Súlyos mellékhatásokat okozhatnak fájdalomcsillapítók

A széles körben elterjedt fájdalomcsillapító, az ibuprofen hatóanyag nagy dózisban való rendszeres szedése megháromszorozza a stroke kockázatát, valamint növeli a szívinfarktus valószínűségét – írja a British Medical Journal.

A gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású hatóanyagot főként ízületi gyulladásra és hátfájdalomra szedik a betegek. Ám már korábban is megjelentek olyan vélemények, hogy nagy dózisban való rendszeres szedése növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanakkor az alkalmi szedés, például fejfájás esetén, nem hordoz ilyenfajta kockázatot.

A British Medical Journal által ismeretetett vizsgálat során Peter Jüni professzor és a Berni Egyetem kutatói 31 korábbi vizsgálat adatait elemezték, amelyben összesen több mint 116 ezer beteg vett részt. A kutatók megállapították, hogy a hét vizsgált szer közül az ibuprofen mintegy megháromszorozza a str oke kialakulásának kockázatát, de a szívinfarktus miatti halálozás valószínűségét is növeli.

A diklofenak még ennél is rosszabb eredményeket mutatott: a stroke esélyét ugyanúgy megháromszorozta, de a szív eredetű halálozás kockázatát megnégyszerezte. Szintén nem bizonyult biztonságosnak a rofecoxib, amelyet Nagy-Britanniában 2004-ben kivonták a forgalomból.
A szakértők újabb alternatívákat sürgetnek, amelyek segítségével csillapítani lehetne az ízületi betegségek során kialakuló hosszan tartó fájdalmat.

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?