NaCl Miért árthat a só?

 Letenni a cigarettát, rendszeresen mozogni, ritkán bort kortyolni, zsír- és sószegény étrenden élni vagy bekapni egy-két tablettát. Ön melyik lehetőséget választaná, ha a DSC03643hipertóniáját kellene kordában tartania?
A költői kérdésre egyértelműnek tűnik a válasz: sokkal egyszerűbb bevenni a napi gyógyszeradagot, mint változtatni az évtizedek óta megszokott életmódon. És persze az is igaz, hogy a vérnyomás jól beállítható a mai gyógyszerekkel, ám azt sem árt az eszünkbe vésni, hogy a pirulák elhagyásával a hipertónia visszatér. Ahogy Szirmák Eszter kardiológus mondja, a magas vérnyomás mérséklését nem szabad kizárólag a kémiai szerekre bízni, bár a jelenlegi orvoslás gyakorlatát valóban igen erőteljesen befolyásolja a gyógyszeripar. „Éppen ennek ellensúlyozására kell minden alkalommal felhívni a betegek figyelmét arra, hogy egészen aprónak tűnő változásokkal is sokat tehetnek az egészségükért, és esetleg csökkenthetik a gyógyszeradagjukat is.
NézzüDSC03645nk például egy olyan alapvető ásványi anyagot, amely – bár  elengedhetetlen a szervezetünk normális működéséhez – mégis gondot okozhat, ha többet fogyasztunk belőle a kelleténél. A nátriumról van szó, ami – ha fölöslegesen felgyűlik a testben – vizet szív maga köré. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy az erekben keringő vér térfogata megnő, s ezt a folyadéktöbbletet csak nagyobb nyomással lehet  keringetni” – ad magyarázatot a túlzott nátriumbevitel negatív hatására a szakember.
Az egyik legismertebb fűszerünk, a só az, ami az egyik alapvető nátriumlelőhely. Ha csak egy vajas kenyeret kenünk magunknak tízóraira és megsózzuk, már el is fogyasztottuk a napi sómennyiség legalábDSC03659b kétszeresét. „Sokan legalább fél teáskanálnyi sót szórnak az ételre: ez a mennyiség legalább 1 gramm tiszta nátriumot tartalmaz. A szervezetünknek egy nap alatt lényegében csak fél grammnyi nátriumra lenne alapvetőn szüksége, ezzel szemben legalább ennek hússzorosát, 1o grammot eszünk meg” – teszi hozzá Csácsi Ibolya dietetikus, aki arra is figyelmeztet, hogy a tartós élelmiszerek azok – a sót és természetes étkeket toronymagasan megelőzve – amelyek fogyasztásával a legtöbb só kerül szervezetbe. Csak egyetlen adat, hogy mennyire oda kellene figyelnünk a napi nátrium-mennyiségre: ha naponta csupán 1 gramm nátriumot ennénk meg, akkor ezzel már mérhető – 2-8 Hgmm – szisztolés vérnyomáscsökkentést érhetnénk el. Mivel a hipertóniások közel fele sóérzékeny, vagyis nem képesek a vizelettel elegendő sót kiválasztani , könnyen megérthető, miért nekik a legfontosabb a sószegény étrend. Ehhez néhány hét alatt hozzá lehet szokni – véli a dietetikus -, de azzal is egyszerűbbDSC03637é tehetjük az átállást, ha többféle fűszernövényt kezdünk el használni az ételeink ízesítésére. S még egy fontos tanács: ne sózzunk főzés közben. Főleg akkor figyeljünk erre, ha tartósított alapanyagokkal dolgozunk. .Az ételek képei illusztrációk egy esetleges RÁKELLENES, vagy – “gyógyító”- diétához.Itt aztán tényleg meg kell gondolni a só mennyiségét. Leginkább ajánlott a teljes SÓMENTESSÉG. Indoklás: a só megköti a nátriumot és ezzel vízfelhalmozódás – tehát méreganyagok oldott állapotban – maradnak a szervezetben. “EGÉSZSÉGES “ állapotban is meg kellene gondolni, hiszen ugyanez a folyamat játszódik le, megtetézve a cikkben említett munkatöbblettel, amit  a szívnek kell végezni.

Több hónapon át tartó kísérlettel bebizonyítottam – elsősorban saját magamnak, testsúlycsökkentési és méregtelenítési céllal –, hogy lehetséges a sószegény étrend. A felső sorban HIPPOKRATESZ LEVES,mellette bulgur, burgonya,paradicsom,dió. Alatta: burgonya, lila káposzta,paradicsom,fokhagyma. Mellette: vöröskáposzta,burgonya,paradicsom, dió.Fűszernek megfelel a NATURA szendvicsporkeverék, amiben őrölt szezám, napraforgó, zabkorpa, stb és fűszernövények vannak, kevés tengeri sóval. (Dénes Ottó)
Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?