Veszélyes a népszerű fájdalomcsillapító?

  – a brit gyógyszerhatóság szerint lehet szedni

A milliók által használt fájdalomcsillapító 40 százalékkal növelheti a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázatát azoknál, akik e betegségek rizikócsoportját alkotják. A kutatók sem láttak okot pánikra, bár a gyógyszert vénykötelessé tették volna, a brit gyógyszerhatóság szerint ugyanakkor elegendő konzultálni az orvossal.

A teljesen egészséges emberek esetében a szívpanaszok kockázatának 40 százalékos növekedése egyáltalán nem számít jelentősnek – írja egy évvel ezelőtt közölt kutatási eredményre hivatkozva a Medipress. Azok számára azonban, akik amúgy is a szívroham és a stroke magas kockázatának vannak kitéve, a fájdalomcsillapító szedése súlyos problémákat okozhat. A brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) bejelentette, hogy a betegeknek nem kell abbahagyniuk a gyógyszer szedését, de amennyiben aggályaik vannak a biztonságát illetően, konzultáljanak orvosukkal.

Magyarországon évente több mint tízmillió doboz nem szteroid gyulladásgátló gyógyszert (NSAID) adnak el a gyógyszertárak olyan rendellenességek kezelésére, mint az ízületi gyulladás, hátfájdalom, köszvény, fejfájás és láz. Ebből a gyógyszertípusból világszerte az egyik leggyakrabban alkalmazott a diclofenac. Itthon is forgalomban van vény nélkül is kapható változata, ez a készítmény valamivel gyengébb, de még így is 22 százalékkal növeli a kockázatot.

A tanulmányt vezető Patricia McGettigan, a Hull York Orvosi Egyetem kutatója elmondta, az emberek magas hatékonysága miatt szedik ezt a gyógyszert, de nagyon fontos, hogy minden beteg és orvos tisztában legyen a gyógyszerrel összefüggő megnövekedett kockázattal a magas kockázati csoportba tartozó betegek esetében.

A kutatók éppen ezért azt javasolják, hogy tegyék a gyógyszert vénykötelessé, a betegek és az orvosok pedig alaposabban vegyék fontolóra alkalmazását.2011. október 03 Szerző: Medipress

 

Főoldal

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?