Már nem annyira egészséges a mediterrán életmód?

A mediterrán- diéta egészséges voltát megkérdőjelezni azért, mert a térségben lakók a régies típusú életmód helyett modern életstílust, táplálkozási “kultúrát” honosítottak meg, nem korrekt és nem hiteles megközelítés. Az emberek szokásrendszerének megváltozását,– az ennek nyomában járó betegségekkel – nem lehet a jól bevált diéta rovására írni. Az bizonyítottan jó. Az életmódváltásra képezni, tanítani kell a társadalmat, jó példákkal illusztrálva, elől járni és a hozzávalókat árusítani a tömegáru (az ABC “kultúra”) helyett, illetve mellett. (historia@denesotto.hu megjegyzése)

Egy spanyol kutatás kijózanító eredményre jutott: a modern mediterrán diéta és életmód nem véd a szív-és érrendszeri megbetegedésektől. Ricardo Gomez-Huelgas, az andalúziai Carlos Haya Kórház orvosa és kutatótársai 2270 betegnél mérték fel a szív-és érrendszerDSC03637i betegségek kockázati tényezőit.

A legtöbb spanyol túlsúlyosnak bizonyult, keveset mozgott és túl magas volt a koleszterinszintje. Különösképp az alacsonyan képzett embereknél volt magas a betegség kialakulásának kockázata – írták a kutatók az International Journal of Clinical Practice című szaklapban.

A szív- és érrendszeri megbetegedések számos fejlett ország leggyakoribb halálozási oka. Számos tényező növeli az ilyen betegségek kialakulásának kockázatát, többek közt a kor, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, a mozgáshiány, az alkohol, illetve az egészségtelen táplálkozás. Míg egyes tényezők, mint a kor elkerülhetetlenek, másokat az életmód változtatásával befolyásolni lehet.

Eddig gyakran a mediterrán országokat hozták fel ennek bizonyítékaként. Az ottani emberek nyugodtabbak, és elsősorban értékes, helyben termesztett, nem iparilag előállított termékeket fogyasztanak, többek közt sok halat és zöldséget – szólt a fáma.

Ez az ideális kép azonban már rég nem fedi a valóságot – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása. Az azt kialakító tanulmányok egyrészDSC03659t igen régiek, másrészt elsősorban a vidéki lakosságot vizsgálták. Az azóta eltelt negyven évben az élet a Földközi-tenger közelében is megváltozott. A fizikai munka ott is ritkább lett, a kalóriadús étkezés azonban megmaradt. A táplálkozás mikéntje is megváltozott, felgyorsultak az étkezések, és egyre többen kezdtek el dohányozni.

Spanyolországban, mint ahogy máshol is, különösen a csekély jövedelmű, és alacsony képzettségű emberek veszélyeztetettek. E csoportban nagyobb a dohányosok és túlsúlyosak aránya. Gomez-Huelgas szerint az érintettek számát jelentősen lehetne csökkenteni, ha az alacsony képzettségű emberek részére célzott felvilágosító programok indulnának.
 

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?