Időskori fittség?

Nèhàny gondolat arról, mikènt lehet fittè vàlni idősebb korban is:)

„Az, hogy sokan úgy èrzik, koruk előre haladtàval kevesebb az energiàjuk, rèszben azzal magyaràzható, hogy sejtjeinkben lèvő mitokondrium működèse az öregedèssel veszít a hatèkonysàgàból.

A mitokondriumok a szervezet energiatermelő központjai. Egy nemrèg kèszült vizsgàlatban idősebb ès fiatalabb fèrfiak ès nők izommintàiból szàrmazó mitokondriumokat hasonlítottak össze. A kutatók azt tapasztaltàk, hogy a mitokondriàlis funkció a korral együtt jelentősen hagyatlik, ès ezt a folyamatot több mint 300 gèn befolyàsolja.

Ezutàn a kutatók az idősebb fèrfiak és nők szàmàra 6 hónapig tartó mozgàsprogramot àllítottak össze. Hat hónap elteltèvel genetikai szinten dràmai vàltozàsok törtèntek. Az idősebb rèsztvevők genetikai ujjlenyomata a fiatalokèhoz vàlt hasonlóvà- nem teljesen, de ahhoz elegendő mèrtèkben, hogy kimondható legyen:genetikai profiljuk inkàbb a fiatalokèhoz hasonlított, mint az idősekèhez.

Màs szavakkal, az öregedèskor gyakran tapasztalható mitokondriàlis kàrosodàs ès izomgyengesèg, csupàn 6 hónapos erősítő edzèssel, legalàbb rèszben visszafordítható. Ez igen meglepő felfedezès! Ha a mitokondriumok- emlèkszel, a sejtjeinken belüli „erőművek”-működèse a rèsztvevők esetèben javult, azt gondolhatod, hogy biztosan sokkal energikusabbnak èreztèk magukat. Nos èppen ez törtènt. Objektív mèrèsek szerint az erejük 50% nőtt.

Nèhàny rèsztvevő azt mesèlte, hogy az edzèssorozatot megelőzően nehezükre esett az unokàikat felelmelni. Utàna viszont ez nem volt gond szàmukra. Màsok arról beszèltek, hogy könyebb lett nekik a nehèz bevàsàrlótàskàt cipelni, vagy felszaladni a lèpcsőn.”

(Dr. Dean Ornis: Spektrum című könyve 217.o.)

https://www.facebook.com/janos.kecskemeti.90

 

 

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?