Gerson diéta

A GERSON típusú „rákdiétám” leírása

A legkönnyebben megvalósítható a hagyományos zöldségleveshez hasonló, de jelentősen gazdagabb HIPPOKRATESZ -leves. Eredeti receptje szerint tartalmaz:

  • 1 közepes nagyságú zellergumó – ha nincs akkor 3-4 zellerszár
  • 1 közepes nagyságú petrezselyemgyökér
  • 2 szál kisebb, vagy egy nagyobb póréhagyma (ha nincs, 2 kisebb vöröshagyma)
  • 2 közepes nagyságú vöröshagyma
  • fokhagyma – ízlés szerint,főzés helyett nyersen kipréselve is betehetjük a kész, forró levesbe
    kevés petrezselyemzöld
  • kb. 75 dkg paradicsom (lehet több is)
  • kb fél kg burgonya

Ehhez a felsoroláshoz a saját ötleteinket is alkalmilag belevariáljuk. Kelbimbó, kelkáposzta, brokkoli, karfiol, sárgarépa. Nem mindig az összes, hanem ami éppen van itthon.

A hippokratesz leves elkészítése

Hippoleves
Hippokratesz leves

Az alaposan megtisztított zöldségeket felszeleteljük, vagy kockákra vágjuk. (A mi változatunkban a kockázás a szimpatikus.) Egy nagy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, felforraljuk, majd lassú tűzön, alacsony hőfokon főzzük 1-5, 2 óráig, amíg az összes zöldség megpuhul.

Eredeti utasítás értelmében az elkészült matériát át kell passzírozni, de ezt én elhagytam és helyette az alapos, lassú rágást választottam. Valószínű, hogy a VALÓDI RÁKBETEGEKNEK a passzírozás általam ismeretlen okból lényeges, ebben mindenki egyénileg dönt.

Az összetevők magas rosttartalma következtében az emésztőszervrendszer tökéletesen működik.
Ha a népbetegség szintjére emelkedett aranyér és amit a kívülről nem látható, de a halálozási statisztika szerint dobogós vastag és végbélrákok a hazai népességben végbevisznek, ezzel az étrenddel jelentősen lehetne csökkenteni!!!

Fűszereket változatosan használunk. Majoranna, oregano, borsikafű, rozmaring, koriander, kurkuma.

Az eredeti Gerson-receptura szerint ennél jóval bővebb választékot is lehet alkalmazni, azonban jó, ha a fentieket mindig megtaláljuk itthon, előfordul, hogy ez, vagy amaz nincsen, de azért jó a kevesebbel is.

Mindenesetre leírom a teljes fűszerajánlatot.

Ánizs, babérlevél, borsikafű, édeskömény, kakukkfű, kapor, koriander, majoranna, rozmaring, sáfrány, sóska, szekfűbors, szerecsendió, tárkony, zsálya.

A metélőhagyma, a fokhagyma, a vöröshagyma és a petrezselyemzöld nagyobb mennyiségekben is fogyasztható.

Mindenleves
Mindenleves

Családom egy része és a „Mindent bele” leves

Valószínűleg feltűnt a só hiánya. Bár élettanilag a só fontos, de egy ilyen diéta esetében az alkotó (Max Gerson) szerint ebben az esetben hosszabb ideig nélkülözhető. Az én ízlésem szerint egy rendkívül csökkentett mennyiséget – a tálaláskor becseppentett kevéske Kikkoman szójaszószt – használok.Ez valódi rákosoknak tilos!

Meg kell elégedni a fűszerek ízeinek világával. Biztosan meg lehet szokni.

A fenti étel hatása

Részben már jeleztem a lábamon sok évig hordott PIKKELYSÖMÖRhöz hasonló folt eltűnését.
Ez kb mintegy 4-5 hét után volt észlelhető.Már maga a viszketés megszűnése is nagy élmény volt.
Azért ez mást is elárult (nekem!)

A bőr mindenféle problémája (valószínűleg) nem a bőr betegségéből adódik. Biztosan van ilyen is, de legtöbbnyire a test belsejében bekövetkezett méreganyag-felhalmozódás lehet a valódi ok.

Ahogy a szem a lélek tükre, viszont a bőr a test belső folyamatainak a hű kitükröződése. Ha meggyógyul a belső, azonnal jelzi ezt kifelé. A saját példám ezt igazolja. Kenőcsök, csodaszerek, agyonreklámozott kenceficék, nem tudnak semmit sem tenni egy belsőleg megmérgeződött szervezettel.

A kulcsszó: a MÉREGTELENÍTÉS!

Minestrone leves
Minestrone leves

A fenti kép – másképpen a „Minestrone leves”, amit mindenki szeret. Ez ennek a diétának a lényege!

A sohasem nyugvó agy, ami éjjel szinte jobban dolgozik, mint nappal, tehát az alvástól ellopott időket be nem pótoló robotgép vagyok, illetve voltam a diéta kezdetéig!

Néhány hét alatt történt, szinte észrevétlenül, hogy akkorákat alszok, amikre emberemlékezet óta nem volt példa esetemben. Csak az a kevés számú vizelési kényszer csinál hézagot az éjszakáimban, amiket adott esetben a kései ivászataim (19-20 óra utáni kortyolások) miatt kell lejátszani.

Azonban a visszaalvás gyorsan bekövetkezik, a törést nem is érzem, amikor a felkelések visszalendítenek a fizikai munka világába.

A testsúlycsökkenést már említettem előző bejegyzésemben.

Nagy élmény! Már négy lukkal kell beljebb húzni a nadrágszíjat (2010. május 1.) Ez kb. a haskörtérfogatban mérve mintegy 10 cm. A mérlegen mérve 76 kg. Szívesen elfelejthető emlékké válik az induló 84 kg (2010. március 01.)

Amitől annak idején óvtam a testsúlycsökkentő tanfolyam részvevőit, nálam bekövetkezett, de minden károsodás nélkül. Ugyanis a fogyási ráta, nem szabad, hogy heti fél kilogrammot meghaladjon, főleg nőknél.A bőr nem tudja olyan gyorsan követni az eltűnő zsiradék és egyéb részek elfogyását, ami miatt petyhüdt és ráncos lehet. Erről nem kell sokat elmélkedni hihető, ha utánagondolunk, milyen lehet a fonnyadt testfelület.

Az eltűnt (idő?) nyomában

Átlagom tehát HETI kb. 1 kg mínusz. Két hónap alatt (8 hét = 8 kg!)

Ezt a MINDENFÉLE ÁLLATI TERMÉKET teljesen mellőző étrend hozta, az említett nem mellékes ráadásokkal együtt.

Siratófal
Siratófal

Szerettem a pulykahúst, az osztrák, német, holland sajtokat. A mindennapos joghurtot, a vajat… stb ADVENTISTA elnevezés szerint az un. tiszta étkezésen éltem. Ez kb az ortodox zsidóság étkezési elveivel azonos. Hiányzott az életemből 9 éves korom óta a sertés, az egyéb tisztátalan állat,de sohasem éreztem, hogy ezzel nyomorúságosabb lett volna az életem. Gyerekkoromban ünnepi alkalom volt a libahús, néha a csirke, marha.Szegényes, de nélkülözéstől mentes volt életünk édesanyámmal ketten. Az ő cselédi munkája (mosás, vasalás, takarítás) adta a megélhetési alapot. Ezt 1950-től – kb 1965-ig élte. Szívszorító emlékek. Talán egyszer megírom.

A HIPOKRATESZ – levesről mára ennyi elég. A folytatásban egyéb ételeket részletezek, hiszen nem ez volt az étrendem, csupán a kezdő lökést adta, nagyon megszerettem.Nem tudom, hogy az un. NORMÁL(?) étrendre való visszatérésem után is nem fogom-e kívánni? Mindenesetre a bőségesebb beltartalom az egyszerű zöldségleveshez képest máris nagyon sok újat adott a teljes ismerősi/baráti körömnek.

 

Mondja el a véleményét!