A leszokás tényleg az akaraton múlik

Meghökkentő felfedezés: maguk a kutatók is meglepődtek

A Trinity College és a dublini Dohányfüstmentes Társaság Kutatóintézetének tudósai összehasonlították az aktív dohányosok és a sikeresen leszokók agyműködését.

Az alanyoknak olyan feladatokat kellett végezniük, amelyek feltételezhetően a leszokáshoz fontos kognitív képességeket használnak, mint az indulatkezelést, a viselkedés kontrollját és a figyelmet, mialatt fMRI-vel nézték az agyi mintázatokat. A kutatók felfedezték, hogy a feladatok végrehajtása közben a dohányosok prefrontális régiójának működése csökkent – ez a viselkedés ellenőrzéséért felelős agyterület.

 

A leszokás tényleg az akaraton múlik

 

A kéreg alatti részek aktivitása viszont nőtt, például a nucleus accumbensé, amely a nikotin által kiváltott inger növekedésére válaszol. Ezzel szemben a leszokott dohányosoknál nem jelentkezett ez a kéreg alatti aktivitás, helyette a viselkedés-ellenőrzésben kritikus fontosságú frontális lebeny működött erőteljesebben – sokkal jobban egyébként, mint azoknál, akik sosem gyújtottak rá.

Az eredmények arra utalnak, hogy az „önuralomért” feltételezetten felelős agyi területek erősebben működnek azoknál, akik már leszoktak a dohányzásról, ami valószínűleg nagyban befolyásolja a leszokásra való képességet is. Jó hír, hogy az önuralmat viszont lehet gyakorlással fejleszteni – szóval hajrá!

 

168 Óra Online írása
Forrás: Mindennapi Pszichológia
2011. október 21.

Mondja el a véleményét!

One thought to “A leszokás tényleg az akaraton múlik”

Vélemény, hozzászólás?