Vegetáriánus étrendre kényszerülhetünk

Megfigyelésem szerint az emberek egy része valóságos csapásként értékeli, ha a húsételek helyett – például valamilyen betegség okán – le kell mondania
a megszokott húsok (sonka-kolbász- szalonna – sülve-főve-nyersen) élvezetéről.

Súlyos betegségek, szervezeti károsodások (pl a sokféle rák) okozóit találhatjuk meg a húsfélékben, illetve ezek mértéktelen és ésszerűtlen fogyasztásában.

A bibliai étrend Isteni útmutatásait mellőzve, egyes állatféléket nemzeti piedesztálra helyezve, az ágazati lobbik sohasem gondolnak a vízre, mint az élelmiszertermelés alapvető kellékére. Nem lesz ez mindig így, ha az időjárási trendek gondolkozásra kényszerítenek. (Dénes Ottó)

A vízszűke okán egyre súlyosbodó élelmiszerellátási problémák miatt az emberiségnek radikális változtatásokkal,egyebek között a majdnem teljes vegetarianizmusra való áttéréssel kell számolnia a jövőben. A világ vezető vízkutatói által ez idáig közzétett egyik legkomolyabb figyelmeztetés szerint a katasztrofális élelmiszerhiány elkerülése érdekében bolygónk lakosságának majdnem teljesen át kellene állnia a vegetáriánus étrendre a következő negyven évben.

Az emberek jelenleg állati eredetű termékekből nyerik fehérjeszükségletük nagyjából 40 százalékát, ám ezt az arányt körülbelül öt százalékra kellene csökkenteni, hogy elegendő táplálék jusson a 2050-ig várhatóan 9 milliárdosra duzzadó globális népesség egészének –idézte a Stockholmi Nemzetközi Vízintézet szakembereinek jelentését a The Guardian című brit napilap.

Ez a figyelmeztetés azután látott napvilágot, hogy az Oxfam humanitárius civil szervezet és az ENSZ megkezdte a felkészülést egy öt éven belül egy öt éven belül lehetséges második globális élelmiszerválságra. Bizonyos gabonafélék ára június óta majdnem 50 százalékkal emelkedett a nemzetközi piacokon, az Oroszországot és az Egyesült Államokat sújtó aszályok, valamint az ázsiai monszunok miatt.

Az afrikai Szahara déli részén húzódó Száhel- övezetben már most 18 millió ember küzd komoly élelmiszerhiánnyal.

Az Oxfam előrejelzései szerint az áremelkedés pusztító hatással lesz a nagyrészt élelmiszer-importra támaszkodó fejlődő térségekre. 2008-ban az élelmiszerhiány 28 országban eredményezett társadalmi nyugtalanságot. A vegetarianizmusra való áttérés egyike azon lehetőségeknek, amelyekkel növelhető  az élelmiszertermelésre fordítandó vízmennyiség az egyre inkább kiszámíthatatlan éghajlati viszonyoktól sújtott világban- húzták alá a kutatók.

Az állati fehérjében gazdag étrend 5-10 szer több vízfelhasználással jár, mint a vegetarizmus. Jelenleg a világ szántóföldjeinek egyharmadát fordítják takarmánytermesztésre.

Az ENSZ előrejelzése szerint a század közepére 70 százalékkal kell növelni az élelmiszer-termelést. Ez további nyomást helyez a már most erősen igénybe vett vízkészleteinkre, amelyeknek jelentős részét a következő 30 évben várhatóan 60 százalékkal növekvő globális energiahiány kielégítésére, illetve a jelenleg még elektromos áram nélkül élő 1,3 milliárd ember ellátására kell fordítani.

MTI

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?