Az aszpirin újabb hatására derült fény

Azok a mellrákjukból egyszer már sikeresen felgyógyult nők, akik aszpirint szedtek, kisebb valószínűséggel estek vissza vagy haltak meg – közölték amerikai kutatók kedden a Journal of Clinical Oncology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Egy 4 ezernél több ápolónő részvételével lefolytatott tanulmány szerint azoknál, akik – általában szívbetegség megelőzésére – aszpirint szedtek, átlagosan 50 százalékkal kisebb volt a mellrák miatti halálozás kockázata, és ugyancsak 50 százalékkal csökkent az áttétek képződésének valószínűsége. „Ez az első tanulmány, amely megállapította, hogy az aszpirin jelentősen csökkenti a rák továbbterjedésének vagy a halálozásnak a kockázatát” – tette hozzá Michelle Holmes kutatásvezető, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.

A 4164 ápolónő részvételével végzett felmérés 1976-ban kezdődött és 2006-ig tartott; ez idő alatt 341 nő halt meg mellrákban. A vizsgálat eredménye szerint azoknál a nőknél, akik hetente két-öt alkalommal vettek be aszpirint 71 százalékkal csökkent a mellrák miatti halálozás kockázata és 60 százalékkal csökkent a áttétek valószínűsége. Heti hat-hét aszpirin esetében ugyanez rendre 64, illetve 43 százalék volt.

A nők többsége kis dózisban szedte az aszpirint a szívroham és a szélütés megelőzésére. A felmérés alapján úgy tűnik, hogy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyag, például az ibuprofen is csökkentette a mellrákhoz köthető kockázatot, a paracetamol azonban nem. Ezekkel a szerekkel kapcsolatban azonban nem volt elegendő adat ahhoz, hogy megbízható következtetéseket vonjanak le.
HVG.HU EGÉSZSÉG 2010. február 17.
Szerző: MTI

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

 

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?