»Koleszterintöbblet osztrák kisdiákokban

Tirolban, Solden községben 238 hat-tizenöt év közötti kisdiáknak mérték vérük koleszterintartalmát. Ez az első – nagyobb számú kisdiákra kiterjedő – ilyen tárgyú ausztriai vizsgálat azzal a riasztó eredménnyel zárult, hogy a megvizsgált gyermekek 77,5 százalékában a koleszterin mennyisége meghaladta a húsz éven aluliakban még egészségesnek tekintett deciliterenkénti 160 milligrammot. A fiúk vérében a koleszterin mennyisége átlagosan deciliterenként 175, a lányokban 187 milligrammnak adódott.

A vizsgálatot vezető orvosok úgy vélik, hogy ez az állapot nem genetikai tényezőkkel, hanem bizonyára a gyermekek túlságosan zsíros táplálkozásával függ össze. E felmérés nyomán az osztrák orvosi kamara elnöke sürgeti, hogy az ország valamennyi iskolájában végezzenek hasonló vizsgálatot. (Österreichische Arztezeitung)

(Szaklektorunk megjegyzése: E hír igen fontos kérdésre irányítja a figyelmet, mégpedig arra, hogy nemcsak a felnőttek, hanem a húsz éven aluliak vérének koleszterintartalma is meghaladja az ideális értéket. Az Európai Atherosclerosis Társaság és az Amerikai Egészségügyi Intézet is megváltoztatta a vér kóros, normális és ideális értékekre vonatkozó határokat, felnőttekben az ideális koleszterinszint értéke deciliterenként 200 milligramm lenne, 30 éves kor alatt pedig deciliterenként 180 milligramm. Saját vizsgálataink szerint a magyar lakosság több mint kétharmadának nem ideális a szérum koleszterin szintje, így a lakosság ezen része már táplálkozási ajánlásra is szorulna. Az ausztriai vizsgálatok arra utalnak, hogy az ideálist meghaladó felnőttkori koleszterinszintek döntően táplálkozási, részben genetikai okból már gyermekkorból származnak, így az étrend átalakítása lakossági méretekben már a fiatalok táplálkozásában is szükséges.)«

Élet és Tudomány

Megjegyzés: A felmérés eredménye, adaptálva a hazai viszonylatokra, még egy jellegzetesen magyar adalékkal bővül. Ugyanis a mi nemzeti szent kultuszállatunk – a sertés – a bizonyítottan ártalmas ételek közé tartozik. A zsírja – a húsról most egyelőre nem esik szó – már a biblia első lapjain a tiltott – tehát az Isten által egészségtelennek minősített – kategóriába tartozik, sok más állattal együtt. Aki megpróbál ezen hagyományosan népi alapozású szokás ellen felvilágosító munkával küzdeni, nehéz helyzetet, akárha ellenséges indulatokat is vállal.
A zsiradékfogyasztás átállítása egészséges vonalra nem egyszerűen étolaj kontra zsír története. Ez alapos körüljárást igényel. (Dénes Ottó)

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?