Életmód

Életmód és élettartam

149 tudományos dolgozat jelent meg harminc év alatt az adventista életmódról.

E kiadványok egyike, egy 1967-ben közölt táblázat, alaposan meglepte a hosszabb élet titkának kutatóit. A vizsgálatok ugyanis azt igazolták, hogy a kaliforniai adventisták tovább élnek, mint nem adventista kortársaik. Egy 35 éves adventista férfi akár 6,2 évvel is túlélheti nem adventista barátait. Kezdetben ezt az eredményt egyértelműen azzal hozták kapcsolatba, hogy az adventisták nem dohányoznak, később azonban újabb kérdések is felvetődtek a kutatások során. Hogyan függ össze az emberi élet tartalma az életmóddal?

Milyen kapcsolat van a táplálkozás, a mozgás, a stressz, valamint életünk hossza között? E kérdések megválaszolására újabb vizsgálatokat végeztek a Loma Linda Egyetemen az adventisták között, melyek során a tudósokban és az egészségügyi tisztviselőkben is megerősödött az a meggyőződés, hogy „a legjobb életbiztosítás az adventista életmód követése”. Az amerikai kongresszus és egy kanadai politikus az egészségügyi költségvetés szempontjából is nagy jelentőséget tulajdonított az adventista életmódnak. Sidney Katz 1980-ban ezt írta a MacLearen magazinban:

„Néhány ötletet kaptam arról, miként javíthatunk a kanadaiak egészségügyi állapotán, miközben milliárdokkal csökkentjük egészségügyi kiadásainkat. Azt hiszem, tanulmányoznunk kell a Hetednapi Adventista Egyház tagjainak életstílusát, majd eszközöket és módszereket kell találnunk, melyeknek segítségével meggyőzhetjük a közvéleményt arról, hogy legalább részben kellene követniük az adventistákat.”

Mit adna Ön?
Mennyivel lehetne meghosszabbítani az életet?

Az adventisták között végzett kutatások hozzájárultak a rákkal, a szívbetegségekkel, valamint az agyvérzéssel kapcsolatos tudományos ismeretekhez. Az amerikai kormány támogatásával végzett kutatásokat a New York Times méltán nevezi olyan „aranybányáknak”, melyekből kincset érő ismereteket meríthetünk az életmód és a különböző betegségek kialakulásának megértéséhez. Sajnos, e vizsgálatok eredményeit csak olyan tudományos lapokban tették közzé, amelyek az átlagolvasó számára elérhetetlenek. Ezért a Loma Linda Egyetemen végzett kutatások vezetője, Jan Kuzma professzor a „Vibrant Life” című adventista egészségnevelési magazinban ismertette a vizsgálatok tanulságait. Az alábbiakban az ő cikkét ismertetjük. Az életmód és az egészségi állapot összefüggéseinek kutatása nem korlátozódott csupán a Loma Linda Egyetemre. Jelentős tanulmányokat folytatott a kérdésről Belloc és Breslow is, akik 6928 személyt vizsgáltak meg San Franciscóban. Tizenkét évi vizsgálódás után Breslow hét olyan tevékenységet határozott meg, melyek szoros kapcsolatban vannak az élettartammal.

Ezek: a dohányzás, az alkohol mellőzése, a mozgás, a rendszeres reggelizés, a nassolás mellőzése, a túlsúly elkerülése és napi hét-nyolc órai alvás.

Azoknak az embereknek a halálozási aránya, akik e tevékenységek közül háromnál kevesebbre voltak tekintettel, csaknem négyszerese volt azokénak, akik mind a hetet betartották. Ez a felismerés tudományosan is megalapozza azt a nézetet, hogy az egészséges életmód meghosszabbítja az életet. Az adventisták között gyűjtött adatok gondos tanulmányozása páratlan tudományos információkat ad a vegetarianizmus és az élettartam összefüggéseiről is. Dr. Frank Lemon, a Loma Linda Egyetemről az Amerikai Rákkutató Szövetséggel egymillió személy vizsgálatában állapodott meg. Az Amerikai Rákkutató szövetség célja a rák kifejlődését elősegítő tényezők feltárása volt.

A vizsgálatba 27514 harminc évnél idősebb kaliforniai adventistát vontak be, akiknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet, melyen táplálkozásukról, mozgásukról, a stresszhez és dohányzáshoz fűződő viszonyukról nyilatkoztak. A kutatók 26 évig kísérték figyelemmel a vizsgálat körébe vont adventisták életét. Ez alatt 3101 férfi és 4782 nő halt meg. Az adatok segítségével megtudhatjuk, miként hatottak a különböző szokások az élettartamra. A kutatók megállapították, hogy miként hatnak a táplálkozási szokások az életkorra. A vegetáriánus férfiak átlagosan 80,5 évig, a nem vegetáriánusok pedig 75,3 évig éltek. A nőknél a különbség 3,8 év volt. A vegetáriánusok 81,6 a nem vegetáriánusok 77,8 évig éltek. Tovább vizsgálták azt is, hogy milyen mennyiségben fogyasztanak az emberek úgynevezett „nem túl egészséges” ételeket: például édességet, süteményeket, kávét stb.

Az összehasonlításból kitűnik, hogy még a vegetáriánusok között is tovább élnek azok, akik egészségesebben táplálkoznak A férfiaknál 3,9 év, a nőknél 3,4 év volt az édességektől és az erős fűszerektől tartózkodók előnye azokkal a vegetáriánusokkal szemben, akik bőségesen fogyasztottak ilyen ételeket. Fontos tényező volt a mozgás is. Azok a férfiak, akik rendszeresen mozogtak, 2,2-től 2,6 évvel éltek tovább, mint azok, akik alig mozogtak. A nőknél – adatok hiányában – ezt az összefüggést nem sikerült megállapítani. A testmozgás előnyeit a Harvard Egyetem volt diákjai között végzett kutatások is megerősítették. A tevékenyebb öregdiákok tovább éltek, mint a kevésbé tevékenyek.

A dohányzás szintén fontos tényező. Mivel az adventisták nem dohányoznak, az összehasonlítás azokra terjedt ki, akik dohányoztak, mielőtt az egyházhoz csatlakoztak, és azokra, akik soha nem dohányoztak. Azok a férfiak, akik soha nem dohányoztak, 2-2,3 évvel éltek tovább, mint a volt dohányosok. A nőknél ez az arány 7,3-8,8 év volt azok javára, akik soha nem dohányoztak. Az Egyesült Államokban végzett hosszú távú kutatások azt igazolták, hogy egy 30-35 éves dohányos napi két csomag cigarettával, 8-9 évvel is megrövidíti életét. A testsúly is összefügg az élettartammal. A normális testsúlyú férfiak 1,8-1,9 év előnyt élveznek a kövérekkel szemben. A normális súlyú nők, ha vegetáriánusok, 2,1 évvel, ha nem azok, akkor 1,4 évvel élhetnek tovább, mint túlsúlyos barátnőik. A kövérség elősegíti a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint bizonyos rákfajták kialakulását.

Ezért az elhízás elleni küzdelem az európai és az amerikai társadalom egyik legsürgetőbb egészségnevelő feladata. A kutatók készítettek egy általános egészségügyi szokásindexet is, mellyel megvizsgálták a vegetáriánusok és nem vegetáriánusok általános egészségügyi szokásait. Ilyenek a mozgás, alkoholfogyasztás, reggelizés, rendszeres alvás stb. A kutatás eredményeként megállapították, hogy a vegetáriánusok között azok, akik a táplálkozás mellett az általános egészségvédelemre is nagyobb figyelmet fordítottak, 5,4 évvel élhetnek tovább, mint azok, akik kevesebbet törődnek egészségükkel. A nem vegetáriánusoknál ez a különbség 7,5 év azok javára, akik betartják az általános egészségvédelmi szabályokat. A nők esetében a vegetáriánusok között 6,1 év, míg a nem vegetáriánusok között 3,9 év ez az előny. A vizsgálat kiterjedt a stresszhelyzetekre is. Azok a vegetáriánus férfiak, akik nyugodtabb életet élnek 7.5 évvel, a nem vegetáriánus férfiak pedig 5.6 évvel élhetnek tovább, mint a feszítettebb tempóban élők. A vegetáriánus nők stressz nélkül 4,7 évvel élnek tovább vegetáriánus társaiknál, míg a nem vegetáriánusok 4,1 évvel élnek tovább nem vegetáriánus társaiknál. Ezek a vizsgálatok arra az általános következtetésre vezettek, hogy egy olyan személy, aki vegetáriánus lesz, megfelelően mozog, felhagy a dohányzással,nyugodt életet él és óvakodik az elhízástól, jelentős előnyöket élvezhet az élettartamban. Az adventisták nemcsak Kaliforniában élnek tovább. Három európai országban is folytak kutatások és Hollandiában, Norvégiában, valamint Lengyelországban is úgy találták, hogy az adventista életmód előnyösen befolyásolja az emberek élettartamát.

Forrás: Boldog Élet adventista egészségnevelő folyóirat

 

Mondja el a véleményét!