A hamuban sült pogácsa II. rész.

Avagy: Descartestől a sziklára épített házig

A táplálkozással foglalkozó tudományos, és annak látszó közlemények, híradások csapdája az, hogy a segítségnyújtás helyett inkább bonyolulttá teszik az érdeklődők számára a döntést.

A magam részéről már régen eldöntöttem, hogy csakis a leghitelesebb közleményeket fogadom el és építem be az életembe.

De hol van az a mérce, ami a hitelesítésre alkalmas?

Ha például elolvasok egy könyvet, ami az egész világon összesöpört adatokkal és abszolút biztos tippekkel akarja a tudatomat megdolgozni, mit higgyek el, minek adjak akkora bizalmat, hogy utána éljem is, sőt a családomat, kis unokákat is rá merjem bízni?

Nehéz kérdések! Azok, de csak annak, aki mindennek, ami vadonatúj, vagy érdekes, hitelt ad, aztán a csalódások előbb-utóbb erodálják lelki és testi erejét.
A blog másik ágán – adógaras– most éppen a spiritizmus, okkultizmus, parajelenségek a téma. Itt a kérdés ugyanaz: mit higgyek? A spiripiszkos eszmék tálalása mindig olyan meggyőző, annyira akar segíteni! Az emberi életről, egészségről akkora tényanyagot közöl, hogy az biztosan hiteles, ugye? Hát nem és nem!                                                                                        Egy csodagyógyító „munka” közben

A bejegyzéseimet olvasva biztosan feltűnt, hogy számomra az elsődleges támpont a biblia.
Bár a mai szekularizált világban csak azok tekintik a bibliát abszolútumnak, akik a hitük és az Istennel megélt tapasztalataik hátterén, napi szinten megélik az ott olvasottakat.

A címben utaltam egy filozófusra, Descartesra. Az illető szegénysorú és éppen hogy nagy nehezen megélő elméleti ember volt.                                                                                                                                Ilyen „élhetetlen” számára egy királynő meghívása a csoda kellett volna, hogy legyen, mégis hezitált.
Descartes joggal panaszkodik egyik levelében:
ha enged a meghívásnak és elmegy Svédországba a királynő kérésére, hogy filozófiájával megismertesse, akkor számíthat rá, hogy a királynő vagy nem fogja megérteni, vagy ha igen, akkor azt kérdezi – „Ennyi az egész?”

Mert, ahogy Descartes írja:
”… a tapasztalat arra tanított, hogy még a legjobb szellemű emberek közt is nagyon kevesen vannak, akik kedvüket lelnék abban, hogy belépjenek gondolatvilágomba….”
És a tapasztalat:
…. „arra is megtanított, hogy bár nézeteim eleinte meglepőek, mivel erősen különböznek attól, ami általánosan elfogadott és köznapi, mindazonáltal, miután megértették annyira egyszerűnek találják, és a józan ésszel olyannyira megegyezőnek, hogy teljesen megszűnnek csodálni…..”
(René Descartes: Correspondance.)

A blog eddigi története bővelkedik a Descartes-i gondolatok lényegi elemeiben.
…..nézeteim (Dénes O. ) erősen különböznek attól, ami ÁLTALÁNOSAN ELFOGADOTT…...
A majdnem végletekig leegyszerűsített méregtelenítő/testsúlycsökkentő diétám,(a Dánieli minta,) amit a biblia kb. kétezerötszáz éve leírt, az egyébként is puritán étkezés, mind- mind az egyszerű, könnyen követhető szinte őskori – bibliai – hagyományokra épült.
——————————————————————————————————-
Lukács evangéliumából olvassuk a 6. fejezet 47-49. verseket:
„Megmondom nektek, kihez hasonlít, aki eljön, meghallgatja tanításomat és tettekre is váltja. A házat építő emberhez hasonlít, aki mélyre leásott, és a sziklára rakta az alapot. Jött az árvíz, és az áradat rázúdult a házra, de nem tudta megingatni, mert biztos alapra épült. Aki meghallgatja ugyan (tanításomat), de nem váltja tettekre, ahhoz a házat építő emberhez hasonlít, aki a házat minden alap nélkül földre építette. Amikor az ár nekizúdult, nyomban összeomlott és romhalmazzá vált.”

A modern életmód tanácsadások java része, sokféle kuruzsló, varázsló, „mester”, bioenergetikus, fényadó, földsugárzás-szakértő(?), és egyéb frissen feltűnt ezoterikus újdondász csak A HOMOKRA ÉPÍTETT HÁZ „alapozói”. Ezért nem lehet csodálkozni, ha munkálkodásuk nyomán többnyire halál és romlás az „eredmény”. Erről később írok sajnálatosan sok élő tapasztalat emléke alapján. Ha a kedves olvasó összeveti az „ételreformer” blog bejegyzéseit a fenti Descartes idézettel, beláthatja, hogy minden eddigi ajánlásom ….”annyira egyszerű és a józan ésszel olyannyira megegyező, hogy …….” aki megvalósítja, a BÖLCS EMBER-hez hasonló, aki a sziklára építette házát.
A maradandó értékeket válasszuk, amit maga a Mindenható Isten, néhány ezer éves múlt és sok millió emberi élet hitelesített. A BIBLIA tanításait, étkezésről, életvitelről egyaránt.
Következik: Ezékiel kenyere

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?