Az aszpirin csökkentheti a rákkockázatot – állítja egy tanulmány

Na most akkor mire tippeljek??? Rák, vagy gyomorvérzés ??? Nem elegáns kérdés, de a saját életemben ez bejött !!! Ismertettem egy posztban az aszpirin napi szedése és  a patkóbelem kis híján kilukadása közötti összefüggést. Nem könnyen lehetne ezek után rábeszélni még egyszer, hogy aszpirint szedjek, ha ezzel bármit is megelőzhetnék. A jelen cikk is elég óvatos , mert az utolsó mondatban érinti ezt a (kilukadási, pardon gyomorvérzési) lehetőséget. Ja, hogy el ne felejtsem, soha nem fogyasztottam  alkoholt. (Dénes Ottó)


A kis adagban, napi rendszerességgel szedett aszpirin jelentősen csökkenti több ráktípus esetén a halálozás kockázatát – állapította meg egy kedden közzétett tanulmány.
A brit The Lancet című orvosi folyóiratban ismertetett kutatásban összefüggést találtak az aszpirin szedése és egyebek közt a prosztata, a tüdő és a torok rákjának kisebb kockázata között.
„Az eredmények elsőként szolgáltatnak az embernél bizonyítékot arra, hogy az aszpirin számos, gyakran előforduló ráktípusnál csökkenti a bekövetkező halálozások számát” – hangsúlyozta Peter Rothwell kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem professzora.

A kutatók metaelemzésükben nyolc korábbi klinikai próba adatait tekintették át, amelyekbe lefolytatásukkor összesen 25 500-nál több pácienst vontak be. A tanulmányok egyikének sem az volt az eredeti célja, hogy az aszpirin szedése és a rákkockázat közötti összefüggést vizsgálja, ám mindegyik tesztben a résztvevők egy része aszpirint szedett, másik része pedig ahhoz hasonló kiszerelésben hatóanyag nélküli tablettát, placebót.

A négy-nyolc éven át zajlott próbák során az derült ki, hogy napi 75 milligramm aszpirin átlagosan 21 százalékkal csökkenti a daganatos betegségek miatti halálozás kockázatát. Összehasonlításként: a fejfájás ellen szedett aszpirin szokásos dózisa tablettánként 500 milligramm. A kockázat csökkenése különösen nagynak bizonyult öt évnyi szedés után, a daganat típusától függően akár 30-40 százalékkal is.

A tanulmányok közül kettő is hosszú távúnak mondható, mert két évtizeden át tartottak. Ennyi idő távlatában a prosztatarák kockázata 10 százalékkal, a tüdőráké 30 százalékkal, a vastagbél daganatáé 40 százalékkal, a nyelőcsőráké 60 százalékkal esett vissza. A tüdő és a nyelőcső esetében a védőhatás az úgynevezett adenokarcinómákra korlátozódott, melyek tipikusan a nem dohányzóknál fordulnak elő.

Az aszpirin védőhatását annak tulajdonítják, hogy gátolja a COX-2 elnevezésű enzim termelődését, amely hozzájárul a sejtosztódáshoz a rákos daganatokban.

A szakemberek figyelmeztetnek rá, hogy az aszpirin szedése – különösen alkoholfogyasztás mellett – veszélyekkel is jár, gyomorfájdalmakat, esetleg gyomorvérzést okozhat. Javasolják ezért, hogy a gyógyszer szedésének megkezdése előtt forduljanak orvosukhoz a páciensek.
”A szűrést és a megelőzést gyermekkorban kell kezdeni” »

Főoldal

2010. december 07.,
Szerző: MTI

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?