A diófogyasztás csökkenti a koleszterint

A diófogyasztás segíthet csökkenteni a koleszterinszintet – tanácsolja az Egyesült Államokbeli kutatás.

A közel 600 ember részvételével készített 25 tanulmány összegzése bemutatja, hogy átlagosan 67g (egy kis csomag) dióféle elfogyasztása naponta, 7,4 %-kal csökkentette a koleszterinszintet.
Az USA-beli Loma Linda Egyetem kutatócsoportja hiszi, hogy a diófélék segíthetnek csökkenteni a koleszterin felszívódását.
Brit szakértők kijelentették, hogy a kutatás bemutatja, hogy a dió fontos része az egészséges táplálkozásnak, de figyelmeztetnek, hogy ne fogyasszunk sózott vagy cukrozott diót.
Megelőző munkák jelzik, hogy a diófélék rendszeres fogyasztása hasznos, de az Archives of Internal Medicine (Nemzetközi Gyógyszerészeti Levéltár) tanulmánya kitűzte egy pontos érték beállítását a hatásra vonatkozóan.
imageKözönséges dió (J. regia)

A diófogyasztás hatása az adagtól függött, és a különféle típusú dióféléknek hasonló hatása volt
Joan Sabate vezető kutató
Azok az emberek, akik részt vettek a 67g dió átlagos napi fogyasztásában háromtól nyolc hétig terjedő időtartamon keresztül tették ezt.
Amellett, hogy ez javította a koleszterinszintet, csökkentette a triglicerid mennyiségét is, ami egyfajta vérzsír, és a szívbetegségekkel van kapcsolatban.

A hatás a legkevésbé volt érezhető a túlsúlyosak között.
Az még nem tisztázott, hogy miért rendelkeznek a diófélék ezzel a hatással, bár van olyan megállapítás is, hogy tartalmaznak növényi szterineket, amikről úgy gondolják, hogy hatással vannak a koleszterin felszívódására.
Joan Sabate kutatásvezető elmondta, hogy az egészséges táplálkozás részeként javasolt a diófogyasztás növelése.
Hozzátette még: „A diófogyasztás hatása az adagtól függött, és a különféle típusú dióféléknek hasonló hatása volt.”
Ellen Mason, a British Heart Foundation (Brit Szív Alapítvány) főnővére egyetértett ezzel, de arra biztatta az embereket, hogy a nem sózott dióféléket keressék.
„A szórakozóhelyeken kapott sózott mogyorótól, a cukrozott gabonapelyhekben levő mogyorótól vagy a hagyományos Karácsonyi dióválogatástól eltekintve a diófélék nagyon is hiányoznak a mindennapi táplálkozásunkból itt Nagy Britanniában” tette hozzá a főnővér.
A tanulmányt független kutatók készítették, de részben az International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation (Nemzetközi Diófa Tanács Táplálkozás-kutatási és Oktatási Alapítvány) finanszírozta.
Forrás: BBC NEWS:
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/8673208.stm
Publikálva: 2010/05/10 23:31:27 GMT
© BBC 2011

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?