Gumicukor és vágóhíd

Tényleg ezekből készül a gumicukor?

marinov Megosztást érdemel – ajánlja szerényen leleplezőnek szánt pár mondatát az ismeretlen szerző a gumicukrok, virslik és felvágottak készítéséről.
Miből készül a gumicukorka? Vágóhídi csonthulladékból készítik a zselatint, ezért ha ilyen szép színes gumicukorkát, vagy tortazselét látunk, jusson eszünkbe az eredete. De ez nem minden. Az összes töltelékes húsáru (felvágottak, virslik) dúsítva van csontliszttel, mert az rengeteg vizet tud megkötni. Ezért ad olyan szép vágófelületet. A szalámik sem sokkal több húst tartalmaznak, mint a felvágottak! Kisebb a víztartalmuk ugyan, de azt nem hússal, hanem zsírral pótolják. Ezek a készítmények hitvány minőségűek, mégis addig fogják gyártani, ameddig megveszik… Megosztást érdemel…” – rémisztget egy ideje a Facebookon egy körlevél, amihez fotó is jár.

Megosztást érdemel? Csak ha azt gondoljuk, enélkül soha senki nem jönne rá, hogy a felvágottakban meg virslikben más is lehet a húson kívül (bár az áruk azért a legnaivabbak gyanakvását is felkeltheti). Hogy mi, az részemről maradhat a készítők titka, 369-es kilónkénti árért biztosan nem bélszín kerül bele.

Az pedig, hogy a zselatin (aka E441) állati eredetű, egy egyszerű wikizéssel kideríthető, de gyártásáról idézzük inkább Barotányi Zoltán egy cikkét:
“Sokan talán már értesültek arról, hogy a zselatin bizony állati fehérjéből származik: előállítására hús- és bőripari melléktermékeket használnak fel. A zselatin tudniillik a porcos részeken, a csontok felületén, a bőr alatt, az izmokban és legfőképpen kötőszövetben tenyésző kollagén nevű fehérje irreverzibilis (vissza nem csinálható) hidrolízisével keletkezik. A boltban azután már por vagy lapkák formájában szerezhető be (E-száma: 441): szaga nincs, színe sem sok, íze is csak alig – éppen annyi, hogy adjon egy kis bónuszbukét a vele felturbózott ételeknek.”
Én imádom a gumicukrokat, minden formában, de még a fentiek tudatában sem sikerült soha állati csontokkal összekapcsolnom fogyasztásukat, valószínűleg ebben segítségemre lehet az állagbeli különbség is. Remegve imádkozom, hogy egy újabb körlevélben le ne leplezze valaki, miből készül a pacal és a körömpörkölt – állítólag valami állati van azokban is.
(Zárójel: van egyébként zselatinmentes gumicukor is, ha mégse tudnátok ezzel a tudattal együtt élni.)

http://www.urbanlegends.hu/2013/01/tenyleg-ezekbol-keszul-a-gumicukor/

 

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?