Reggeli ébredés után nyújtózkodni?

Ébredés után nyújtózkodik? 5 dolog, amiről azonnal le kellene szoknia

Vannak olyan ártalmatlannak tűnő, ám nagyon káros szokásaink, melyeknek következményeivel, lehet, nem is vagyunk tisztában. De hogyan szokjunk le róluk? Öt szokás és öt tanács

1. Keresztbe tett lábakimages

Ez főleg női probléma, de ha órákon át keresztbe tett lábakkal ülünk, akkor hosszú távon ne csodálkozzunk, ha csúnya visszerek és seprűvénák keletkeznek a lábainkon. Az egymás alá gyűrt térdek ugyanis gátolják a lábak vérellátását, legrosszabb esetben még vérrög is keletkezhet benne, ezért bármennyire is tetszetős ez az ülésforma, kerülni kell. Az is kiderült egy tanulmányból, hogy a keresztbe tett lábak rossz hatással vannak a vérnyomásra is. Az úgynevezett a magas vérnyomásra való hajlamot 7  százalékkal növeli, ha keresztbe tett lábakkal ülünk. Ezért 10-15 percnél tovább nem ajánlatos így ülni.

Van helyette jobb: ha asztalnál ül tartsa lábait, lazán behajlitva, párhuzamosan egymás mellett. Ez nem lehet probléma szoknyában sem, ha viszont „vizsgaszituációba” kerül, azaz szoknyában kell ülnie nyílt színen, akkor vesse be a királynői módszert. Üljön kicsit oldalasan, helyezze egyik bokáját lazán a másik alá, így térdei is automatikusan zárnak.

2. Túl sok üldögélés

És ha már az ülésnél tartunk. Nemrégiben kiderült, hogy már azzal is meghosszabbíthatjuk életünket, ha simán feltápászkodunk a folyamatos üldögélésből. A British Journal of Sports Medicine című folyóiratban közölt tanulmányuk szerint a túl sok ülés megrövidíti a kromoszómák végein található „védősapkákat”, az úgynevezett telomereket, amelyek megakadályozzák, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. A rövid telomerek a korai öregedéssel, betegségekkel és korai halálozással vannak összefüggésben, ami azt jelenti, hogy az ülve töltött idő csökkentése segíthet meghosszabbítani az életet azáltal, hogy megóvja a DNS-t az öregedéstől.

A vizsgálat során a kutatók 49 túlsúlyos, döntően ülő életmódot folytató, hatvanas éveik végén járó ember vérsejtjeiben mérték a telomerek hosszát. Az alanyok fele hat hónapos edzésprogramban vett részt, a többiek nem. A résztvevőket lépésszámlálóval szerelték fel, kérdőív segítségével mérték, hogy napjában mennyi időt töltöttek ülve és naplót vezettek a fizikai aktivitásukról. Az eredmények szerint minél kevesebb időt töltött ülve valaki, annál hosszabbak voltak a telomerei és annál nagyobb volt az esélye a hosszabb életre. Az ülő munkát végzőknek azt tanácsolják, hogy félóránként álljanak fel és legalább egy-két percet mozgassák meg tagjaikat. De a BKV-n sem muszáj hajkurászni az ülőhelyet, elég, ha megkapaszkodik.

3. Görnyedt hát

A hajlított hát nem csak csúnya látvány, de nagyon káros is. Az ebből következő hátfájás oka, hogy ebben a pozícióban a vállizmokat körülvevő inak odanyomódnak a lapockához. Ezért folyamatosan figyelni kellene a tartásunkra, főleg a számítógép előtt töltött órák alatt. Attól például automatikusan kihúzzuk magunkat, ha az alhasat picit behúzva tartjuk – anélkül, hogy visszatartanánk a lélegzetünket –, a vállakat pedig lefelé és hátrafelé nyomjuk.

4. Reggeli nyújtózkodás

Az orvosok szerint nem lenne szabad ébredés uimages (2)tán rögvest nyújtózkodni. A magyarázat: a hátban lévő korongok így könnyebben sérülhetnek: „a porckorongokat éjszaka hidratálja a szervezet, ezért sokkal nagyobb nyomásnak vannak kitéve reggel, ébredés után” – mondja Ted Dreisinger, aki a krónikus hát- és nyakfájásra specializálódott. Tehát, ha ilyenkor elkezdünk nyújtózni, könnyebben kaphatunk sérvet, a korongok sérülékenyebbek. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne hasznos nyújtással kezdeni a napot, de várjunk 10 percet mielőtt nekiállunk a gyakorlatoknak!

5. Táskahordás

Divat a nagy táska, hordási módja viszont hiába trendi, nagyon káros lehet. Akár alkaron, akár vállon cipeljük, oda kell figyelni, hogy cserélgessük az oldalt. Az asszimetria ugyanis fájdalmakat okozhat, a test pedig folyamatosan alkalmazkodni próbál az oldalazáshoz, az izmok pedig egyszerűen megadják magukat egy idő után, mert ezek a táskák többkilós terhet jelentenek nap mint nap. Érdemes nem csak arra odafigyelni, hogy mindkét oldalon egyenlő arányban hordjuk a táskát, hanem átnézni a tartalmát, és a fölösleges súlyokat eltávolítani belőle.

Forrás: http://hvg.hu/plazs/20140910_artalmatlannak_tunik_de_szokjon_le

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?