Szakértők az energiaitalok veszélyeire figyelmeztetnek

Míg az eladás növekszik, a szakértők az energiaitalok veszélyeire figyelmeztetnek

(Reuters Health) – Eddig soha nem látott mértékben fogyasztják az amerikaiak az energiaitalokat, a félelem pedig egyre növekszik az orvosok között, hogy az összetevők kockázatot jelenthetnek néhány fogyasztóra.
Az italok koffein, cukor, étrend-kiegészítők, mint például vitaminok és növényi kivonatok keverékéből állnak, amiknek a hatása nem pontosan ismert.
Egy új jelentésben floridai gyermekorvosok olyan eseteket írnak le, amelyek rohamokkal, érzékcsalódással, szív problémákkal, vese- és májkárosodással jártak olyan emberekben, akik egy vagy több alkoholt nem tartalmazó energiaitalt fogyasztottak – ideértve a Red Bull, Spike Shooter és Redline márkanevű italokat is.
„Szerte a világon vannak jelek arra, hogy azok az emberek, akik fogyasszák ezeket az italokat, mellékhatásokat is tapasztalnak,” közölte Dr. Steven E. Lipshultz, a gyermekgyógyászati osztály vezetője a Miami Egyetem Leonard M. Miller Orvostudományi Iskolájában. (Miami University Leonard M. Miller School of Medicine).
„Az esetek száma alacsony, de bizonyos csoportok, akiket a gyermekgyógyászok látnak el, nagyobb kockázattal rendelkeznek,” tette hozzá.
A jelentés, amit a szabályozás és a további kutatás érdekében hívtak életre, csak néhány hónappal azután látott nyilvánosságot, hogy az Egyesült Államokban lejáratták az olyan alkoholt és koffeint is tartalmazó italokat, mint amilyen a Phusion Projects Four Loko elnevezésű itala.
Az alkoholt nem tartalmazó energiaitalok Egyesült Államokbeli eladása a becslések szerint eléri a 9 billió dollárt ebben az évben, és a piac felét a gyermekek és fiatal felnőttek teszik ki.
Mivel ezek az italok táplálék-kiegészítőként vannak besorolva, sokkal kevesebb ellenőrzést kapnak és kevesebb korlátozás alá esnek, mint az ételek vagy a gyógyszerek.
A gyártók azt állítják, hogy a termékeik javítják mind a mentális mind a fizikai teljesítményt. A Red Bull energiaital weboldala például az állítja, hogy a termék megnöveli a koncentrációt és a reakciósebességet, javítja az éberséget és az érzelmi állapotot.
„A Red Bull hatásait nagyra értékelik szerte a világon a világklasszis sportolók, elfoglalt professzorok, tevékeny diákok és a sofőrök, aki hosszú órákon át vezetnek,” lehet olvasni a weboldalon.
A társaság azt nyilatkozta a Reuters Health hírügynökségnek, hogy egyedül 2010-ben az italból több mint 4 billió fémdobozzal és üveggel adtak el, és mostanra már ez az energiaital kaphatóvá vált több mint 160 országban.
De azon floridai kutatók véleményének megfelelően, akik áttanulmányozták az orvosi irodalmat ebben a témában, a társaság által kijelentett előnyök megkérdőjelezhetők.
„Mi nem találtunk semmilyen bizonyítékot ezekre az előnyökre,” nyilatkozta Lipshultz .
Lipshultz akkor kezdett érdeklődni az energiaitalok iránt, amikor néhány évvel ezelőtt négy Dél-Floridából való gyermeket behoztak a kórházba, miután ittak abból a vitamin koktélból, amit a tanáruk palackozott.
„Mindannyian általános bizsergető érzést éltek át,” mondta Lipshultz. „Ez rögtön arra ösztönzött, hogy valóban tanuljunk valamit ebből az esetből.”
Ő és a kollegái egy csomó anekdotát, de nagyon kevés bizonyítékot találtak. Írországban például az országos mérgezési központ 17 lehetséges mellékhatással rendelkező esetet jelentett 1999 és 2005 között, beleértve a rohamokat, szívritmus zavarokat és két halálesetet.
Új-Zélandon 20 hasonló jelentett eset fordult elő 2005 és 2009 között.
„Ez csak a jéghegy csúcsa,” kockáztatta meg Lipshultz. „Hány ember szán időt arra, hogy felhívja a mérgezési központot, amikor nem érzi jól magát?”
Amíg az Egyesült Államokban a mérgezési központok nem voltak képesek a múltban nyomon követni olyan mellékhatásokat, amelyek esetlegesen az energiaitaloktól származtak, elmondták Lipshultznak, hogy ettől az évtől ennek a nyilvántartását elkezdik vezetni.
Természetesen elszigetelt történetek nem bizonyítják az italok hibáit. De elgondolkodtathatják az orvosokat, hogy néhány ember, különösen a gyerekek nincsenek-e veszélyben.
Például a koffeinnek ismert az a hatása, hogy felgyorsítja a szívverést, álmatlanságot és izgatottságot okoz különösen érzékeny egyedekben.
Egy Új-Zélandból származó tanulmány szerint már egyetlen energiaital is elegendő ahhoz, hogy a legtöbb gyermek tapasztaljon valamilyen mellékhatást, ideértve az olyan enyhéket is, mint az ingerlékenység vagy a gyomorrontás.

P1120856 Sportoláshoz, testmozgáshoz energia kell, de nem feltétlenül Red-bull !!!
És ott vannak még a másfajta összetevők is, amelyeknek megvan a maguk hatása, mint például a taurin aminosav, a yohimbine növényi kivonat, a guarana és a ginzeng, és gyakran rengeteg cukor.
A yohimbine nagy dózisban összekapcsolható a vérnyomás és szívverés megnövekedésével. És mint a ginzeng, a yohimbine is kölcsönhatásba léphet más szerekkel.
„Ha olyan egyszerű lenne, hogy az energiaital csak koffeint tartalmazna, az egy dolog volna,” mondta el Lipshultz a Reuters Health hírügynökségnek. „A probléma az, hogy sok más összetevőt is tartalmaz.”
Hogy pontosan mit is okoznak mindezek az összetevők az még tisztázatlan. Nyilvánvaló, hogy kevés ember szenved komoly mellékhatásoktól, de senki sem tudja, hogy ezek mennyire általánosak és hogy ki az, aki valószínűleg tapasztalni fogja őket.
„Sok alkotórészt már tanulmányoztak és mégsem szabályoztak,” írják a floridai kutatók a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) c. folyóiratban.
Lipshultz szerint azok, akiknek szívbetegségük van, rohamokkal küzdenek, cukorbetegek, magas a vérnyomásuk vagy figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességben (ADHD) szenvednek, kétszer is gondolják meg, mielőtt energiaitalt isznak.
„Addig, amíg ezt a felülvizsgálatot nem készítettem, nem kérdeztem meg rutinszerűen a betegeimtől, hogy fogyasztanak-e energiaitalokat,” mondta Lipshultz a Reuters Health hírügynökségnek. „Most már megkérdezem, és ez az alapja ennek az értekezésnek.”
A gyártók azonban lekicsinylik az új jelentést.
Egy a Red Bull társaságtól kapott e-mail szerint „Ez a cikk csak az Internetről összehalászott anyagokat tartalmaz, és következtetéseiben jórészt figyelmen kívül hagyja az eredeti, az energiaitalokat tudományos szigorúsággal megvizsgáló tiszteletreméltó nemzeti hatóságokat.”
„A koffein hatása jól ismert, és egy 8.4 oz (kb. 2,5 dl) fémdobozos Red Bull ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé (80 mg), ennek megfelelően nem szükséges foglalkozni vele.” Az American Beverage Association (Amerikai Ital Társaság), aki több gyártót is képvisel, támogatta a Red Bull kritikáját.
„A legtöbb energiaital valójában fele annyi koffeint tartalmaz, mint egy hasonló térfogattal rendelkező csésze kávéházi kávé,” mondták közleményükben. „Valójában a fiatalok, amikor népszerű kávézókban kávét isznak, kétszer annyi koffeint fogyasztanak, mint amennyi egy hasonló térfogatú energiaitalban van.”
Lipshultz ezzel ellentétben 75 és 400 milligramm koffeint talált dobozonként, beleszámítva a kicsi „energiaitalt” is.
Az enyhe mellékhatások akkor kezdenek megjelenni, amikor valaki kb. 3 mg koffeint fogyaszt testsúly-kilogrammonként egy normális étrendi bevitel mellett. Ez azt jelenti, hogy egy energiaital egy átlagos 12-éves gyermeknél háromszor akkora lesz, mint a határérték.
És van még egy másik különbség is a koffein és az energiaitalok között, amiket gyakran sportolók számára forgalmaznak.
„Ha 16-éves vagy, és csak most jöttél ki a fociedzésről, nincs szándékodban meginni három csésze forró kávét. Viszont esetleg meg fogsz inni három energiaitalt,” nyilatkozta Lipshultz.
Valójában a koffein nagy mennyiségben való bevitele növeli a vizelettermelést, és a testet vízvesztésre készteti.
„Ha a kiszáradástól akarja megvédeni magát sport italokat kellene innia,” jelentette ki Lipshultz. Más szakértők javasolják a kipróbált és letesztelt italt, a vizet.
Lipshultz következtetése: „Ha nincs valódi oka az energiaitalok bevitelének, és azok egyértelműen kockázatot jelentenek bizonyos emberek számára, az én személyes véleményem szerint védeni kellene a gyerekeinket.”
Forrás: bit.ly/cxXOG Pediatrics, online 2011. február 14.
http://www.reuters.com/article/2011/02/14/us-energy-drinks-idUSTRE71D1K520110214 (2011.05.20.)

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?