Füstbe ment szerv

A tüdőrák nem betegség, csak tünetimages (18)

A tüdőrák nem betegség, csak tünet, hiszen többtucatnyi – a dohányosok és a nem dohányzók szervezetében sokszor teljesen eltérő – rendellenesség vezethet a kialakulásához.

A cigizők és a nem dohányzók tüdődaganatának legfeljebb csak a tünetei egyeznek meg. Amint a rendellenes sejtburjánzás okait kezdjük boncolgatni, gyökeresen eltérő betegségekre bukkanunk – állította a múlt héten az Amerikai Rákkutatók philadelphiai konferenciáján Kelsie Thu, a kanadai British Columbia Rákkutató Intézet doktorandusza. A kutató 83 beteg tumorsejtjeit hasonlította össze, akik közül harmincan soha nem dohányoztak. Azt találta, hogy a füstmentesen élők tüdődaganatát a dohányosokétól teljesen eltérő molekuláris folyamatok károsodása okozza. A tudomány mai állása szerint egyébként többtucatnyi sejtbéli folyamat meghibásodása is kiválthatja ugyanazt a tünetet, a tüdőt alkotó sejtek kóros elburjánzását.images (17)

Az orosz ruletthez hasonlította minden egyes doboz cigaretta elfüstölését tavaly decemberben a Nature című tudományos magazinban publikáló Peter Campbell brit onkogenetikus. Kimutatta, hogy egy átlagos dohányos örökítőanyagában minden 15. szál cigaretta elszívása mutációhoz vezet. Egy 55 éves tüdőrákos férfi daganatsejtjének géntérképéből kiderült, hogy az az egészséges sejt DNS-éhez képest 23 ezer elváltozást tartalmaz. Ezek nagy részét bizonyíthatóan a dohányfüstben található mintegy hetven rákkeltő anyag valamelyike okozta. Bár korántsem mindegyik jelent azonnali kóros sejtburjánzást, a mutációk számával egyenes arányban nő a tumor kialakulásának az esélye.

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?