A mediterrán diéta csökkenti a rák kockázatot

A mediterrán diéta néhány elemét adoptálva 12%-kal csökkenthető a rák kockázata – mondják a tudósok.

Egy 26,000 görög emberen végzett tanulmány szerint már egyszerűen az, hogy több olíva olaj használata, akár  egymagában is 9%-kal csökkenti a kockázatot.images (10)

Az étrend – jelenti a British Journal of Cancer (Brit Rák Magazin), nagyobb mennyiségben tartalmaz gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket és kevesebb mennyiségben vörös húst. Egy másik tanulmány úgy találta, hogy brokkoli hozzáadása az ételekhez segíthet a prosztata-rák szempontjából veszélyeztetett férfiaknak csökkenteni a kockázatot.
A mediterrán étrend ellenőrzés alá került miután a kutatók alacsonyabb arányban tapasztaltak szívbetegségeket az olyan országokban, mint Spanyolország és Görögország. Az ott élő emberek általában több zöldségfélét és halat és kevesebb vörös húst esznek, olíva olajjal főznek és mérsékelt mennyiségű alkoholt isznak.
A legutóbbi tanulmány az egyik legnagyobb azok közül, amelyek ezen étrend különféle összetevőinek rákbetegségre gyakorolt lehetséges hatását vizsgálják.images (8)

‘Nincs szuperétel’

A Harvard Egyetem kutatói különböző korú görög embereket vettek rá arra, hogy rögzítsék az élelmiszer bevitelüket több mint nyolc éven keresztül.
A mediterrán étrendhez való ragaszkodás egy pontrendszer használatával rangsorolva volt, és a legrosszabb ponttal rendelkező csoport azokkal volt összehasonlítva, akik néhány szempontját követték az étrendnek, és azokkal, akik a legszigorúbban követték azt.
Úgy találták, hogy a legnagyobb hatást – 9% kockázatcsökkenést – azáltal érhető el, ha egyszerűen több „telítetlen” zsírfélét fogyasztunk, például olíva olajat. Két másik tényező változtatása – kevesebb vörös hús, és több borsó, bab, lencse fogyasztása 12%-kal csökkenti a rák kockázatát. Dr Dimitrios Trichopoulos, a tanulmány vezetője mondta: „Az általános étkezési szokásoknak a hagyományos mediterrán mintához való igazítása fontos hatással bír.” Sara Hiom, a Cancer Research UK (Rák Kutatás UK) kutatója kiemelte, hogy a kutatás kiemelte egy egészséges kiegyensúlyozott étrend fontosságát.
„Ez azt mutatja, hogy számos dolog van, amit megtehetünk, de nincs úgynevezett szuperétel, ami megakadályozná a betegség kifejlődését.”

A brokkoli előnye image

Egy másik tanulmány, ami arra utal, hogy az ételnek megvan a lehetősége arra, hogy védjen a rák ellen a Norwich-ban levő Institute of Food Research-től (Élelmiszer Kutató Intézettől) származik.
Tudósok mérték a hatását annak, hogy heti 400 gramm brokkolit, vagy borsót adtak olyan férfiak étrendjéhez, akik magas kockázattal rendelkeztek a prosztata rák tekintetében – és a brokkoli esetében eltérést találtak annak a prosztatában levő génnek az aktivitásában, amelyik más tanulmányok szerint a rákhoz kapcsolódik.

Az eredményeik kiemelték a lehetőséget, hogy a brokkoli, vagy más „keresztesvirágú” zöldségek, mint amilyen a karfiol és kelbimbó, segíthet kivédeni vagy lelassítani a betegséget, különösen, ha a férfiak egy bizonyos génvariánssal – GSTM1 – rendelkeznek.

Richard Mithen professzor – aki a Public Library of Science (Tudomány Közkönyvtára) című folyóiratban megjelent kutatás vezetője – mondta: „Két vagy három adag keresztesvirágú zöldség elfogyasztása hetente, vagy talán egy kicsit több elfogyasztása, ha valaki a GSTM1 génhez van kötve – nagyon ösztönzőnek kell lennie.”images (12)

Karol Sikora professzor, a CancerPartnersUK (RákPartnerek UK) orvos igazgatója mondta, hogy a tanulmány volt az első szabályosan ellenőrzött klinikai próbálkozás arra, hogy kimutassuk, hogy a brokkoli megváltoztatta a prosztataspecifikus gének hatásosra éleződését a prosztata mirigyben.
„Habár a megfigyelési időszak túl rövid volt és a számok túl alacsonyak ahhoz, hogy kimutassuk, hogy a rák előfordulása valóban csökken, ez az első tiszta bizonyítéka annak, hogy a brokkoli és más keresztesvirágú zöldségfélék feltehetően lényegesen csökkenthetik a rák kockázatát.”

Történet BBC NEWS:
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/7483164.stm
Publikálva: 2008/07/02 01:45:05 GMT
© BBC 2011

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?