozgást végeznek, az energianyerés szempontjából ez a legfontosabb különbség köztük.
Az anionok és kationok közti feszültség képezi tehát azt az „életelemet”, ami nélkül a szervezetben lezajló – sejtek, szövetek kiegyensúlyozott működését biztosító – milliónyi biokémiai folyamat nem létezhetne. Amikor ez a feszültség valamilyen okból jelentősen lecsökken, és az éltető energia megcsappan, kisiklanak a normális életfolyamatok, és megindul a kóros elfajulás, a betegség.
A betegség tehát nem más, mint az az állapot, amikor a szervezetnek nincs elég energiája ép, jól működő sejteket felépíteni, illetve az elkopott, károsodott sejteket lebontani és kitakarítani.
Elvileg minden sejtnek 6 hónap a genetikailag meghatározott biológiai élettartama, ezenfelül az idegrendszer által szabályozottan minden testi sejt mintegy 240 sejtciklussal rendelkezik. Eszerint az emberi szervezet genetikailag 120 éves korra van programozva. Ahhoz, hogy ezt a gigantikus, sejtek milliárdjait felépítő és lebontó munkát teljesíteni tudja, folyamatosan zavartalan energiaellátásra van szüksége.

A zökkenőmentes üzemmódhoz szükséges energia 80%-át a levegőből nyerjük, helyesebben a levegővel bejutó, kolloidként oldott elektrolitokból. A levegő elektrolit-telítettsége újholdtól teliholdig jelentősen nő, majd fogyó hold idején drasztikusan csökken. Többek közt ez is magyarázatot ad arra, hogy miért olyan érzékenyek sokan a holdciklusok vagy frontok változásakor, vagy miért tesz jót több betegség esetén is a levegőkúra, illetve miért tanácsos mindennap legalább 1 órát friss levegőn tartózkodni, ha el akarjuk kerülni a betegségeket.

HONNAN NYERJÜK AZ ENERGIÁT?
A szükséges energia másik 20%-át az étellel vesszük magunkhoz. Ezért nem mindegy, hogy amit megeszünk, mennyi élő, vitális anyagot tartalmaz…
Ahhoz, hogy egész pontosan megértsük, milyen jelentősége van az ételből származó energianyerésnek, világosan kell látnunk, hogy milyen szerepe van az anyagcserének a szervezetünkben.

Minden szervezetnek – mindegy, hogy állati, növényi, emberi vagy szervetlen anyagról van szó – egyedi frekvenciája van. Ugyanígy egyes szerveinknek is saját, csak rá jellemző frekvenciája van. Többek közt ezt tükrözi a színe, a súlya, a tömörsége… Mi több, minden egyes testi sejtnek is megvan a saját, egyedi frekvenciamintája, a „specifikus frekvenciája”. Az összes testi sejthez fut egy igen finom idegszálacska, ami a központi idegrendszerrel összeköti, és ahonnét a beidegzés által a frekvencia fenntartáshoz szükséges impulzusokat kapja. Az élettelen sejtet úgy is definiálhatjuk, hogy olyan sejt, ami a frekvenciáját elveszítette, vagyis az aggyal való kapcsolata is megszűnt. Az elhalt sejtet újraéleszteni már nem lehet, legfeljebb csak kiválasztani – és ehhez is energia szükséges.

Az anyagcsere-folyamatok feladata tehát, hogy a levegőből és az ételből felvett ionok frekvenciája úgy alakuljon át, hogy azt a testi sejtek hasznosítani tudják. A biológialag értékes, vitális anyagokban gazdag élelmiszert és a tiszta, jó minőségű levegőt frekvenciatartománya okán a szervezetünk könnyen tudja hasznosítani.

A megemésztett ételből felszívott anyagokból származó elektrolitok frekvenciamódosítása és az ezen keresztül történő energianyerés óriási feladata elsősorban a májra hárul. Ezért annak egészsége és védelme kulcsfontosságú a betegségek megelőzése és kezelése során is.
Az élelmiszerek többsége (kivéve pl. a natúr gyümölcslevek, a zöldségek, a burgonya, a köles) savas, tehát kationokban gazdag. Az emésztőnedvek többsége (epe, hasnyálmirigy- és bélnedv) lúgos: minél nagyobb a savas (gyomorban is savassá váló) ételpép és az emésztőnedvek lúgossága közti különbség, annál több energia nyerhető belőle. Ha az emésztőnedvekhez képest túl savas az étel, illetve nem elég a lúgos emésztőnedvek mennyisége, azok lúgossága, akkor az túlterheli és legyengíti a frekvenciamódosító központot, a májat. Az energiadeficit miatt viszont az új sejtek képződése, azok regenerálódása és az elöregedettek, illetve rossz struktúrájúak eltávolítása romlik.

A RÁK CSAK A JÉGHEGY CSÚCSA!

Valójában mitől is más a rákos sejt? Hogyan keletkezik? A daganatsejtek hibás, degenerált szerkezetű és működésű, vagy kevésbé differenciált, primitívebb struktúrájú sejtek, melyek valamilyen okból nem semmisültek meg. Teljesen más frekvenciájúak, mint a normál sejtek, más anyagcsere-mechanizmussal nyerik az energiát (erjedésből, nem az oxidatív lebontás során keletkező energiából), vagyis teljesen önálló, az egész szervezettől függetlenített módon élnek, a legmostohább körülményekre is túléléssel programozva.

Dr. Reams napi 40 000-re teszi az ilyen primitív és rosszul strukturált sejtek számát, amit egy egészséges, kellő energiával rendelkező szervezet még képes zökkenőmentesen eltávolítan
i.
Amikor azonban a szervezetben tartósan jelentős energiadeficit keletkezik, ez az eltakarító mechanizmus is meggyengül, és bent maradnak a hibás sejtek.
Ha ilyenkor valamilyen módon javítani tudjuk a szervezet energiatermelését, egyidejűleg támogatjuk a májat és az emésztőszervek (hasnyálmirigy, epe, gyomor-bél rendszer) jobb lebontó, átalakító képességét, akkor még van esély rá, hogy a komolyabb bajt elkerüljük. Ám, ha ez az energiadeficit nem változik, akkor az el nem takarított hibás (rákos) sejtek száma nap mint nap gyarapszik, sőt önmaguktól elkezdenek még aktívabban szaporodni, és a még ép sejtektől a maradék energiát elvonni. Ennek egyik figyelemfelkeltő tünete, hogy a beteg radikálisan fogy, erőtlen lesz.

Kiemelés itt: A rák/daganat tehát – a jéghegy csúcsaként – egy sokkal mélyebb zavar következménye – az egész alapját a sejtek anyagcseréjének, energiatermelő folyamatainak kisiklása képezi.

20%-OS ENERGIASZINTEN BEINDUL A DAGANATKÉPZŐDÉS!
A műtétnek természetesen van értelme, hisz csökkenti az élősködő sejtekből álló daganatos szövettömeget, de igazi eredmény bármilyen kezeléstől (klinikai és alternatív) csak akkor várható, ha ahhoz igen konzekvens és tudatos sejtanyagcsere-regenerálás is kapcsolódik. Enélkül sem a daganat újraképződése, sem az áttétképződés vagy egy teljesen új daganat kialakulása nem védhető ki.

Sajnos azonban erre sem a hagyományos klinikai orvoslás, sem az alternatív gyógymódokkal foglalkozók egy része nem gondol. Az elvégzett vizsgálatok és a javasolt gyógymódok sem terjednek ki az anyagcsere és energiaszint felmérésére és követésére.
Dr. Reams sokéves kutatása során arra a következtetésre jutott, hogy a testnedvek (vér, vizelet, nyál) pH-ja, a vizeletben található cukor, só, albumin és ammónia szintje és egymáshoz való aránya alapján meg lehet ítélni, hogy ki milyen energiaszinttel rendelkezik.
Tapasztalata szerint az emberek többsége csak 50-60%-nyi energiaszinten él, ilyenkor szabályozási és funkciós zavarok lépnek fel, ha pedig ez 30%-ra csökken, testi tünetek jelentkezhetnek, és hogyha 20%-ra esik az energiaszint, elindulhat a daganatképződés is.

Q1 és Q10 DAGANAT ELLEN
A mitokondriumokban zajló energiatermelés két fontos koenzime, melyek feladata a citrátkörben a hidrogénszállítás segítése és eközben az ATP-termelés stimulálása. Amennyiben elegendő mennyiségben állnak rendelkezésünkre, a sejtek is kevésbé szorulnak az erjedésből történő energianyerésre, és kevésbé hajlanak a primitív daganatos sejtté alakulásra.
Továbbá mindkettő erős antioxidáns hatású, vagyis védik a sejtek membránját, a mitokondriumokat és a sejtosztódás során a géneket is a károsodástól, az elfajulástól.

MILYEN MÓDON RENDEZHETŐ AZ ENERGIAZAVAR?

A felborult sejtanyagcsere optimalizálása több módszer kombinált alkalmazásával lehetséges. A teljesség igénye nélkül most a legfontosabbakat emelném ki:
1.    SALAKTALANÍTÁS: léböjttel, gyógynövényekkel, klorofilltartalmú lékúrával, enzimterápiával, szaunázással, izzasztópakolásokkal, béltisztítással…  megszabadulhatunk egy sor sejtműködést, immunaktivitást rontó anyagtól.

2.    OXIGÉNTERÁPIÁK: a légutakon át felvett, vagy vérrel bejuttatott többletoxigén elősegíti a normális sejtanyagcsere fenntartását, és gátolja az erjedéssel zajló energianyerést.

3.    LÚGOSÍTÓ ÉTREND: friss zöldségeket, gyümölcsöket tartalmazó, natív (finomított) szénhidrátokban szegény lakto-vegetárius ételekre javasolt áttérni. Emellett ügyelni kell, hogy a lehető legkevesebb konzerválószer, vegyi anyag, adalék, finomított, füstölt, pácolt, erősen hőkezelt étel kerüljön az asztalunkra, így jóval több sejtregeneráló anyaghoz jutnak a szervek, és a májat sem terhelik.

4.    IVÓKÚRA: elsősorban gyógyteákkal, hígított, frissen préselt zöldség-, gyümölcslevekkel, friss citromcseppeket tartalmazó tisztított vízzel, időnként desztillált vagy lúgosító gyógyvízzel javíthatjuk a szöveti keringést és az oxigén-, illetve tápanyagszállítást, valamint az optimális pH-egyensúlyt is megőrizhetjük.

5.    EMÉSZTÉSRENDEZÉS: gyógynövényekkel, enzimkúrával, epehajtó készítményekkel gondoskodhatunk arról, hogy a tápanyagok lebontása, megfelelő átalakítása megtörténjen, és könnyebb legyen őket a sejtek számára előnyös energiaforrássá alakítani.

6.    MÁJTÁMOGATÁS: gyógynövényekkel, aminosavakkal, vitaminokkal, salaktalanítással, vér-oxigenizálással javíthatjuk a fő „frekvenciaáthangoló” és energetizáló szerv aktivitását.

7.    ORTOMOLEKULÁRIS MEDICINA: nagy dózisú vitamin-, ásvány- és enzimterápia. Elsősorban az antioxidánsok [béta-karotin, C- és E-vitamin, a B-vitaminok némelyike, (pl. B1, B2 és B6) a cink, a szelén, a magnézium], a Q1 és Q10 koenzim, a karnitin és egyes aminosavak (pl.: ornitin, metionin, arginin, lizin…) nélkülözhetetlenek a megfelelő energiatermelő folyamatokhoz.

8.    IMMUNERŐSÍTŐ KÉSZÍTMÉNYEK: a rizskorpakivonat, macskakarom, fagyöngy, csecsemőmirigy-, elősegítik, hogy az immunsejtek éberek maradjanak, hamar felismerjék a kóros sejteket, és mielőbb el is takarítsák őket.
Dr. Balaicza Erika

Infó

Ajánlott irodalom: Griffin: A világ rák nélkül; Weinberg: Ha a sejt egyszer megkergül; Wüstel: A rák kezelése természetes gyógymódokkal

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?