Vaj vagy margarin?

Ezzel a cikkel az a helyzet, hogy egy jó ügyet kicsit ügyetlenül ad közre. Megpróbálom kijavítani ismereteim alapján.

A vajról köztudott, hogy élő és sok tekintetben hasznos élelmiszer. A margarinból pedig már, hogy kissé csökkentsék az egyre tájékozottabb vásárlóközönség ellenállását, SZÍVBARÁT változat is készült. Van belőle már olívaolajjal kevert is, amivel eléggé “megvezetik” a naív, mit sem értő – sejtő – fogyasztót. A jól szövegezett reklámok megtévesztő hatása és ezzel együtt az ilyen termékek emberi egészségre gyakorolt rombolása együtt jár. Mire kiderül(ne) egy-két turpisság, a fogyasztók tömegei vették és ették meg. Nem lehet eléggé résen lenni.

Nézzük közelebbről a CÍMADÓ tételt. Következzék a cikk: (Dénes Ottó)

A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen. Ez a tény elegendő volt számomra, hogy kivonjam az életemből a margarint és minden mást, mely hidrogénezett (ez azt jelenti, hogy az anyag molekuláris szerkezetét megváltoztatják).

Ki lehet próbálni a következőt: Vegyél egy doboz margarint és hagyd a garázsban, vagy árnyékos helyen!
Mindenesetre olyan helyet kell választani, ahol a vaj hűtés nélkül biztosan megromlana kb egy hét alatt.
Néhány nap múlva a következőket figyelheted meg: Sem legyek, sem más egyéb, idegesítő muslica nem fog a közelébe menni (ez azért sejtet valamit).

Nem lesz rothadt vagy büdös, mert nincs tápértéke. Semmi sem fog kinőni rajta. Főleg azok az ici-pici mikroorganizmusok nem fognak rajta kifejlődni.

Miért? Mert a margarin majdhogynem műanyag. Kőolaj származék van benne.

(MEGJEGYZÉS: ahogyan az un. FINOMÍTOTT étolajban is, mivel a gyártástechnológia megköveteli a benzolszármazékok jelenlétét, amikkel a kipréselt magból- például a napraforgómagból – a visszamaradt „pogácsából” még kioldják az olajat. Azonban a kinyert olajból el kell különíteni a kioldó benzolszármazékot és visszaforgatni a kioldó rendszerbe. A végtermék – az étolaj – sajnos nem biztos, hogy teljesen mentes az oldószertől. Ezért lenne jelentősége a hidegen sajtolásnak. Az ilyen étolaj mellékíze a FINOMÍTÁST nélkülöző extrudálási eljárásnak köszönhető, de ez nem károsítja az egészséget, csak egyféle ízhatás, amit meg lehet szokni. Dénes Ottó)

Megolvasztanád a műanyag edényedet rákennéd a pirítósodra?

A margarint eredetileg pulykák hizlalásához fejlesztették ki. Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket. Ez egy fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer,ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként. Kitaláltak néhány ötletes új ízt is.

Tudod, hogy mi a különbség a margarin és a vaj között?

Olvasd végig… nagyon érdekes lesz!

Mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz.

A vaj kicsit gazdagabb telített zsírban: a vajban 8 gramm, míg a margarinban 5 gramm. A margarin fogyasztása nők esetében 53%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, összehasonlítva ugyanannyi elfogyasztott vajmennyiséggel, legalábbis a legújabb harvardi orvostudományi tanulmány szerint. (ezt jó lenne hitelesen közzétenni, vagy legalább az elérhetőségét. D.O.)

A vaj fogyasztása növeli az egyéb táplálékokból származó tápanyagok felszívódását.

A vaj, táplálkozás szempontjából sok előnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak. Például szintetikus vitaminok. A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli.

A vaj több évszázados múltra tekint vissza, míg a margarin még 100 évesre sem. És most a margarinról…
Nagyon gazdag hozzáadott zsírsavakban. Ez megháromszorozza a koszorúér elmeszesedésének kockázatát. Növeli főleg az LDL (rossz koleszterin) szintjét, míg a HDL (jó koleszterin) szintjét csökkenti.

A rák kialakulásának kockázatát kb. ötszörösére növeli. Rontja az anyatej minőségét. Csökkenti az immunrendszer reakcióját. Csökkenti az inzulin reakcióját. Oszd ezt meg a barátaiddal…(Amennyiben „kenyérre akarod őket kenni”)!

Ismeretlen szerző műve.

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?