Pikkelysömör, a félreértett betegség

A pikkelysömör sokak életét megkeserítő bőrbetegség. A gyulladt, vöröses, hámló foltok nem fertőznek, a betegeket mégis sok utálkozó megjegyzés és a stran­dokon megalázó kiközösítés éri. Gyógyszeres kezelés, gyulladáscsökkentő krémek, fényterápia, fürdőkúra és különféle, modern infúziós kezelések segítenek tünet­mentessé tenni a pácienseket.Pikkelysömör a félreértett betegség_1

A lakosság 2 százalékát érintő pikkely­sömör (psoriasis) pontos oka ma még ismeretlen. Ezüstös, pikkellyel fedett, élénkvörös plakkok jelennek meg a betegeken. Ezek a kemény felületű, a bőr felszínéből ki­emelkedő foltok lehetnek aprók, jellemzően azonban több centiméteres felületté folynak össze. Főként a könyökön, a térden és a hajas fejbőrön jönnek elő, de a test bármely terüle­tén felbukkanhatnak. A körmöt fehér, bemé­lyedő kis pontocskák tarkítják, a körömlemez pedig elválik a körömágytól. Gyermekeknél is előfordulhat a feltűnő elváltozás, de felnőttek­re jellemzőbb a panaszok kialakulása. Férfiak­nál és nőknél egyaránt előfordul psoriasis.
Dr. Hutás Gábor belgyógyász-reumatoló- gus szerint jellemző a betegségre, hogy nem­csak bőrproblémákat okoz, hanem az érintet­tek 10-20 százalékánál párhuzamosan ízületi gyulladás is fellép a gerinc, illetve a végtagok ízületein.

– A kórkép aktív időszakait tünetmentes epizódok szakíthatják meg, de a sömör bármi­kor aktiválódhat, különböző külső vagy belső provokáló tényezők hatására. Gyakran sérülés vagy tartós irritáció hatására jön elő. Egyes gyógyszerek szedése is súlyosbíthatja a pana­szokat, ezért a psoriasisról minden kezelőor­vost tájékoztatni kell. Egy családon belül gyak­ran többen is szenvednek a plakkok rendszeres felbukkanásától, ez örökletes háttérre utal. A stressz is kihozhatja a kellemetlen tüneteket.

A szakorvos azt javasolja, hogy a betegek próbálják elkerülni a tünetek kialakulását azzal, hogy óvják bőrüket a sérülésektől, fertőzések­től, gombától. A pikkelysömörösöknek ismerni­ük kell a provokáló tényezőket, így próbálhat­ják kivédeni a betegség fellángolását.

– Bár a psoriasis még nem gyógyítható, korszerű kezelésekkel tünetmentessé tehető. Enyhébb esetekben a pikkelyeket lehet hám­lasztani, illetve szteroidos kenőcsökkel kezelni. Enyhülést hoznak a kátrányt tartalmazó kré­mek is. Súlyosabb, nagyon kiterjedt esetekben a pikkelysömör helyi kezelése mellett belső, gyógyszeres terápiára is szükség lehet. A szak­orvos A-vitamin-származékokat rendelhet tab­letta formájában. Az immunrendszer egyfajta gyengítésével, elnyomásával is lehet hatni a betegségre, kiterjedt bőrtünetek vagy ízületi problémák esetén. A modern orvostudomány vívmánya az úgynevezett célzott biológiai terá­pia, amellyel gátolni lehet a betegség kialaku­lásában kulcsfontosságú szerepet játszó, gyul­ladást okozó anyagok vagy sejtek működését, ezáltal nagymértékben lelassítani a kóros folya­matot – tudtuk meg dr. Hutás Gábortól.
A nagyobb kiterjedésű plakkokra jótékony hatással van még az UV-fényterápia is. A ter­mészetes terápiák híveinek jó hír, hogy mind a pikkelysömör, mind a reumatikus bántalmak ke­zelésére bevált módszer a kénes vízbe merülés, amelyet Budapesten, Balfon, Harkányban, Eger­ben és Párádon is megtehetünk. A Holt-tenger szárító hatású iszapja és a táj klímája, fényviszo­nyai miatt a psoriasisban szenvedők tömegesen keresnek itt gyógyulást. Fontos hangsúlyozni, hogy a pikkelysömör semmilyen formában nem fertőz, és mivel a hajlam sem adható át másnak, a beteg környezetére nézve egyáltalán nem te­kinthető veszélyesnek.
MÁRTON ANITA

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?